cartell exposició temporal "Dona i artista. La col·lecció del Museu de Terrassa"Dates: del 9 de març del 2019 al 15 de març del 2020

Inauguració: dissabte 9 de març de 2019 a les 7 de la tarda

Lloc: Sala del Tinellet del Castell Cartoixa de Vallparadís

Horari: de dimecres a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h. Diumenge, d'11 a 14 h. Dilluns, dimarts i festius, tancat. 

Tancament per vacances: del 15 al 22 d'abril , del 2 de juliol a l'1 d'agost i del 23 de desembre de 2019 al 2 de gener de 2020

Invitació a l'acte d'inauguració

Aquest any el Museu de Terrassa parla en femení i treu a la llum una part poc coneguda del seu fons.

Sophie. Rosa Morata. 1999. Aquarel·la sobre paper. MdT 19712

L'exposició «Dona i artista. La col·lecció del Museu de Terrassa» ens ofereix l'oportunitat de descobrir el geni creador de dones que han contribuït a enriquir la història de l'art local.

La recerca en aquest camp ens ha fet adonar de les mancances en la nostra col·lecció. Les artistes femenines, en relació als seus homòlegs masculins, únicament hi estan representades en un 15%.

Les seves obres se situen, principalment, a partir dels anys vuitanta del segle XX, tot i que la primera obra documentada al museu es remunta a la primera meitat del segle XIX.

Rostre femení. Maria Dolors Duocastella Roig. 1998. Aquarel·la sobre paper. MdT 18512

D'altra banda, aquest greuge comparatiu també és palpable en la difusió que s'ha fet de les seves creacions. En gairebé vint-i-cinc anys d'exposicions temporals solament s'han exhibit 11 obres, el que suposa un 3,6 % del total de la col·lecció artística produïda per dones.

El Museu de Terrassa vol fer justícia i valorar el talent de les nombroses artistes que han estat silenciades per la historiografia androcèntrica.

D'aquesta manera, la mostra pretén donar visibilitat a la figura de la dona a través d'un itinerari cronològic per les diferents etapes de la seva producció artística i constitueix una gran oportunitat per tenir una visió força exhaustiva de la creació femenina a Terrassa en el camp de l'art.

Pintura. Teresa Jordà Vitó. 1998. Mixta sobre cartolina. MdT 18513-18516

L'exposició presenta obres d'una quarentena de dones entre pintores, escultores, fotògrafes i brodadores, algunes de locals i altres de foranes, però totes elles vinculades, d'alguna manera, a la nostra ciutat.

Ana Mata de la Barata, Teresa Romero, Matilde Viver, Joana Biarnés, Amèlia Riera, Eulàlia Grau, Maria Pilar Igual, Àngela Ubasart, Teresa Jordà Vitó, Lisa Rehsteiner, Teresa Llordés i Maria Dolors Duocastella, són alguns dels noms representats a l'exposició.

Espai didàctic per a les famílies

Imatge de la Frida Kahlo

Grans i petits esteu convidats a reflexionar sobre el paper de la dona al llarg de la història i adonar-vos del talent que han tingut, tenen i tindran en tots els àmbits de la vida.

Us animem a descobrir la vida d'algunes dones que han destacat en camps com l'art, la ciència, la moda, l'esport, la literatura...

També teniu la possibilitat de participar en una activitat col·laborativa. Escriure en una gran pissarra els noms de dones importants. Comenceu a pensar. Entre tots, ho aconseguireu!

Portada del catàleg "Dona i artista. la col·lecció del Museu de Terrassa"

Catàleg "Dona i artista. La col·lecció del Museu de Terrassa".

Es pot descarregar en els següents formats: Google PlayiBookstore o en pdf.

Activitats complementàries per a tot tipus de públic

Estem treballant per oferir-vos properament algunes propostes com per exemple:

  • dues sessions de contes que s'explicaran amb una visió més femenina. Aquestes activitats estaran adreçades a famílies amb infants de 5 a 10 anys. 
  • cicle de conferències per al públic en general. Una de les sessions acollirà la presentació del catàleg d'aquesta mostra, en format de llibre electrònic.
  • Converses amb artistes. Programa de trobades en petit format per establir un diàleg amb tres dones artistes que tenen exposada alguna obra en l'exposició temporal. Dues sessions s'adrecen al públic adult i una altra al públic familiar.