Personatge amb mascareta. Il·lustració: Atelier de CarmenVivim en una societat que "amaga" el tema de la mort. És tabú i difícil. Sovint es protegeix els infants d'aquest fet, per evitar-los dolor o almenys, intentar-ho. Però, tard o d'hora s'hi hauran d'enfrontar ja que la mort forma part de la vida.

Els infants es fan preguntes sobre la mort i la tenen present (dibuixos, pel·lícules, notícies, converses dels adults...). De vegades, quan menys ens ho esperem, fan preguntes sobre el tema. És important que els escoltem i en parlem obertament.

Quan els nens i nenes es troben amb una mort en la família veuen que l'actitud dels grans no és la "normal" (estem tristos, angoixats, plorem...). Els professionals en educació i psicologia recomanen parlar-ne perquè puguin entendre què passa (educació emocional). El silenci és pitjor i pot arribar a ser traumàtic.

La canalla entén la mort d'una forma diferent. Fins als 4 anys, per exemple, no comprenen que la mort és irreversible i per aquest motiu no els genera cap tipus d'angoixa. És cap els 5 anys quan entenen que el cicle de la vida acaba amb la mort i els poden sorgir algunes preguntes.

Espai didàctic de l'exposició. Apartat Pensem...Cal adaptar les nostres explicacions i respostes a les edats dels nens i nenes. Els grans però, sovint tampoc tenim totes les respostes. L'important és parlar-ne.

Davant la diversitat de creences de la nostra societat s'han de donar als infants estratègies emocionals comunes a tothom.

Hem de ser conscients que el procés de dol és llarg i diferent per a cada persona.

Des del Museu de Terrassa hem decidit afrontar aquest tema convidant a les famílies a reflexionar-ne i parlar sobre els sentiments que ens genera, el dol, el final de la vida, el record...

Us proposem diverses activitats:

  • espai "Pensem": bateria de preguntes directes sobre la mort: què és morir-se?, Tothom es mor?, Què passa quan ens morim?, Parles de la mort amb els teus pares i amistats?...Personatge amb mascareta. Il·lustració: Atelier de Carmen
  • racó "Coses que se'n van": aquest 2020 es recordarà, sens dubte, per la pandèmia de la Covid-19. Però cal saber que no és el primer cop que la humanitat s'enfronta a malalties greus. Abans hem patit la pesta negra, la grip, la lepra, la malària... L'acció pretén parlar obertament de com ens sentim i ens hem sentit a causa d'aquesta malaltia, com ens ha afectat el confinament, com veiem les mesures de seguretat i prevenció que cal aplicar (mascareta, higiene de mans i la distància física), etc.
  • els infants que han visitat la mostra, han vist com alguns artistes interpreten la mort. Des del museu volem veure com van de creativitat i imaginació i per aquest motiu se'ls convidarà a realitzar un dibuix que representi el sentiment o la seva visió davant de la mort o el dol. És un tema "difícil" però de ben segur que ens sorprendrà el resultat. Aquests dibuixos es penjaran a la sala per tal que tothom els pugui contemplar.