Imatge creativa per presentar el Festival Creativament 2021CreativaMent és un festival artístic on des de la co-creació entre persones amb i sense trastorn mental, es pretén combatre els estigmes en salut mental. 

D'aquest festival sorgiran diverses obres artístiques i se'n farà ressò el 10 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental.

Estigma: fa referència a l'atribució de qualitats negatives i despectives sobre un col·lectiu de persones, en aquest cas les que tenen o han tingut algun tipus de trastorn mental, les quals passen a ser vistes, pensades i tractades a través d'un prisma construït a força de prejudicis i manca d'informació.

Les persones amb problemes de salut mental són considerades imprevisibles, incapaces per treballar i prendre decisions, poc intel·ligents, febles i agressives. Són estereotips que no es corresponen amb la realitat, però que influeixen en les actituds i comportaments que la gent té envers aquestes persones.

Festival CreativaMent

Aquest Festival posa en joc i en valor l'acció de cultivar, inherent a la paraula: cultura. La cultura ens convida a cultivar el coneixementi comprensió de realitats diverses, ens permet obrir els ulls, modificar mirades, prendre noves perspectives davant realitats conegudes o desconegudes. I sobretot, ens ofereix l'oportunitat de cultivar i transitar camins personals i col·lectius que transformin prejudicis, pors i estereotips en maneres més inclusives de relacionar-nos amb les vulnerabilitats pròpies i alienes.

El Festival CreativaMent parteix, posa en joc i promou valors fonamentals en la construcció d'una societat centrada en el benestar i el progrés de qui en forma part:

Diversitat: El comú ens uneix i la diversitat ens enriqueix i aporta valor. El CreativaMent neix, creix, visibilitza i treballa des d'aquesta diversitat.

Interdependència: L'ésser humà és depenent l'un de l'altre i les obres del CreativaMent s'han de construir des d'aquesta interrelació artística i creativa.

Resiliència: Lésser humà i la societat són capaces d'adaptar-se a realitats adverses i malgrat tot, seguir progressant. Es vol demostrar que un actiu davant l'adversitat és cultivar el valor de la resiliència individual i col·lectiva.

Cooperació: El progrés va lligat a imaginar, pensar i actuar des de la primera persona del plural. El CreativaMent vol cultivar el NOSALTRES divers que coopera per imaginar i construir un present i un futur lliure d'estigmes i discriminacions.

Inclusió: La diversitat es converteix en una oportunitat d'aprenentatge i progrés quan la vivim des d'una mirada inclusiva. El CreativaMent vol fomentar la participació activa de la diversitat per construir processos artístics inclusius que ens enriqueixin i enforteixin com a ciutadania.

Pla d'accions

És l'eix central del CreativaMent. Consisteix en el procés co-creatiu que posa en relació a persones diverses perquè a partir de la reflexió i el debat entorn l'estigma en salut mental treballin i presentin públicament, expressions culturals que promoguin la presa de consciència i la transformació individual i col·lectiva.

1. Logo del CreativaMent.

Concurs obert a la ciutadania per crear el logotip destinat a representar i identificar la imatge del CreativaMent (termini de presentació del logotip fins el 15 de setembre de 2021). Cliqueu per accedir a les bases del concurs.

2. Presentació del programa de ràdio al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental

Posada en marxa d'un programa mensual de ràdio que s'emetrà per la Ràdio Municipal de Terrassa. El 1r programa en directe es farà des de La Coral de Prodis. Aquest programa està elaborat per persones amb experiència de salut mental en primera persona procedents del Servei de Rehabilitació Comunitària, Club Social Ègara i ActivaMent Vallès Occidental.

3. Participació a l'obra de teatre "Mi padre no era un famoso escritor ruso"

Documental escènic, dirigit per Bárbara Bañuelos que reflexiona sobre el cos i el patiment mental de forma participativa. Es plantejaran preguntes: La societat continua imposant un model hegemònic de la normalitat? Som capaços de canviar la menera de dir, fer, mirar per a generar un diàleg horitzontal i estructures flexibles que donin cabuda  a veus amb patiment mental?

4. Mural participatiu

A partir del treball dinamitzat per l'artista Roger Abella, persones amb i sense l'experiència del trastorn mental, dissenyaran de forma participativa el dibuix que es pintarà de manera conjunta a la paret del darreres del Teatre Alegria de Terrassa.

5. Exposició fotogràfica "Pots mirar sense jutjar?"

Projecte fotogràfic cedit pel Pla Antiestigma de Granollers: Pla Local Antiestigma | Ajuntament de Granollers

6. Obra de teatre dins del TNT "Hacer noche"

"Hacer noche" és una obra de teatre de la directora Bárbara Bañuelos: HACER NOCHE – TNT

7. Taula rodona

Com a complement a la vessant més artística, es proposa que la conferència del cicle de 90 minuts per viure del Centre Cultural tracti el tema de com l'art pot contribuir a transformar l'estigma vers la salut mental.

8. Projecte artístic "Veritats invisibles"

Projecte artístic pluridisciplinari ideat per Adhoc.cat i Joan Ignasi Ros que es durà a terme en la via verda Collserola-Sant Llorenç entre els municipis de Terrassa, Sabadell, Matadepera i Sant Quirze del Vallès.

Es tracta d'un conjunt d'accions co-protagonitzades per dones, amb i sense trastorn mental, que reivindicaran el seu espai creatiu, alhora que visualitzaran la biodiversitat de l'hàbitat que connecta els dos parcs naturals. Aquestes experiències es documentaran en un llibre-acció, un vídeo i una exposició.