Fira modernista 2012. Parada de tallers infantils El segon cap de setmana de maig Terrassa reviu la ciutat de fa cent anys. 

Habitualment el Museu de Terrassa hi participa amb una parada informativa al Raval de Montserrat. A més, organitza tallers infantils, visites, obre les portes de la Casa Alegre de Sagrera...

Aquest 2021 la situació pandèmica no permet dur a terme aquest tipus d'esdeveniments massius.

La Fira modernista de Terrassa 2021 tindrà lloc el dissabte 8 i el diumenge 9 de maig.

Manté com a temàtica principal el món de l'esport modern, els seus orígens i les noves disciplines que van aparèixer a finals del segle XIX i principis del segle XX.

Aquest eix estava previst que protagonitzés la fira de l'any 2020 però finalment no es va poder realitzar a causa de la pandèmia de la covid-19.

Menjador de les grans ocasions. Casa Alegre de Sagrera. Fotografia: Joaquim Berenguer · Parc Audiovisual de Catalunya.Un altre àmbit temàtic és la figura de l'arista Alexandre de Riquer. L'any 2020 es comemorava el centenari de la seva mort.

Des del Museu de Terrassa us oferim l'article Alexandre de Riquer a Terrassa, escrit per Domènec Ferran, exdirector del Museu de Terrassa, amb informació de la seva figura i de la seva relació amb la nostra ciutat.

En l'edició del 2021 el Museu de Terrassa us proposa aquestes activitats per descobrir el patrimoni local:

Jornades de portes obertes a: 

  • Envidriat de la Casa Alegre de Sagrera. Fotografia: Quim BerenguerCasa Alegre de Sagrera: dissabte 8 i diumenge 9 de maig, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h

Cabuda limitada. Grups reduïts.

No és necessària inscripció.

Entrada i sortida per la porta dels jardins (carrer Cardaire, 21).

La Casa Alegre de Sagrera es va construir a inicis del segle XIX.

Una reforma important duta a terme l'any 1911 va convertir l'edifici en un model d'habitatge burgès industrial terrassenc d'època modernista.

Enguany només es podrà accedir al menjador de les gran ocasions on podreu admirar, entre d'altres, unes pintures d'Alexandre de Riquer.

La resta de casa restarà tancada al públic a causa d'unes obres de rehabilitació.

  • Castell Cartoixa de Vallparadís: dissabte 8 de maig, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h i diumenge 9 de maig, d'11 a 14 h

Apropeu-vos al parc de Vallparadís i descobriu aquest edifici original del segle XII, convertit en cartoixa els segles XIV-XV.

Hi trobareu l'exposició permanent del Museu de Terrassa i també hi podreu contemplar l'exposició temporal "Després de la mort. La col·lecció del Museu de Terrassa".

  • Seu d'Ègara: dissabte 8 de maig, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h i diumenge 9 de maig, d'11 a 14 h

Aquest conjunt monumental constitueix un element excepcional del patrimoni històric i artístic català.

Veniu a visitar les esglésies de Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria i el seu patrimoni arqueològic i artístic que contenen i que abasten un període ininterromput des d'època ibèrica fins a l'actualitat.

Terrassa treballa per inscriure la Seu d'Ègara en la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial de la UNESCO.  

Una experiència que no us deixarà indiferents.

Equip format per joves terrassencs de l'Ateneu Calassanç (Lawn Hoquei Club Calassanç) que s'enfrontà al RCD Espanyol en el primer partit oficial que se celebrà a l'Estat espanyol. Foto: Arxiu Històric CD Terrassa Hoquei.dissabte 8 i diumenge 9 de maig, de 10 a 14 h i de 16.30 a 20 h 

Mostra d'Hoquei 1900 de l'Arxiu del CD Terrassa Hoquey

  • Lloc: Masia Freixa (Plaça de Josep Freixa i Argemí, 11)
  • Capacitat limitada.
  • Amb totes les mesures anti-covid-19.

El 2 de juny de l'any 1912 Terrassa va acollir el primer partit oficial d'hoquei que es va celebrar a l'estat espanyol. Es va enfrontar al RCD Espanyol amb un equip format per joves terrassencs de l'Ateneu Calassanç (Lawn Hoquei Club Calassanç).

D'aquesta manera va iniciar la relació estreta entre l'hoquei herba i Terrassa.

L'hoquei té les seves arrels a l'Anglaterra del segle XIX i va arribar a Catalunya a través de la burgesia, concretament de la vinculada al tèxtil.

Més de 100 anys després, l'hoquei continua tan lligat a la ciutat que s'ha convertit en un element distintiu del seu ADN: manté 4 clubs en la divisió d'honor –CD Terrassa, Club Ègara, Atlètic THC i Línia 22– i ha esdevingut la principal pedrera d'esportistes olímpics.

En els Jocs Olímpics de Barcelona'92, Terrassa va acollir les competicions d'hoquei. L'equip femení d'hoquei va obtenir la medalla d'or.

Visiteu aquesta mostra i descobriu la història d'aquest esport i la seva relació amb Terrassa.

Amb la col·laboració d'en Toni Nogués, Xavi Planas i Museu de Terrassa.

A la Masia Freica també hi trobareu una petita selecció de peces dels inicis del cinema de la col·lecció Jordi Tomàs i Freixa i una mostra d'objectes originals cedits, per aquesta ocasió, pel Museu de .la Federació Catalana de Tennis.

Vídeo documental "Art Nouveau & Society"Us recomanem visionar el vídeo documental "Art Nouveau & Society" que mostra la història cultural i social de l'Art Nouveau i els temps en què es va desenvolupar.

Es presenta aquest moviment artístic del tombant del segle XX i la seva relació amb la societat de l'època.

L'Art Nouveau era un fenomen que s'expressava de manera diferent a tota Europa. Va tenir lloc en un moment de pau i creixement econòmic. La societat va evolucionar ràpidament a través de la industrialització i la urbanització. Les noves tecnologies van canviar la vida quotidiana i el temps d'oci es converteix en un nou concepte. La lluita entre rics i pobres, la identitat nacional i l'internacionalisme eren els principals problemes de l'època.

La producció explica el moviment Art Nouveau i la seva relació amb la societat a través d'exemples de tota Europa, inclosos setze dels socis de la xarxa Réseau Art Nouveau: Ålesund, Bad Nauheim, Barcelona, Brussel·les, Glasgow, La Habana, Helsinki, La Chaux-de-Fonds, Łódź, Ljubljana, Nancy, Provincia di Varese, Regione Lombardia, Reus, Riga i Terrassa.

La ciutat de Terrassa, representada pel Servei de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa i més concretament pel Museu de Terrassa, va ser sòcia fundadora d'aquesta xarxa i en forma part des del 1999.

Aquest vídeo va comptar amb el suport del Programa Cultura 2000 de la Unió Europea.