Imatge "1939. L'abans i el després. Memòria en Xarxa, exposició compartida"

Exposició «La salvaguarda del patrimoni terrassenc»

  • Dates: del 2 de juliol al 20 d'octubre del 2019
  • Lloc: Seu d'Ègara (Plaça del Rector Homs, s/n)
  • Horaris: de dimarts a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h i diumenges i festius, d'11 a 14 h.

Amb l'objectiu de commemorar els 80 anys del final de la Guerra Civil espanyola, 24 museus de la Xarxa de Museus Locals participen en la iniciativa «1939, L'abans i el després. Memòria en xarxa, exposició compartida».

Es tracta d'una mostra transversal al territori que assenyala els museus com a dipositaris de la memòria material i per tant, també convida a dur a terme una reflexió històrica dels precedents, els esdeveniments i les conseqüències de la guerra.

Exposició a la seu d'ÈgaraDe l'1 d'abril de 2019 al 20 de gener de 2020 els museus de poblacions com Arenys de Mar, Cerdanyola del Vallès (MAC-MH), Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Folgueroles, Gavà, Granollers, Igualada, Manresa, Masnou, Martorell, Moià, Mollet del Vallès, Ripollet, Sabadell (MAS i MHS), Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa (MdT i CDMT), Tona i Vilassar de Dalt exposaran  objectes que aniran acompanyats d'un text introductori comú per contextualitzar la mostra i d'un text específic dedicat a cada museu.

La salvaguarda del patrimoni terrassenc

La destrucció i la crema de patrimoni eclesiàstic durant les primeres setmanes de la Guerra Civil espanyola portaren el govern català a adoptar mesures i actuacions d'urgència per salvaguardar el patrimoni artístic nacional.

La Generalitat de Catalunya va crear el Servei de Protecció del Patrimoni Artístic i la Comissaria General de Museus.

Per facilitar les tasques de salvaguarda del patrimoni, es van establir delegats comarcals de la Comissaria General de Museus. A Terrassa aquest càrrec va recaure en Josep Rigol i Fornaguera.

Salvaguarda del conjunt de Sant Pere. Fotografia: Arxiu Tobella

Edificis com les esglésies de Sant Pere van ser escollits per contenir els béns que s'anaven recuperant i es van convertir, fins al 1939, en el Museu Comarcal d'Art.

En el bàndol franquista, Eugeni d'Ors fou nomenat Jefe Nacional de Bellas Artes (febrer de 1937). S'encarregà de reorganitzar el Servicio de Recuperación del Patrimonio Artístico Nacional, organisme que aglutinava les funcions relatives a la recuperació, protecció i conservació del patrimoni artístic.

Un cop acabada la Guerra Civil, el Servicio de Recuperación s'encarregà de la recepció i distribució dels objectes recuperats.

De l'1 al 18 de juliol de 1939, la Junta de Museus de Terrassa va organitzar una exposició als Amics de les Arts i a la rectoria de les esglésies de Sant Pere. Es van exhibir 434 obres d'art recuperades durant el període bèl·lic i algunes peces foren retornades als seus propietaris. Els objectes que no van ser reclamats van passar a formar part del fons del patrimoni museístic municipal.

Talonari amb el nom de les 49 persones que van recuperar els seus béns artístics. MdT 7815

Relacionada amb aquesta mostra, es programa una xerrada per explicar la destrucció i salvaguarda del patrimoni artístic terrassenc durant la Guerra Civil Espanyola. 

Canvi de data

Dimarts 29 d'octubre a les 19 h

«L'art que va sobreviure a la guerra. El cas de Terrassa»

A càrrec de Patxi Ocio, Doctor en Història de l'Art

Lloc: Seu d'Ègara (Plaça del rectors Homs, s/n)

Capacitat limitada. No cal inscripció prèvia