A l'etapa de l'Educació Infantil i Primària (3-12 anys), els infants amb discapacitat han de ser atesos en centres ordinaris d'educació sempre que sigui possible. Hi ha diferents serveis i recursos educatius perquè els centres escolars puguin orientar i atendre els infants amb necessitats educatives especials:
A alguns centres educatius ordinaris hi ha Unitats de Suport a l'Educació Especial (USEE), adreçades a alumnes amb limitacions d'autonomia per causa de discapacitats motrius, intel·lectuals o trastorns del desenvolupament i la conducta. D'altra banda, en alguns centres hi ha agrupacions d'alumnes amb dèficit auditiu.
En l'etapa de l'Educació Secundària (12-16 anys), si un alumne està escolaritzat en un centre ordinari i presenta inadaptació al medi escolar, a més d'un retard en els aprenentatges i desajustos de conducta greus, els centres educatius compten amb el recurs de les UEC (Unitats d'Escolarització compartida).
Si es valora necessari, l'alumnat pot escolaritzar-se a una escola d'educació especial (EE). El canvi a una escola d'EE es pot realitzar en qualsevol moment al llarg de l'escolaritat. Els centres d'EE atenen alumnat fins als 21 anys, i inclouen Programes de transició a la vida adulta i de formació i inserció laboral.
A nivell econòmic, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ofereix una exempció de preus per als alumnes amb discapacitat reconeguda:
EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic)

- Què és? És un servei del Departament d'Ensenyament de la Generalitat que dóna suport al professorat i als centres educatius en la resposta a la diversitat de l'alumnat.
- Identifica i avalua les necessitats educatives especials de l'alumnat i fa la proposta d'escolarització.
- Fa el reconeixement oficial de les NESE (Necessitats Específiques de Suport Educatiu), que permeten que l'alumne es beneficiï de determinades mesures d'atenció a la diversitat (plans individualitzats, adaptacions, beques...).
- Més informació: EAP de Terrassa
Torna a l'índex
Escoles d'Educació Especial (EE)
- Què és? Són escoles que acullen alumnat amb discapacitat que necessiten una elevada intensitat de suport educatiu i mesures curriculars, metodològiques, organitzatives o psicopedagògiques altament individualitzades.
- Ofereixen educació primària i secundària.
- En l'etapa dels 16-21 anys, ofereixen programes de transició a la vida adulta i formació adreçada a la incorporació al món laboral.
- Més informació:
Torna a l'índex
CREDA (Centre de Recursos per a Alumnat amb Dèficit Auditiu)

- Què és? És un servei de suport als centres educatius en l'adequació a les necessitats especials de l'alumnat amb greus dificultats d'audició, llenguatge i/o comunicació.
- Com s'hi accedeix? Per derivació de l'EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic) o per accés directe en el cas d'infants de 0-3 anys amb diagnòstic de sordesa.
- Més informació: CREDA Jordi Perelló
Torna a l'índex
CREDV (Centre de Rercursos per a Alumnat amb Dèficit Visual)

- Què és? El CREDV és un servei educatiu específic que, en col·laboració amb l'ONCE, dóna suport a la tasca docent del professorat pel que fa a alumnes amb greus dèficits visuals, a més d'oferir atenció directa a aquest alumnat i orientació a les famílies.
- Com s'hi accedeix? Per derivació de l'EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic) o per accés directe pels infants de 0-3 anys amb diagnòstic de ceguesa o trastorns greus de la visió.
- Més informació: CRE ONCE Barcelona
Torna a l'índex
Suports intensius a l'Educació inclusiva (SIEI)

- Què són? Els suports intensius per a l'escolarització inclusiva (SIEI), abans USEE, són dotacions extraordinàries de professionals que s'incoporen a les plantilles d'escoles i instituts com a recursos intensius per atendre els alumnes amb necessitats educatives especials que ho necessitin.
-
- On són? Diversos centres de Terrassa educatius en tenen.
- Més informació: EAP de Terrassa
Torna a l'índex
UEC i UEC MAPA (Unitat d'Escolarització Compartida)

Què és? Les UEC són servei socioeducatius que promouen que adolescents de segon cicle de la ESO puguin reemprendre els processos d'aprenentatge i de competències bàsiques. Estan adreçades a alumnat amb necessitats educatives especials derivades de la inadaptació al medi escolar.
La UEC MAPA és específica per a joves amb problemàtiques de salut mental.
- Com s'hi accedeix? Per derivació de l'EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic).
- Més informació: UEC MAPA de Terrassa
Torna a l'índex
Beques per a alumnat amb NESE (Necessitats Específiques de Suport Educatiu)
- Què són? Són ajuts econòmics per a alumnes que acreditin necessitats específiques i reuneixin els requisits establerts. Hi ha ajuts per diferents conceptes: ensenyament, transport interurbà, menjador escolar, residència escolar, transport urbà, llibres i material didàctic, reeducació pedagògica o del llenguatge... També hi ha subsidis per a les famílies nombroses per a menjador i transport escolar encara que no compleixinels requisits econòmics.
- Per a qui? Per a alumnes escolaritzats en centres educatius que acreditin la necessitat específica de rebre suport educatiu derivada d'alguna d'aquestes situacions: discapacitat, trastorn greu de la conducta i trastorn de l'espectre autista. Els alumnes amb altes capacitats poden demanar únicament ajut per a l'assistència a programes específics.
- Com s'hi accedeix? Mitjançant l'EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic), que acredita en cada cas les necessitats de suport específic.
- Més informació: Ajuts per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu (Web Departament d´Educació) y Ayudas para alumnos con necesidades específicas (Web Ministeri Educació).
Atenció: El plaç de la convocatòria del curs 2021-22 finalitza el 30 de setembre del 2021.
Torna a l'índex
Exempció preus i taxes del Departament d'Ensenyament

Torna a l'índex