logo eurocities

Eurocities és la xarxa de les principals ciutats europees. Fundada el 1986, la xarxa compta amb més de 130 ciutats grans en 30 països europeus. EUROCITIES facilita una plataforma per a les seves ciutats membres on compartir coneixements i idees, intercanviar experiències, analitzar problemes comuns i desenvolupar solucions innovadores, a través de diferents Fòrums, Grups de Treball, Projectes, activitats i esdeveniments.
La ciutat de Terrassa entre l'any 2003 i 2008 va participar com a membre associat d'Eurocities, en els fòrums de Desenvolupament Econòmic, Societat del Coneixement i Mobilitat.
 
Terrassa i el seu sistema urbà, integrat pels municipis de Castellbisbal, Matadepera, Rellinars, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls i amb una població de més de 410.000 habitants, va presentar una candidatura conjunta el mes de juliol de 2008 per esdevenir membre de ple dret. Després de diverses negociacions, amb la xarxa i les ciutats membres del comitè executiu, la candidatura conjunta va ser acceptada i ratificada per l'Assemblea General el mes de novembre de 2008. Així des de gener de 2009 el sistema urbà de Terrassa (Terrassa Metropolitan Area) ha esdevingut membre de ple dret de la xarxa. El sistema urbà de Terrassa participa a EUROCITIES com a un únic membre, amb una veu única i amb un únic vot a l'Assemblea. 
 
 


• Implicar els ciutadans en un diàleg sobre el futur
Cities4Europe (Europa per als ciutadans) és una campanya promoguda per Eurocities amb un triple objectiu: involucrar, inspirar i impactar:

  • Involucrar a la ciutadania europea
  • Inspirar tots els nivells de govern per construir societats on la gent arriba primer
  • Impactar en la manera com es prenen decisions a Europa

Un any abans de les eleccions al Parlament Europeu (2019), la campanya vol que persones i polítics s'uneixin per explorar noves maneres d'involucrar els ciutadans en la presa de decisions. Es vol iniciar un procés que promogui les societats on la gent arriba primer, i on es reforça la confiança entre els ciutadans i els poders públics, en una època de desil·lusió i euroescepticisme.

Partint de moviments paneuropeus i mobilitzant la xarxa EUROCITIES (amb més de 140 ciutats d'Europa, que representen 130 milions de ciutadans de 39 països), Cities4Europe vol inspirar ciutats i altres nivells de govern, incloses les institucions de la UE, per buscar mecanismes i eines que comprometin els ciutadans en la formulació de polítiques, enfortint noves formes de democràcia a tot Europa.

La campanya va començar el maig de 2018, amb un acte de llançament des de Brussel·les al que va assistir l'alcalde de Terrassa, i es clourà a la pròxima conferència anual d'EUROCITIES a Edimburg del 28 al 30 de novembre de 2018.

La campanya serveix com a debat polític d'alt nivell, però també perquè cada ciutat comparteixi entrevistes (entrevista a l'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega), activitats i recomanacions sobre com involucrar la ciutadania en la formulació de politiques europees.

Hi participen més de 90 ciutats europees. Entre elles hi ha ciutats com Amsterdam, Barcelona, Berlin, Atenes, Brussel·les, Florència, Glasgow, Estocolm, Toulouse, Nantes i Lisboa.