Terrassa Tria Futur és una iniciativa sorgida en l'actual mandat municipal per oferir a la ciutadania, i en especial a l'alumnat de 16 anys o més, un espai d'orientació formativa i professional per ajudar les persones a triar entre les seves opcions de futur. Aquest projecte té una doble vessant: d'una banda, amb una fira d'orientació   al  mes de març, quan s'acosta el període de preinscripció en la majoria d'estudis. D'altra, oferint recursos disponibles permanentment de manera telemàtica. El web triafutur.terrassa.cat recull els continguts permanents i és també la plataforma de la fira en la seva vessant virtual.
 
En el marc de la filosofia "Educació 360", Terrassa Tria Futur sorgeix com un espai de trobada entre les persones que volen formar-se, l'àmbit acadèmic i el món empresarial.
   
 

Mostra d'Ensenyament

Terrassa Tria Futur integra dins la seva programació la Mostra d'Ensenyament, que organitza l'Ajuntament des de fa més de 20 anys. La Mostra ofereix sessions d'orientació grupals per a les classes d'ESO que ho demanin i també per a entitats que apleguin joves o que treballin per a joves. El 2022, per primera vegada, la Mostra es va descentralitzar i es va celebrar simultàniament en tres districtes diferents, als centres cívics Alcalde Morera (D3), Francisca Redondo (D4) i Francesc Macià (D6)

 

Espai Virtual

L'Espai Virtual Terrassa Tria Futur ofereix durant tot l'any nombrosos continguts d'orientació, i durant el mes de març programa xerrades en directe, adreçades a diferents públics: alumnat, famílies i professionals. Aquestes xerrades es poden seguir en directe a triafutur.terrassa.cat i les més destacades s'integren posteriorment als continguts permanents.

Entre aquests continguts es poden trobar:
  • Estands virtuals de centres educatius, centres i entitats formatives, universitats, entitats, empreses, serveis municipals  i altres administracions públiques. 
  • Espai de píndoles (in)formatives: vídeos de curta durada sobre formacions d'FP Inicial, FPO, Graus Universitaris i empreses explicant quins perfils i formacions necessiten. 
  • Espai de xerrades, adreçades a joves, alumnat d'escoles d'adults, famílies, persones emprenedores, alumnat interessat en mobilitat internacional, ciutadania en general i empreses.
  • Espai d'exhibicions: vídeos d'experiències personals a les formacions i de pràctiques realitzades.  
 

Fira presencial

Terrassa Tria Futur inclou des del 2022 una Fira d'orientació formativa i professional amb caràcter presencial, al Recinte Firal de Terrassa, després que dos anys en format exclusivament virtual per la situació sanitària.

L'edició de 2022 va aplegar més de 50 estands dedicats principalment a:

  • Centres d'ensenyament: instituts que imparteixen cicles formatius, escoles d'idiomes, centres universitaris, estudis artístics, etc.
  • Empreses de Terrassa i comarca.
  • Entitats i institucions relacionades amb el món de la formació, la inserció laboral, la mobilitat internacional...
  • Espai POP's (Punts d'Orientació Personalitzada)
  • Espais per a activitats: exhibicions, xerrades, etc.

Tria Futur és fruit del treball coordinat dels Serveis d'Educació, Joventut, Promoció Industrial, Emprenedoria, Innovació, Ocupació, Universitats, Capacitats Divendres, Polítiques de Gènere i Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa, a més de nombroses institucions i empreses.

 

 

La importància de l'orientació

L'orientació acadèmica i professional té per objectiu ajudar les persones a trobar quin és l'itinerari que més s'ajusta al seu perfil. És un procés d'acompanyament de les persones en la tria del seu camí cap a uns futurs estudis i cap a la seva futura professió. En aquest sentit, l'orientació s'adreça majoritàriament a les persones joves que han de prendre decisions sobre les seves opcions formatives i professionals, però totes les persones, tinguin l'edat que tinguin, poden necessitar aquest procés, sigui perquè volen reorientar el seu objectiu professional, perquè s'han quedat a l'atur o per qualsevol altre motiu.

Des de la seva primera edició, el 2020, Terrassa Tria Futur ha esdevingut la màxima expressió de l'aposta de l'Ajuntament de Terrassa per l'orientació com a via per a millorar la vida de les persones i, alhora, el mercat laboral. Tanmateix, nombrosos serveis municipals ofereixen durant tot l'any orientació a les persones que ho necessiten i treballen conjuntament en aquest mateix sentit amb els agents socials i econòmics de la ciutat a través de fòrums com el Consell de la Formació Professional o, mes recentment, amb la Xarxa Terrassa Orienta.