Presos alliberats del camp de Gusen

Exposició fotogràfica

Inauguració: dimarts 9 d'octubre a les 7 de la tarda

del dimecres 10 d'octubre al 16 de desembre de 2018

Lloc: Sala del Tinellet del Castell Cartoixa de Vallparadís.

Horari: de dimecres a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h. Diumenge, d'11 a 14 h. Dilluns, dimarts i festius, tancat.

Producció: Museu d'Història de Catalunya.

Organitza: Ajuntament de Terrassa – Memòria Històrica. Amb la col·laboració del Museu de Terrassa.

La mostra fotogràfica presenta el testimoni de Francesc Boix que va sobreviure a l'internament al camp nazi de Mauthausen i en va retratar l'alliberament. 

Les seves instantànies, que immortalitzen l'horror del camp d'extermini, van ser una de les proves contra els dirigents de la barbàrie nazi durant el Procés de Nuremberg.

A més, la mostra presenta altres fotografies com algunes d'inèdites del front d'Aragó durant la Guerra Civil Espanyola i d'altres realitzades després de ser alliberat de Mauthausen.

Han passat més de setanta anys d'aquestes imatges que es mostren en aquesta exposició retrospectiva del fotògraf català, conegut com el ‘fotògraf de Mauthausen' i que permeten apropar-nos a la seva curta i intensa vida i a la seva professió.

La memòria gràfica s'emmarca en el nou fotoperiodisme de l'època, que informa sense indiferència, amb una Kodak entre mans o una Leica. Boix és un fotògraf compromès amb la memòria col·lectiva i la dignitat dels republicans deportats.