Districte Jove celebra 20 anys d'intervenció socioeducativa amb el jovent de Terrassa

Aquest divendres comença el programa commemoratiu de l'aniversari, que inclou una jornada per a professionals al novembre 

imatge promocional de Districte joveEl projecte municipal Districte Jove, un programa d'acció social i acompanyament socioeducatiu en el temps de lleure adreçat, principalment, a adolescents i joves entre 12 i 25 anys, arriba enguany als 20 anys en funcionament. Per a celebrar-ho, el servei de Joventut i Lleure Infantil de l'Ajuntament de Terrassa ha organitzat diferents activitats. El programa arrenca aquest 20 d'octubre amb un sopar-trobada d'educadors i ex-educadors en què es retrobaran diversos professionals involucrats en aquest anys. El regidor de Joventut i Lleure Infantil, Noel Duque, participarà en aquest acte.

El 7 de novembre tindrà lloc una jornada de formació per a professionals sobre acompanyament educatiu a joves, amb la participació de referents en aquest àmbit provinents de diferents ciutats de Catalunya. L'objectiu de la jornada és aprofundir en les metodologies sobre l'acompanyament educatiu amb joves, intercanviant i compartint amb altres professionals d'altres territoris en aquest àmbit.

Al llarg del curs, la programació de Districte Jove inclourà diverses activitats especials en commemoració dels 20 anys, com ara un joc de rol en viu el 15 de desembre, que donarà continuitat a l'exitosa sessió de la passada Festa Major; una sortida a la neu el 3 de febrer, una jornada de graffiti i art urbà al març, o un festival obert a la participació col·lectiva juvenil el 4 de maig. També hi haurà tornejos esportius al setembre i altres activitats especials encara per determinar, perquè s'estan preparant amb la participació directa de les persones usuàries de Districte Jove.

 

20 anys amb el jovent de la ciutat

L'any 1996, els serveis de Joventut i Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Terrassa van dissenyar un projecte d'intervenció socioeducativa adreçat als i a les joves entre 12 i 18 anys, anomenat Districte Jove, amb l'objectiu principal de prevenir i actuar sobre problemàtiques socials entre el col·lectiu juvenil, amb la particularitat d'actuar al territori de manera descentralitzada i en contacte directe amb el jovent. El 1997 va arrencar el programa, desenvolupat per ambdós serveis, fins que el 1998 Joventut el va assumir plenament. Des de 2003 els serveis socials municipals col·laboren també amb el programa.

Al llarg d'aquests anys, milers de nois i noies de la ciutat han participat en les activitats organitzades i s'han beneficiat de la intervenció socioeducativa que ha suposat Districte Jove a tot el territori. La xifra de participants ha anat creixent al llarg dels anys, fins arribar a una mitjana anual de 1.461 participants en les activitats ordinàries de Districte Jove, el que significa que cada dia assisteixen a les seus de Districte Jove entre 30 i 40 nois i noies. En el cas de les activitats en instituts, la xifra puja fins a més de 3.300 a l'any, i en les accions obertes a la ciutat, fins a 3.400. També s'ha anat avançant en paritat: actualment, el 54,70% d'assistents a les activitats són nois, i el 45,30% són noies. Fa només 7 anys, els percentatges eren 60/40.

Actualment Districte Jove ha esdevingut una potent eina d'intervenció  i de foment de l'autonomia i la participació, a més d'un observatori de la realitat juvenil. Organitza una mitjana anual de 300 activitats i compta amb un equip format per 11 persones. La cooperativa Encís, contractada per l'Ajuntament de Terrassa per a la gestió del programa, aporta una educadora especialitzada en ocupabilitat, vuit educadors i educadores de territori i un director de projecte, que compten, a més, amb un tècnic municipal de suport. Aquest equip s'encarrega de dissenyar, executar i avaluar una àmplia programació d'activitats adreçada als i a les joves entre 12 i 25 anys que es desenvolupen en diferents espais de la ciutat. Inicialment les seus de Districte Jove eren els centres cívics i la Casa Baumann. Actualment són els següents equipaments:

  • Casa Baumann (Av. Jacquard, 1)
  • Espai Bit (c/ Mare de Déu del Mar, 49).
  • Casal Cívic de Can Parellada (c/ Amèrica, 17).
  • Punt Maurina (c/ Sardenya, 37).
  • Lokal de Sant Llorenç (c/ La Mola, 2).

 

Entre les accions que s'hi desenvolupen en destaquen:

  • Espai Impuls: pensat principalment per a joves en edat laboral que requereixen una motivació per trobar sortides laborals i/o formatives, per tractar de millorar la seva ocupabilitat i el seu posicionament personal i vital.
  • En Trajecte: creat per incidir en la millora de l'ocupabilitat subjectiva dels i les joves que han abandonat el sistema educatiu. Mitjançant un procés de recerca de vocació, es pretén orientar als i a les joves cap a la seva formació més adient.
  • Espais d'estudi: creats amb un doble propòsit; que els i les joves trobin un espai assessorat on puguin realitzar les seves tasques escolars, i d'altra banda, facilitar-los tècniques d'estudi, recursos i eines que permetin augmentar la seva autonomia.