Aquest espai recull mensualment l'actualitat del treball en xarxa realitzat per les entitats de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat i entre serveis municipals.

 

Desembre 

Dijous 20: Comissió del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectius i continguts: Valorar la darrera commemoració del Dia internacional de les persones amb discapacitat, que va tenir lloc l'1 de desembre en el marc de la 1a Fira inclusiva d'entitats del Districte 1. En general, es fa una valoració positiva de les activitats i de la celebració conjunta amb les entitats del districte, tot i que la majoria d'entitats coincideixen  en la importància de donar major protagonisme al Dia Internacional de les persones amb Discapacitat en properes edicions.
 • Participants: Prodis, Fupar, Fundació Goel, Apesote, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimecres 19: Projecte diversitat Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu

 • Format: Sessió de treball en xarxa i transversal.
 • Objectius i contingut: Coordinar i concretar el projecte sobre diversitat a partir de l'exposició "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu, que s'acompanya d'una activitat d'educació en valors per a escoles dinamitzada per persones de FUPAR i gent gran i inclusa a la Guia d'Activitats i Serveis Educatius 18/19 de l'Ajuntament de Terrassa.
 • Participants: Fupar, Casal de Gent Gran Anna Murià, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimarts 18: Formació per a personal municipal "Com puc fer activitats, reunions i actes accessibles i inclusius?"

 • Format: Formacions Contracte Programa 2016-2019 de la Generalitat de Catalunya i aportació de l'OCDiA
 • Objectius i contingut: Realització de 2 cursos de 8 hores de duració "Com puc fer activitats, reunions i actes accessibles i inclusius?" per a responsables de centres cívícs, dinamitzadors de districte i conserges de centre cívic, i professionals del Servei de Biblioteques. Tenen com a objectiu formar personal municipal d'atenció al públic i organitzador actes en matèria d'accessibilitat i tracte adequat.
 • Participants: Recursos Humans de l'Ajuntament, Servei de Biblioteques,  Centres Cívics i Estructura Territorial, Àgils Comunicació, Oficina Capacitats Diverses.

Dilluns 17: Visita Fundació AVAN

 • Format: Visita tècnica.
 • Objectius i contingut: Conèixer l'experiència de la Fundació AVAN en l'abordatge de les persones amb discapacitats sobrevingudes i com pot contribuir al nou grup de treball de discapacitats sobrevingudes.
 • Participants: Fundació AVAN, Oficina de Capacitats Diverses. 

Dimecres 12: Comissió Dona i Capacitats

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectius i contingut: Preparar i coordinar la propera commemoració a la ciutat del Dia de la Dona (8 de març), incorporant-hi el punt de vista i visibilitzant les dones amb capacitats diverses.
 • Participants: Servei de Polítiques de Gènere, Prou Barreres, APESOTE, Oficina de Capacitats Diverses. 

Dilluns 10: Comissió accessibilitat

Comissió d'accessibilitat de 10 de desembre de 2018

 •  
 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectius i contingut: Es valora in situ a l'estació de Vallparadís de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) les propostes incloses a l'esborrany del nou Pla de senyalització per a la xarxa d'estacions de FGC. El Pla recull aportacions de la Comissió d'Accessibilitat per millorar la comprensió dels senyals i informacions que, un cop validades, s'instal·laran com a prova pilot a l'estació de Vallparadís, com a pas previ a la seva implantació definitiva arreu de la xarxa ferroviària. El Pla inclou aspectes com la simplificació dels continguts, l'augment del cos de lletra i del contrast de colors de cartells, rètols i botons, o la millora dels pictogrames i la seva identificació.
 • Participants: Regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat de l'Ajuntament de Terrassa, Prou Barreres, ONCE Terrassa, Coordinadora Capaç, Associació de Persones Sordes de Terrassa (APESOTE), FAVT (Federació d'Associacions de Veïnals de Terrassa), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (director d'FGC Operadora, responsable d'Edificis, Cap d'Estacions i directora de Comunicació, Oriol Juncadella, Francesc Aubach, Carles Cots i Montse Coronas, respectivament), Oficina tècnica de Promoció de l'Accessibilitat i de Capacitats Diverses.

Dimecres 5: Gravació del programa "La nit dels savis" de Canal Terrassa

Programa La Nit dels Savis de Canal Terrassa de desembre de 2018 dedicat al cicle anual de xerrades i formacions "Terrassa, ciutat inclusiva i accessible"

 • Format: Participació en programa de televisió
 • Objectius i contingut: Participació en el programa "La nit dels savis" de Canal Terrassa dedicat al cicle de formacions i xerrades "Terrassa, ciutat inclusiva i accessible" organitzat per l'Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.
 • Participants: Regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Canal Terrassa, Federació Dincat-Plena Inclusió, Associació Lectura Fàcil, Fupar Fundació, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimecres 5: Coordinació amb Fira modernista

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectius i contingut: Proposar i valorar millores quant a accessibilitat i inclusió de cara a la propera Fira Modernista 2019 de Terrassa, un dels esdeveniments més emblemàtics i participatius de la ciutat.
 • Participants: Fira Modernista, MNACTEC, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat de l'Ajuntament.

Dimecres 5: Comissió d'Accessibilitat

Comissió d'accessibilitat del dia 5 de desembre de 2018

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectius i contingut: Es valora la propera campanya de sensibilització sobre l'accessibilitat universal "Trenquem Barreres" i es presenta als membres de la comissió un dispositiu especial per llegir continguts digitals en braille, anomenat Braibook, a càrrec del seu responsable Carlos Madolell
 • Participants: Regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat de l'Ajuntament de Terrassa, Prou Barreres, ONCE Terrassa, Coordinadora Capaç, Associació de Persones Sordes de Terrassa (APESOTE), FAVT (Federació d'Associacions de Veïnals de Terrassa), Oficina tècnica de Promoció de l'Accessibilitat i de Capacitats Diverses.

Dilluns 3: Ponència a la 2a Jornada Biblioteques inclusives

Ponència de l'Oficina de Capacitats Diverses a la taula rodona

 • Format: Jornada de formació i sensibilització
 • Objectius i contingut: Les jornades de Biblioteques inclusives estan organitzades pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per sensibilitzar i difondre la necessitat de treballar a favor de la inclusió social, també des dels equipaments bibliotecaris. L'Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat hi participa com a ponent en la taula rodona "Com organitzar una activitat inclusiva a la biblioteca".
 • Participants: Associació Lectura Fàcil, Apropa Cultura, Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat, altres entitats i professionals de l'àmbit de la cultura i les capacitats diverses.

Dissabte 1: Commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Cartell amb la programació de la Fira Inclusiva d'Entitats

 • Format: Celebració de la Fira inclusiva d'entitats de Terrassa.
 • Objectius i contingut: Commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat per trencar barreres i reivindicar una ciutat realment inclusiva i accessible en què totes les persones siguin ciutadanes de ple dret. La commemoració ha estat impulsada per la Taula Local de Capacitats Diverses i Accessibilitat conjuntament amb la Fira d'Entitats del Districte 1. Es van realitzar diferents activitats inclusives i accessibles, així com xocolatada, tallers de caràcter familiar, contacontes, i actuacions diverses. La lectura del Manifest del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat va correr a càrrec de famílies d'infants amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), amb sordesa, i amb Síndrome Alcohòlic Fetal (SAF).
 • Participants: Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Servei municipal d'Estructura Territorial, Colles sardanistes Amunt i Crits, Amics de la Música de Terrassa, associacions veïnals del Districte 1, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat. 

 

Novembre 

Dimecres 28: Projecte sobre interseccionalitat "Igualtats Connectades"

Cartell del projecte sobre interseccionalitat "Igualtats Connectades"

 • Format: Sessió formativa.
 • Objectius i contingut: Cinquena sessió del cicle de formacions del projecte europeu "Igualtats connectades" per a personal tècnic de l'Ajuntament. La sessió, anomenada "Debats i reptes en l'aplicació de la interseccionalitat en l'àmbit local", és a càrrec de Gerard Coll-Planas, Miquel Misséi  Roser Solà-Morales, membres i investigadores del Centre d'Estudis Interdisciplinaris de Gènere de la UVic-UCC 
 • Assistents: Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntament, Servei de Ciutadania, Oficina de Capacitats Diverses i altres serveis municipals.

Dimecres 28: Comissió Dia internacional persones discapacitat

 • Format: Sessió de coordinació amb entitats
 • Objectiu i contingut: Concretar les accions i activitats que es duran a terme per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2018, així com les tasques i funcions a desenvolupar durant la jornada. Enguany es realitza la commemoració conjuntament amb la Fira d'entitats del Districte 1 per organitzar així la primera Fira inclusiva d'entitats. 
 • Participants: Apesote, Club Social Egara, Fupar, Prodis, Diswork, Residència i Centre de Dia La Pineda, Escola d'Educació Especial Crespinell, APUP (Associació de Pares i Mares d'Usuaris de La Pineda), Associació La Oka, Fundació Goel, Salut Mental Terrassa, Prou Barreres, ONCE Terrassa, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dimecres 28: Projecte diversitat Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu

 • Format: Sessió de treball en xarxa i transversal.
 • Objectius i contingut: Seguir concretant el projecte sobre diversitat a partir de l'exposició "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu. L'exposició s'acompanyarà d'activitats pedagògiques de la mà de persones usuàries de FUPAR i gent gran per transmetre valors de convivència a alumnat d'educació primària en el marc de la Guia d'Activitats i Serveis Educatius 18/19 de l'Ajuntament de Terrassa.
 • Participants: Fupar, Casal de Gent Gran Anna Murià, Servei de Gent Gran i Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat de l'Ajuntament de Terrassa.

Dijous 22: Projecte "Relaciona't al centre"

 • Format: Presentació del projecte "Relaciona't al centre" a diferents serveis municipals.
 • Objectius i contingut: Presentació del projecte "Relaciona't al centre", a càrrec de l'Escola Joaquima Vedruna Terrassa, per valorar sinèrgies i possibles col·laboracions. És un Projecte d'Aprenentatge Servei entre l'Escola Joaquima Vedruna de Terrassa i l'Escola d'Educació Especial El Pi, iniciat per acostar la diversitat funcional realitzant activitats compartides, i que ha derivat en un projecte d'identificació de l'accessibilitat als comerços del centre de la ciutat.
 • Participants: Escola Joaquima Vedruna, Oficina de Capacitats Diverses, Oficina tècnica de Promoció de l'Accessibilitat, Direcció de Serveis de Gent Gran i Infància, Servei de Comerç, regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dimecres 21: Taula local de Salut Mental

 • Format: Sessió plenària de la Taula local de Salut Mental.
 • Objectiu i continguts: Donar a conèixer i treballar conjuntament aspectes relacionats amb la millora de l'atenció al col·lectiu de persones amb problemes de salut mental des dels diferents agents implicats.
 • Participants:  Entitats vinculades a la salut mental, agents sanitaris, educatius, judicials i cossos de seguretat, Servei Salut i Comunitat, Serveis Socials, Servei Ocupació i Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dijous 17: Jornades 2018 de formació de les persones sordes en modalitat oral de la Federació ACAPPS

Participació de l'Oficina de Capacitats Diverses a la taula rodona "Movem l'accessibilitat a la comunicació a Catalunya. Bones pràctiques de plans municipals d'accessibilitat" a les Jornades de formació 2018 de la Federació ACAPPS

 • Format: Realització de la ponència "L'abordatge del col·lectiu de persones sordes oralistes a Terrassa", a càrrec de l'Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat, en el marc de la taula rodona "Movem l'accessibilitat a la comunicació a Catalunya. Bones pràctiques de plans municipals d'accessibilitat".
 • Objectius i contingut: Donar a conèixer les accions realitzades a Terrassa per promoure la inclusió i l'accessibilitat per a persones sordes oralistes, conèixer altres experiències i recollir noves propostes i suggeriments.
 • Participants: Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Ajuntament de Sabadell, Federació ACAPPS, entitats i persones sòcies d'ACAPPS.

Dijous 15: Presentació dels serveis municipals per a persones amb capacitats diverses a la Mesquita de Terrassa

 • Format: Presentació dels serveis de l'Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat i del Servei d'Ocupació per a persones amb discapacitat a la mesquita de Terrassa.
 • Objectius i contingut: Donar a conèixer i apropar els serveis per a persones amb capacitats diverses de l'Ajuntament a la ciutadania no associada usuària de la mesquita de Terrassa.
 • Participants: Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Servei d'Ocupació, Servei de Ciutadania, Mesquita de Terrassa.

Dijous 15: Abordatge de les discapacitats sobrevingudes

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectiu i contingut: Seguir definint el treball d'anàlisi i diagnòstic sobre la situació i necessitats de les persones amb discapacitats sobrevingudes iniciat en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.
 • Participants: DEP Institut, Diputació de Barcelona, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimecres 14: Comissió Dia internacional persones discapacitat

 • Format: Sessió de coordinació amb entitats
 • Objectiu i contingut: Concretar les accions i activitats que es duran a terme per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2018, així com les tasques i funcions a desenvolupar durant la jornada. Enguany es realitza la commemoració conjuntament amb la Fira d'entitats del Districte 1 per organitzar així la primera Fira inclusiva d'entitats. 
 • Participants: Apesote, Club Social Egara, Fupar, Prodis, Diswork, Residència i Centre de Dia La Pineda, Escola d'Educació Especial Crespinell, APUP (Associació de Pares i Mares d'Usuaris de La Pineda), Associació La Oka, Fundació Goel, Salut Mental Terrassa, Prou Barreres, ONCE Terrassa, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dimecres 14: Xerrada "Sexualitat i victimització en l'àmbit de la discapacitat: prevenció, detecció i acompanyament"

Xerrada Sexualitat i Victimització en l'àmbit de la discapacitat] Format: Primera xerrada del cicle anual "Terrassa, ciutat inclusiva i accessible"

 • Objectius i contingut: Sessió a càrrec de Laia Alamany, sociòloga especialitzada en victimització i discapacitat. Va abordar els principals abusos en l'àmbit de la sexualitat a què s'enfronten els diferents col·lectius de persones amb discapacitat, tant durant la infantesa com al llarg de l'etapa adulta, amb l'objectiu de prendre consciència del problema i poder millorar el seu abordatge col·lectiu.
 • Participants: Laia Alamany, Oficina de Capacitats Diverses, entitats i professionals en contacte amb persones amb discapacitat i/o en situació de dependència, persones amb capacitats diverses i les seves famílies.

Dimecres 14: Projecte sobre interseccionalitat "Igualtats Connectades"

 • Format: Sessió formativa.
 • Objectius i contingut: Quarta sessió del cicle de formacions del projecte europeu "Igualtats connectades" per a personal tècnic de l'Ajuntament. La sessió, anomenada "Perspectiva interseccional per a la intervenció social", és a càrrec de Marisela Montenegro, doctora en Psicologia Social.
 • Assistents: Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntament, Servei de Ciutadania, Oficina de Capacitats Diverses i altres serveis municipals.

Dissabte 10: Cimera de lideratge en valors GLS 2018

 • Format: Formació adreçada a aconseguir un millor lideratge en valors i adquirir noves estratègies en l'acció social.
 • Objectiu: Rebre coneixements per a la millora de la praxis professional del personal de l'Oficina de Capacitats Diverses com a agents per al canvi social.
 • Contingut cimera: La cimera es va desenvolupar durant 2 dies, divendres 10 i dissabte 11, a les instal·lacions de la Fundació Goel. Durant el seu transcurs, diversos ponents de diferents països de mon van exposar temes vinculats al canvi social, lideratge, creativitat, recerca de talent, resiliència, aprenentatge, apoderament, etc.
 • Assistents: Equip tècnic de l'Oficina de Capacitats Diverses, Fundació Goel, entitats i ciutadania.

Dimarts 6: Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat

Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat de novembre de 2018

 • Format: Sessió plenària.
 • Objectius i contingut: Entre altres qüestions, s'ha reflexionat sobre el format i l'organització de la propera commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre), i s'ha informat sobre la proposta d'iniciar un  procés participatiu a nivell ciutat per consensuar l'estratègia de futur en matèria d'inclusió i accessibilitat a Terrassa.
 • També s'ha compartit l'estat d'execució de diverses accions vinculades al Pla local d'Atenció a les Capacitats Diverses i a l'Accessibilitat 2016-2020, com ara una propera guia online de recursos generals per a persones amb discapacitat; el cicle anual de formacions i xerrades "Terrasa, ciutat inclusiva i accessible"; la recent guia de recursos d'inserció laboral per a persones amb discapacitat; o les noves eines i formacions per fomentar l'accessibilitat en actes oberts al públic disponibles al portal web municipal. 
 • Per últim, a la sessió també s'han donat a conèixer el programa Apropa Cultura i les formacions sobre eficiència energètica del servei municipal OFIMAPE perquè les entitats en puguin fer ús entre les seves persones usuàries.
 • Participants: una trentena entitats vinculades a l'àmbit de la discapacitat, serveis i grups municipals, regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

 

Octubre 

Dimecres 31: Projecte diversitat Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu

 • Format: Sessió de treball en xarxa i transversal.
 • Objectius i contingut: Concretar les activitats pedagògiques vinculades al projecte "Conviure en un món de diferències", amb il·lustracions de gran format de Joan Turu i inclòs a la Guia d'Activitats i Serveis Educatius 18/19 per a escoles de l'Ajuntament de Terrassa. L'activitat, adreçada a alumnat de cicle mitjà i superior de primària, la dinamitzaran persones usuàries de FUPAR i gent gran del Casal de Gent Gran Anna Murià al Claustre del Convent de Sant Francesc. 
 • Participants: Fupar, Casal de Gent Gran Anna Murià, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimarts 23: Comissió Accessibilitat

Comissió d'accessibilitat d'octubre de 2018

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectius i contingut: Responsables de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) presenten un primer esborrany del nou Pla de senyalització per a la xarxa d'estacions de FGC, que recull aportacions de la Comissió d'Accessibilitat per millorar la comprensió de les senyals i informacions. El pla inclou aspectes com la simplificació de la informació, l'augment del cos de lletra i del contrast de colors de cartells i rètols, o la millora dels pictogrames i la seva identificació. Els participants fan una primera valoració de la proposta, i acorden amb FGC trobar-se properament a l'estació de Vallparadís per revisar i validar "in situ" els canvis proposats. 
 • Participants: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Francesc Aubach, responsable d'Edificis, Carles Cots, cap d'Estacions, i Sílvia Andreu, responsable d'Identitat corporativa i senyalització), Prou Barreres, ONCE Terrassa, Coordinadora Capaç, Apesote, Oficina Tècnica de Promoció de l'Accessibilitat, Oficina de Capacitats Diverses, Regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dijous 18: Comissió Dia Internacional Persones amb Discapacitat

 • Format: Sessió de coordinació amb entitats
 • Objectiu i contingut: Definir  les accions que es duran a terme per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2018. Es posa l'accent en que enguany s'oferirà una jornada amb activitats al carrer, per augmentar la visibilitat, i adreçada especialment a un públic familiar.
 • Participants: Apesote, Club Social Egara, Fupar, Prodis, Diswork, Residència i Centre de Dia La Pineda, Escola d'Educació Especial Crespinell, APUP (Associació de Pares i Mares d'Usuaris de La Pineda), Associació La Oka, Fundació Goel, Salut Mental Terrassa, Prou Barreres, ONCE Terrassa, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dimecres 17: Projecte sobre interseccionalitat "Igualtats Connectades"

Cartell del projecte "Igualtats connectades"

 • Format: Sessió formativa.
 • Objectius i contingut: Tercera sessió del cicle de formacions del projecte europeu "Igualtats connectades" per a personal tècnic de l'Ajuntament. La sessió, anomenada "Ser (o no ser) una illa. Com fer de la interseccionalitat una metodologia comunitària", és a càrrec de Desiré Rodrigo, llicenciada en Sociologia i especialista en projectes comunitaris.
 • Assistents: Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntament, Servei de Ciutadania, Oficina de Capacitats Diverses i altres serveis municipals.

Dimarts 16: Curs de tècniques per elaborar textos de lectura fàcil

Segona sessió presencial del curs de tècniques per elaborar textos de lectura fàcil

 • Format: Segona sessió presencial del "Curs de tècniques per elaborar textos de lectura fàcil", que s'emmarca en el nou cicle anual "Terrassa, ciutat inclusiva i accessible". 
 • Objectiu i continguts: Dotar d'eines per poder redactar textos de lectura fàcil, accessibles cognitivament per a tot tipus de públic amb dificultats de comprensió lectora, incloent gent gran amb deteriorament cognitiu, persones amb discapacitat intel·lectual, nouvinguts o, fins i tot, nens i nenes.  la primera proposta formativa del cicle "Terrassa, ciutat inclusiva i accessible"
 • Participants: entitats i serveis de tots els àmbits socials (educatiu, cultural, economia social, moviment veïnal, salut...), Associació Lectura Fàcil, Servei d'Ocupació i Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Divendres 5: Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral

Façana il·luminada de l'Ajuntament pel Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral 2018

 • Format: Parlaments institucionals, lectura de manifest, visionat d'audiovisual sobre el dret a la sexoafectivitat de les persones amb paràlisi cerebral, actuació musical del Centre de Paràlisi Cerebral de Prodis i il·luminació de blau i taronja de la façana de l'Ajuntament.
 • Objectiu: Visibilitzar les capacitats i els drets del col·lectiu de persones amb paràlisi cerebral.
 • Participants: Alcaldia, regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Prodis i OCDiA.

Dimarts 2: Curs de tècniques per elaborar textos de lectura fàcil

Primera sessió presencial del Curs de redacció de textos de lectura fàcil

 • Format: Primera sessió presencial del "Curs de tècniques per elaborar textos de lectura fàcil", que s'emmarca en el nou cicle anual "Terrassa, ciutat inclusiva i accessible". 
 • Objectiu i continguts: Dotar d'eines per poder redactar textos de lectura fàcil, accessibles cognitivament per a tot tipus de públic amb dificultats de comprensió lectora, incloent gent gran amb deteriorament cognitiu, persones amb discapacitat intel·lectual, nouvinguts o, fins i tot, nens i nenes.  la primera proposta formativa del cicle "Terrassa, ciutat inclusiva i accessible"
 • Participants: entitats i serveis de tots els àmbits socials (educatiu, cultural, economia social, moviment veïnal, salut...), Associació Lectura Fàcil, Servei d'Ocupació i Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dilluns 1: Coordinació amb Fira Modernista

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectius i contingut: Proposar i valorar millores quant a accessibilitat i inclusió de cara a la propera Fira Modernista 2019 de Terrassa, un dels esdeveniments més emblemàtics i participatius de la ciutat. 
 • Participants: Fira Modernista, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat de l'Ajuntament.

 

Septembre 

Dimecres 26: Taula local de Salut Mental

 • Format: Sessió plenària  Taula Salut Mental.
 • Objectiu i continguts: Donar a conèixer i treballar conjuntament aspectes relacionats amb la millora de l'atenció al col·lectiu de persones amb problemes de salut mental des dels diferents agents implicats.
 • Participants:  Entitats vinculades a la salut mental, agents sanitaris, educatius, judicials i cossos de seguretat, Servei Salut i Comunitat, Serveis Socials, Servei Ocupació i Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dimecres 26: Projecte sobre interseccionalitat "Igualtats Connectades"

 • Format: Sessió formativa.
 • Objectius i contingut: Segona sessió del cicle de formacions del projecte europeu "Igualtats connectades" per a personal tècnic de l'Ajuntament. La sessió, anomenada "La perspectiva interseccional en la pràctica política", és a càrrec de Marta Cruells, doctora en Ciència Política, llicenciada en Filosofía i actual assessora de polítiques d'equitat de gènere i de relacions internacionals a l'Ajuntament de Barcelona.
 • Assistents: Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntament, Servei de Ciutadania, Oficina de Capacitats Diverses i altres serveis municipals.

Dijous 20: Coordinació amb l'Agenda Cultural

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectius i contingut: Analitzar i definir com l'Agenda Cultural editada mensualment per l'Ajuntament incorporà i difondrà la informació d'accessibilitat dels actes. Es treballen aspectes com el formulari de recollida de dades d'accessibilitat, el protocol d'anàlisi i compartició de les dades, o el disseny gràfic de la informació.
 • Participants: Servei municipal de Cultura, Servei municipal de Comunicació, Oficina de Capacitats Diverses de l'Ajuntament.

Dimecres 19: Inauguració Oficina Tècnica Laboral (OTL)

Acte d'inauguració de l'Oficina Tècnica Laboral (OTL) al Servei d'Ocupació de Terrassa

 • Format: Acte d'inauguració de l'Oficina Tècnica Laboral (OTL) a la seu del Servei d'Ocupació de Terrassa i parlaments institucionals.
 • Objectius i contingut:  Presentar i difondre la nova OTL, destinada a donar recursos específics a les persones amb diagnòstic de trastorn de salut de mental, acompanyar-les i assessorar-les perquè puguin inserir-se al mercat de treball. L'OTL de Terrassa, que se suma a les 18 que conformen la Xarxa d'OTL's de la Diputació de Barcelona, era una demanda històrica d'entitats, ciutadania i administracions.
 • Participants: Alcaldia de Terrassa, Servei d'Ocupació, Diputació de Barcelona, Oficina de Capacitats Diverses, Servei municipal de Salut i Comunitat, Salut Mental Terrassa i altres entitats de l'àmbit de la salut mental.

Dilluns 17: Comissió d'accessibilitat

Trobada de la Comissió d'Accessibilitat de setembre de 2018

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectiu i contingut: Durant la sessió, entre altres qüestions, s'analitzen els nous recursos, formacions i recomanacions elaborats per l'Oficina de Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat de l'Ajuntament per fomentar l'organització d'actes públics accessibles a la ciutat. També es reflexiona sobre l'Agenda Cultural municipal i com incloure-hi la informació d'accessibilitat dels actes tenint en compte el format i característiques de la publicació. També s'informa del requeriment enviat per la regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat a Endesa i Telefònica per analitzar i millorar conjuntament les condicions d'accessibilitat que generen determinats elements de la via pública (pals elèctrics, etc.) de la seva titularitat.
 • Participants: Prou Barreres, ONCE Terrassa, Coordinadora Capaç, Apesote, FAVT (Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa), Oficina Tècnica de Promoció de l'Accessibilitat, Oficina de Capacitats Diverses, Regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dimecres 12: Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca D4

Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca D4

 • Format: Muntatge de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca del Districte 4 de Terrassa per sensibilitzar sobre diversitat entre els usuaris i les usuàries de l'equipament.
 • Participants: Servei municipal BCT Xarxa i Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

 

Agost 

Dimecres 1: Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca Central de Terrassa

Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca Central de Terrassa

 • Format: Muntatge de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca Central de Terrassa (BCT) per sensibilitzar sobre diversitat entre els usuaris i les usuàries de l'equipament.
 • Participants: Servei municipal BCT Xarxa i Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

 

Juliol

Dilluns 23: Coordinació amb Oficina Jove del Servei de Joventut i Lleure

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectius i contingut: Compartir experiències i explorar noves vies de col·laboració en matèria d'inclusió i accessibilitat amb els serveis de l'Oficina Jove del Servei de Joventut i Lleure de l'Ajuntament de Terrassa.
 • Participants: Oficina Jove del Servei de Joventut i Lleure de l'Ajuntament de Terrassa, Oficina de Capacitats Diverses.

Dilluns 16: Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat

Sessió plenària de la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat de juliol de 2018

 • Format: Sessió plenària.
 • Objectius i contingut:
  • Presentació Espai Drets a càrrec de Joan Tamayo
  • Explicació Memòria 2017 Oficina Capacitats Diverses
  • Seguiment del Pla local d'Atenció a les Capacitats Diverses i Accessibilitat 2016-2020
  • Presentació de la proposta de procés participatiu "Repensant l'atenció després del 1r Pla"
  • Presentació del projecte europeu "Igualtats Connectades" sobre interseccionalitat a les polítiques públiques locals
 • Participants: més de 20 entitats vinculades a l'àmbit de la discapacitat, serveis municipals i  Regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dijous 12: Visita Fundació Ampans

 • Format: Visita tècnica.
 • Objectius i contingut: Conèixer l'experiència de la Fundació Ampans en l'abordatge d'infants i joves amb trastorn de l'espectre autista (TEA). Fer seguiment del proper projecte de transport adaptat de persones de Terrassa a recursos assistencials de la Fundació Ampans dinamitzat per l'Associació l'Estel.
 • Participants: Fundació Ampans, Associació l'Estel, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimarts 10: Grup de treball d'infants amb sordesa

 • Format: Sessió tècnica de treball amb el Servei de Cultura.
 • Objectius i contingut: Valorar demandes en matèria d'inclusió i accessibilitat a la cultura de famílies amb infants amb sordesa, incloent l'adaptació mensual d'un espectacle infantil a la programació cultural i la difusió d'informació d'accessibilitat a l'Agenda Cultural.
 • Participants: servei de Cultura, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat, famílies d'infants amb sordesa.

 

Juny 

Divendres 29: Presentació de l'informe sobre la salut mental de la població infantil i juvenil de Terrassa

 • Format: Acte de presentació de l'informe sobre la salut mental de la població infantil i juvenil de Terrassa a professionals tècnics de l'Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntament.
 • Objectius i contingut: Apropar les conclusions i resultats de l'informe a les persones treballadores de l'Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntaments. Recollir preocupacions, resoldre dubtes i valorar propostes de treball.
 • Participants: regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Grup Prisma, professionals de l'Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntament, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat. 

Dijous 28: Comissió tècnica sobre discapacitat d'ajuntaments del Vallès Occidental

 • Format: Sessió preliminar de la comissió sobre discapacitat d'ajuntaments del Vallès Occidental.
 • Objectius i contingut: Professionals en atenció a la discapacitat d'ajuntaments del Vallès Occidental acorden iniciar el procés de creació d'una comissió tècnica per al treball d'accions compartides des de l'àmbit supramunicipal, intercanviant experiències tant a nivell tècnic com de teixit associatiu. 
 • Participants: Serveis d'atenció a les persones amb discapacitat dels ajuntaments de Castellar del Vallès, Sabadell, Rubi, Cerdanyola i Terrassa.

Dimecres 27: Projecte diversitat Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu

Claustre del Convent de Sant Francesc

 • Format: Sessió de treball en xarxa i transversal.
 • Objectius i contingut: Seguir concretant el projecte sobre diversitat a partir de l'exposició "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu, així com la seva ubicació. L'exposició s'acompanyarà d'activitats pedagògiques de la mà de persones usuàries de FUPAR i gent gran per transmetre valors de convivència a alumnat d'educació primària en el marc de la Guia d'Activitats i Serveis Educatius 18/19 de l'Ajuntament de Terrassa.
 • Participants: Fupar, Casal de Gent Gran Anna Murià, Associació Alba, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimarts 26: Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Arxiu Municipal

Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Arxiu Municipal

 • Format: Muntatge de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Arxiu Municipal de Terrassa per sensibilitzar sobre diversitat entre treballadors i treballadores i ciutadania. 
 • Participants: Arxiu municipal de Terrassa i OCDiA.

Dimecres 20: Bon ús de les targetes i reserves d'aparcament per a persones amb discapacitat

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectius i contingut: Posar en comú l'abordatge que cada servei fa de les targetes i les reserves d'aparcament per a persones amb discapacitat. Valorar idees i consensuar vies per promoure'n el seu bon ús entre la ciutadania. 
 • Participants: Policia municipal, Servei de Mobilitat, Servei de Multes, Oficina de Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat, regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat i tinència d'alcalde de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat.

Dimecres 13: Projecte europeu "Igualtats connectades"

Sala d'actes del Vapor Universitari de Terrassa durant la presentació de la fase de diagnosi del projecte "Igualtats Connectades. Interseccionalitat a les polítiques públiques locals"

 • Format: Presentació de la fase de diagnosi del projecte "Igualtats Connectades. Interseccionalitat a les polítiques públiques locals". 
 • Objectius i continguts: Presentació del resultat de la fase de diagnosi del projecte "Igualtats connectades. Interseccionalitat a les polítiques públiques locals". Ponència de Gerard Coll-Planas y Roser Solà-Morales de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, en què van introduir el concepte d'interseccionalitat i van fer un resum del punt de partida de la interseccionalitat a l'Ajuntament de Terrassa.
 • Participants: Representació política i personal tècnic de 'Àrea de Drets socials i serveis a les persones.

Dijous 7: Grup de treball TEA

 • Format:  Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectius i contingut: S'acorda que l'Oficina de Capacitats Diverses impulsarà i finançarà una acció formativa adreçada als monitors de lleure, menjadors i activitats extraescolars sobre atenció a infants i joves amb TEA (trastorn de l'espectre autista). Es valora la idoneïtat de realitzar noves accions des de l'Oficina de Capacitats Diverses complementàries a les que ja duen a terme des de les associacions que formen part del grup de treball.
 • Participants: Servei de Salut i Comunitat, Oficina de Capacitats Diverses, TEAcció, Associació Asperger del Vallès Occidental ( TEA).

Dimecres 6: Grup de treball de persones joves amb sordesa

 • Format: Sessió de treball i coordinació en xarxa.
 • Objectiu i continguts: Conèixer l'oferta que el Servei Districte Jove pot oferir als joves sords. Elaboració de pla de treball per millorar l'accés de les persones joves amb sordesa a l'oferta sociocultural de la ciutat.
 • Participants: APESOTE, Associació Logogènia Catalunya, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimarts 5: Comissió de sortides escolars

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectius i contingut: Revisar alumnat que esgota escolaritat en centres educatius d'educació especial per confirmar que ningú quedi sense opció a accés a recurs especialitzat. Revisió de casos  problemàtics i de la gestió que fa la Generalitat del Servei Ocupacional d'Inserció, que es valora que no s'està utlitzant. d'acord amb els seus objectius inicials.
 • Participants: entitats i serveis implicats en l'ensenyament, l'educació i l'atenció a les famílies, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimarts 5: Projecte de tennis adaptat a la ciutat de Terrassa

 • Format: Sessió tècnica de treball
 • Objectius i contingut: Presentació de nou projecte de tennis adaptat dins de la ciutat de Terrassa i valoració de possibles sinèrgies i vies de col·laboració.
 • Participants: Servei d'Esports de l'Ajuntament, Club Tennis Terrassa, Pau Castañer, Oficina de Capacitats Diverses.

Divendres 1: Acte d'inauguració de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Escola Goya

Acte d'inauguració de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu per a les famílies de l'AMPA de l'Escola Goya

 • Format: Acte d'inauguració de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu per a les famílies de l'AMPA de l'Escola Goya
 • Objectiu i continguts: Donar a conèixer l'exposició i els seus objectius, així com el treball en xarxa entre Ajuntament i entitats en el marc de la Taula local de capacitats diverses i accessibilitat que ha possibilitat aquest i altres projectes col·laboratius.
 • Participants: Ampa de l'Escola Goya, Escola Goya, Oficina de Capacitats Diverses.

 

Maig

Dimecres 30: Projecte europeu "Igualtats connectades"

Cartell del projecte "Igualtats Connectades"

 • Format: Sessió formativa.
 • Objectius i contingut: Primera sessió del cicle de formacions del projecte europeu "Igualtats connectades" per a personal tècnic de l'Ajuntament. És a càrrec de Maria Rodó, especialista en geografies feministes, de les sexualitats i de la joventut, amb enfocament interseccional.
 • Assistents: Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntament, Servei de Ciutadania, Oficina de Capacitats Diverses i altres serveis municipals.

Dimecres 30: Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Escola Goya

Exposició Conviure en un món de diferències de Joan Turu a l'Escola Goya

 • Format: Muntatge de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Escola Goya per sensibilitzar sobre diversitat entre l'alumnat, el professorat i les famílies. 
 • Participants: AMPA Escola Goia i OCDiA.

Dimecres 23: Taula local de Salut Mental

 • Format: Sessió plenària de la Taula de Salut Mental.
 • Objectiu i contingut: Donar a conèixer diferents programes que s'estan desenvolupant des de l'àmbit de la salut mental  i posar en comú del treball realitzat des de les diferents comissions de treball de la Taula.
 • Participants:  Entitats vinculades a la salut mental, agents sanitaris, educatius, judicials i cossos de seguretat, Servei municipal de Salut i Comunitat, Serveis Socials municipals, Servei d'Ocupació i  Oficina de Capacitats Diverses.

Dimarts 22: Plataforma de participació digital Participa a Terrassa

 • Format: Sessió informativa sobre la nova Plataforma de participació digital Participa a Terrassa.
 • Objectiu i contingut: Donar a conèixer a nivell tècnic la nova plataforma de participació digital Participa a Terrassa, gestionada des del servei de Qualitat Democràtica, amb l'objectiu de poder-la aplicar als processos, mecanismes i òrgans de participació dels diferents serveis municipals.
 • Assisteix: Servei de Qualitat Democràtica, Oficina de Capacitats Diverses i altres serveis municipals.

Dijous 17: Comissió infanto-juvenil de Salut Mental

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectius i contingut: Continuar el treball participatiu i coordinat de millora de l'atenció de la població infantil i juvenil amb problemes o trastorns de salut mental a la ciutat després de la recent presentació de l'Informe 'Diagnosi de la situació de la salut mental en la població infanto-juvenil'. 
 • Participants: Entitats de la Taula local de Salut Mental, Oficina de Capacitats Diverses.

Dijous 17: Projecte diversitat Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu

 • Format: Sessió de treball en xarxa i transversal.
 • Objectius i contingut: Avançar en la concreció de diferents aspectes organitzatius per al proper projecte pedagògic sobre la diversitat a partir de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" realitzada per l'il·lustrador Joan Turu. A través de les capacitats diverses i el factor intergeneracional, el projecte vol transmetre valors de convivència a alumnes d'educació primària, en el marc del catàleg d'activitats educatives del 2019. 
 • Participants: FUPAR, Casal de Gent Gran Anna Murià, Associació de Gent Gran Anna Murià i Oficina de Capacitats Diverses.

Dilluns 14: Grups de treball per a la millora en l'organització d'actes i esdeveniments

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectiu i contingut: Trobada amb l'equip del Servei de Qualitat Democràtica per apropar documents d'elaboració pròpia i consells pràctics per a l'organització d'actes públics accessibles.
 • Participants: Servei de Qualitat Democràtica, Oficina Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat i altres serveis municipals.

Dimecres 9: Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Escola Nova

Exposició de Joan Turu "Conviure en un món de diferències" a l'Escola Nova de Cervelló

 • Format: Muntatge de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Escola Nova de Cervelló per sensibilitzar sobre diversitat entre l'alumnat, el professorat i les famílies. 
 • Participants: Escola Nova i OCDiA.

Dilluns 7: Comissió de comunicació

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats
 • Objectius i contingut: Validar proposta de nou Cicle de Xerrades i Formacions sobre inclusió i accessibilitat per al curs 2018/2019. Fer seguiment de la difusió de la recentment publicada Guia de l'Esport Adaptat. Començar a treballar des de la Comissió dues noves accions a desenvolupar els propers mesos: una campanya de sensibilització sobre accessibilitat i una jornada i fira d'entitats d'àmbit comarcat per al Dia Internacional de la Dona 2019.
 • Participants: Fupar, Prou Barreres, Apesote i OCDiA.

 

Abril 

Dijous 19: Abordatge de les discapacitats sobrevingudes

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectiu i contingut: Seguir definint el treball d'anàlisi i diagnòstic sobre la situació i necessitats de les persones amb discapacitats sobrevingudes iniciat recentment en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.
 • Participants: Diputació de Barcelona, Oficina de Capacitats Diverses.

Dimecres 18: Grups de treball per a la millora en l'organització d'actes i esdeveniments

Format: Sessió tècnica de treball.

 • Objectiu i contingut: Posada en comú del treball realitzat els darreres mesos per les diferents comissions del grup per a la millora en l'organització d'actes i esdeveniments, integrat per diferents serveis municipals, incloent la proposta d'un calendari comú d'actes que incorpori informació referent a l'accessibilitat.
 • Participants: Àrea de Serveis Generals i Govern Obert de l'Ajuntament, Oficina Capacitats Diverses i Accessibilitat i altres serveis municipals.

Dilluns 16: Comissió Dia Internacional Persones amb Discapacitat

 • Format: Sessió de coordinació amb entitats
 • Objectiu i contingut: Començar a reflexionar sobre les accions que es duran a terme per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2018. Es posa l'accent en que enguany cal idear una acció adreçada a tota la ciutadania, de caire popular i participatiu. Es formulen algunes idees i propostes, la viabilitat de les quals es sondejarà per part de l'Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.
 • Participants: Apesote, Fupar, Prodis, Residència i Centre de Dia La Pineda, Escola d'Educació Especial Crespinell, APUP (Associació de Pares i Mares d'Usuaris de La Pineda), Associació La Oka, ONCE Terrassa, Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dimarts 10: Grup de treball d'infants amb sordesa

 • Format: Sessió de coordinació amb entitats i famílies.
 • Objectiu i contingut: Continuar treballant de manera participativa i en xarxa en la identificació de les necessitats de la població infantil amb sordesa i en la concreció de propostes d'acció.
 • Participants: Pares i mares d'infants amb dèficit auditiu i sordesa, professionals CREDAV, APESOTE, Associació Logogènia Catalunya i OCDiA.

Divendres 6: Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Escola Abat Marcet

Exposició Conviure en un món de diferències a l'Escola Abat Marcet

 • Format: Muntatge de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a l'Escola Abat Marcet per sensibilitzar sobre diversitat entre l'alumnat, el professorat i les famílies. 
 • Participants: Escola Abat Marcet i OCDiA

Març 

Dimarts 20: Millora de l'accessibilitat a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Persona afiliada a l'ONCE valorant de manera pràctica solucions per a la millora de l'accessibilitat a les estacions Centre d'Operacions de Rubí de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)

 • Format: Visita de treball al Centre d'Operacions de Rubí de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) 
 • Objectiu i contingut: Valorar de manera pràctica solucions per millorar l'accessibilitat de les persones amb discapacitat visual de les estacions de FGC
 • Participants: Regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat, ONCE Terrassa, Oficina tècnica de Promoció de l'Accessibilitat, Oficina de Capacitats Diverses i Francesc Aubach, responsable d'edificis de FGC.

Dimarts 20: Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat

Sessió plenària de la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat de març de 2018

 • Format: Sessió plenària de la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat. 
 • Objectiu: Informar sobre l'impacte del treball en l'exercici 2017 en el marc del Pla local d'Atenció a les Capacitats Diverses i Accessibilitat. Seguiment de temes relacionats amb les diferents accions que s'estan desenvolupant, així com vinculats a altres espais participatius on la Taula hi té presència.
 • Contingut: Presentació del nou regidor de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Adrián Sánchez. Proposta de protocol sobre tracte adequat en el desenvolupament de qualsevol reunió i/o espai participatiu. Presentació de document de valoració del desenvolupament del segon any d'execució del Pla local d'Atenció a les Capacitats Diverses i l'Accessibilitat. Proposta d'encàrrec de priorització de 15 accions per a l'exercici 2018 per part de les entitats. Seguiment d'altres qüestions vinculades amb la representació de la Taula en altres espais participatius. 
 • Participants:  Entitats vinculades a l'àmbit de les capacitats diverses, grups municipals, serveis municipals i OCDiA.

Divendres 16: Sessió informativa sobre projectes d'Aprenentatge Servei i de Servei Comunitari

Sessió informativa sobre projectes d'Aprenentatge Servei i de Servei Comunitari de març de 2018

 • Format: Assistència a la sessió informativa "Com poden les entitats treballar amb les escoles i instituts de l'entorn: projectes d'Aprenentatge Servei (ApS) i Servei Comunitari" organitzada des dels serveis de Qualitat Democràtica i d'Educació i adreçada a entitats.
 • Objectiu: Donar a conèixer els projectes ApS i Servei Comunitari que formaran part de la programació curricular de l'alumnat de 3r i 4t d'ESO.
 • Contingut: Presentació de la metodologia educativa ApS i Servei Comunitari, que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat, a càrrec de Mariona Graell, professora de la Universitat Internacional de Catalunya i membre de la Taula d'Impuls a l'ApS de Terrassa. També es comparteixen dues experiències que ja s'estan treballant de la mà de Fupar i del Banc dels Aliments i de l'IES Egara.
 • Participants: Entitats i alumnat participant, altres entitats, serveis de Qualitat Democràtica i d'Educació i Oficina de Capacitats Diverses.

Divendres 16: Comissió TEA

 • Format: Sessió de coordinació amb entitats.
 • Objectiu: Seguiment del treball iniciat per la comissió l'any passat i noves propostes.
 • Contingut: Els principals temes abordats a la reunió estan relacionats amb identificar i compartir possibles propostes per a la celebració conjunta del Dia Mundial de l'Autisme, dilluns 2 d'abril. També es reflexiona sobre l'atenció de les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) a la propera OTL (Oficina Tècnica Laboral, adreçada a persones amb diagnòstic en salut mental), un cop posada en marxa. A més a més, es valora proposar i acordar dues accions relacionades amb el col·lectiu de persones amb TEA que es duguin a terme a la ciutat durant el 2018.
 • Participants: TEAcció, Escola d'Educació Especial Crespinell, Associació Asperger del Vallès Occidental, Servei d'Ocupació, Servei de Salut i Comunitat i Oficina de Capacitats Diverses. 

Divendres 16: Projecte diversitat Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu

 • Format: Sessió de treball en xarxa i transversal.
 • Objectiu: Estudiar la viabilitat de poder dur a terme un projecte interseccional en el qual, a través de les capacitats diverses i el factor intergeneracional, poder compartir valors positius.
 • Contingut: Proposta per part de FUPAR de poder dur a terme un projecte sobre la diversitat a partir de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" realitzada per l'il·lustrador Joan Turu que, acompanyada d'una maleta d'activitats pedagògiques i de la mà de persones usuàries de FUPAR i d'entitats de gent gran, puguin transmetre valors de convivència a alumnes d'educació infantil i primària, en el marc del catàleg d'activitats educatives del 2019.
 • Participants: FUPAR, Servei de Gent Gran i Oficina de Capacitats Diverses.

Dijous 15: Comissió de Salut

 • Format: Sessió de coordinació amb entitats.
 • Objectiu: Preparar la següent reunió del Consell Municipal de Salut de dimecres 21 de març.
 • Contingut: La sessió de treball programada pel Consell Municipal de Salut té, entre altres qüestions vinculades a la presentació de diferents informes, espais d'entitats i balanç de diferents programes i accions, compartir informacions dels grups de treball d'Accessibilitat i de Salut Comunitària. Com que la Coordinadora Capaç s'incorporava a la Comissió de Salut, es realitza un resum contextualitzador del treball dut a terme des de la Comissió i sobre el propi Consell Municipal de Salut i els grups de treball que se'n vinculen.
 • Participants: ONCE, Coordinadora Capaç i Oficina Capacitats Diverses.

Dimecres 14: Presentació Coordinadora Capaç

Xerrada-presentació de la Coordinadora Capaç de març de 2018

 • Format: Assistència a la xerrada-sessió informativa de l'entitat
 • Objectiu: Acostar la tasca realitzades des de la Coordinadora Capaç a les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual de Terrassa i compartir inquietuds, necessitats i opinions.
 • Contingut: Donar a conèixer l'entitat, el treball realitzat al llarg dels anys i l'actual, així com les diferents reivindicacions realitzades, posant en comú els reptes pels quals han de lluitar.
 • Assistents: Coordinadora Capaç, altres entitats de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat, famílies i Oficina de Capacitats Diverses.

Dilluns 12: Formació LGTBIQ

 • Format: Sessions formatives els dies 12 i 14 de març organitzades pel Servei LGTBIQ i adreçada a professionals de diferents serveis municipals.
 • Objectiu: Millora de la capacitació professional en l'atenció a les persones amb capacitats diverses i diversitat sexual.
 • Contingut: Identificació de les diferents teories i models que tracten d'explicar la realitat LGTBIQ, en què és basen i quina explicació aporten. Introducció conceptes sexe, gènere, expressió de gènere i orientació sexual. Donar a conèixer els aspectes claus de la llei 11/2014, quins òrgans i organismes intervenen i anàlisi pràctic de diferents casos.
 • Assistents: Servei LGTBIQ, altres serveis municipals, OCDiA.

Divendres 9: Representació teatral "Cafeteria Alegria"

Representació teatral "Cafeteria Alegria"

 • Format: Assistència a l'obra teatral "Cafeteria Alegria", realitzada per persones del Club Social Egara juntament amb la companyia teatral Frec a Frec i altres entitats de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat, com ara l'Associació La Oka.
 • Objectiu: Posar en valor una producció cultural inclusiva i la tasca realitzada per les entitats per a la integració i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, així com pel seu interès en el treball en xarxa i l'establiment de sinergies amb altres entitats del territori. El procés creatiu forma part de l'exposició fotogràfica La Cultura Trenca Barreres, promoguda per la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2017.
 • Participants: Club Social Egara, Associació la Oka, companyia teatral Frec a Frec, serveis vinculats a la salut mental, entitats, ciutadania, regidoria de Salut i tinència d'alcalde de l'Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntament i Oficina de Capacitats Diverses.

Divendres 9: Coordinació amb el Servei d'Integració Laboral de Fesoca

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectiu: Estudiar la viabilitat de comptar a la ciutat amb un dispositiu d'integració laboral especialitzat en el col·lectiu de les persones sordes. 
 • Contingut: El grup de treball de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat format per familiars d'infants sords, entitats i professionals vinculats a l'educació, havia identificat, entre altres, la necessitat de poder disposar d'un recurs d'orientació i inserció laboral especialitzat en les persones amb dèficit auditiu i sordesa a la pròpia ciutat. Per donar-hi resposta, es convoca una reunió amb el Servei d'Ocupació i Fesoca, per tal de sondejar la possibilitat que Fesoca pugui oferir també a Terrassa el seu servei d'orientació laboral amb seu a Barcelona. 
 • Participants: Fesoca, Servei Ocupació i OCD.

Dimarts 6: Commemoració del Dia Internacional de la Dona

 • Format: Assistència a l'acte central de commemoració del Dia Internacional de la Dona 2018, en el marc de la campanya "Cicles de vida: camins en igualtat?".
 • Objectiu: Posar en valor les reivindicacions vinculades a la commemoració d'aquest dia.
 • Contingut:  Xerrada amb el títol "Cicles de vida i publicitat: una mirada de gènere", a càrrec de Yolanda Domínguez, artista experta en comunicació visual i gènere, actuacions musicals i lliurament de premis. L'acte, organitzat pel Servei de Polítiques de Gènere al Teatre Principal, va ser presidit per l'alcalde, Alfredo Vega, i la regidora de Polítiques de Gènere, Gracia Garcia.
 • Participants: Entitats, ciutadania, representants polítics, tècnics i tècniques municipals.

Dilluns 5: Reunió amb el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectiu: Compartir el funcionament, l'organització, els programes i els recursos desenvolupats des de l'Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat i la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat i el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa.
 • Contingut: A la reunió, sol·licitada pel Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, l'OCDiA comparteix l'evolució que el propi servei ha tingut i el treball conjunt amb les entitats, serveis i grups municipals de la Taula en l'elaboració del Pla Local d'Atenció a les Capacitats Diverses i a l'Accessibilitat.  Així mateix, es posa en valor la metodologia emprada així com els àmbits en els que s'està desenvolupant el Pla i les necessitats identificades quant a l'àmbit de la discapacitat. Així mateix, des del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa comparteixen els temes prioritaris abordats, la metodologia utilitzada i el seu treball en l'àmbit de la cultura.
 • Participants: OCDiA i Consorci d'Acció Social de la Garrotxa.

Dilluns 5: Comissió d'Accessibilitat

Comissió d'Accessibilitat de març de 2018

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats.
 • Objectiu i contingut: Analitzar l'accessibilitat dels sistemes acústics i visuals de la xarxa d'autobusos municipals i continuar el treball de millora de l'atenció dels pacients amb discapacitat sensorial de MútuaTerrassa.
 • Participants: Prou Barreres, ONCE Terrassa, Coordinadora Capaç, Apesote, Servei de Mobilitat, Oficina Tècnica de Promoció de l'Accessibilitat, Oficina de Capacitats Diverses, MútuaTerrassa, Regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Divendres 2: Presentació de l'informe sobre la salut mental de la població infantil i juvenil de Terrassa

Presentació de l'informe sobre la salut mental de la població infantil i juvenil de Terrassa

 • Format: Acte de presentació pública de l'informe encarregat per la l'Oficina de Capacitats Diverses i la Taula local de Salut Mental amb el suport de la Diputació de Barcelona.
 • Objectiu: Donar a conèixer els resultats obtinguts d'aquest treball d'anàlisi i diagnòstic realitzat durant l'any 2017.
 • Contingut: Breu presentació pública del treball a càrrec de la consultora autora de l'informe, Prisma, així com reconeixement i agraïment als professionals que han participat en la seva realització. L'acte va ser presidit per Adrián Sánchez, regidor de Capacitats Diverses i Accessibilitat, i Eva Candela, regidora de Salut i tinent d'alcalde de l'Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones de l'Ajuntament de Terrassa.
 • Assistents:  Entitats Taula local Salut Mental, Servei de Salut i Comunitat, Oficina de Capacitats Diverses, Grup Prisma, Diputació de Barcelona.

Dijous 1: Xerrada-conferència: "De l'hospital al domicili. I ara què?"

Xerrada-conferència: "De l'hospital al domicili. I ara què?"

 • Format: Acte públic dins del cicle de Diàlegs en Teràpia Ocupacional organitzat per l'EUIT (Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa)
 • Objectiu: Identificar sinergies per sumar al projecte de discapacitats sobrevingudes del Pla local de Capacitats Diverses i Accessibilitat.
 • Contingut: La sessió va comptar amb les intervencions d'Anna Monsó, terapeuta ocupacional del Parc Sanitari Pere Virgili; Juan Antonio López, terapeuta ocupacional i fisioterapeuta de "Rehabilitació a domicili", i  Roberto Salvador , terapeuta ocupacional del servei "Queda't a casa". Es van debatre idees i propostes sobre un nou model integrador entre els diversos serveis, on les necessitats de la  persona amb una discapacitat sobrevinguda i de les seves famílies han de ser el centre de l'atenció. Des de l'OCDiA es treballa també la incorporació d'experts participants al treball de prospecció sobre discapacitats sobrevingudes que s'està fent conjuntament amb la Diputació de Barcelona en el marc del Pla local de Capacitats Diverses i Accessibilitat 2016-2020. 
 • Participants:  Estudiants, professorat i professionals de Teràpia Ocupacional i Infermeria, OCDiA.

Dijous 1: Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca del Districte 6

Exposició Conviure en un món de diferències a la Biblioteca del Districte 6

 • Format: Muntatge de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca del Districte 6 per sensibilitzar sobre diversitat entre els usuaris i usuàries de la biblioteca.
 • Participants: Biblioteca Districte 6 i OCDiA

 

Febrer 

Dimecres 28: Grup de treball d'infants amb sordesa

Trobada del grup de treball d'infants amb sordesa de febrer de 2018

 • Format: Sessió participativa de treball.
 • Objectiu: Continuar treballant en la identificació de les necessitats de la població infantil amb sordesa i en la concreció de propostes d'acció.
 • Contingut reunió: Retorn de la informació, per part de l'Oficina de Capacitats Diverses, de l'estat de les accions identificades com a prioritàries en la reunió realitzada el passat mes de setembre i incloses al full de ruta 2017-2018: exploració d'ajudes econòmiques/línies socials en la compra de piles per implants coclears i estudi de la possibilitat de poder comptar amb un dispositiu específic d'orientació laboral per a persones sordes ubicat al municipi. Es proposen noves línies d'actuació orientades a l'organització de les pròpies famílies quant a accions de sensibilització i l'abordatge de l'accessibilitat a la cultura i el lleure per part de les persones amb discapacitat auditiva.
 • Participants: Pares i mares d'infants amb dèficit auditiu i sordesa, professionals CREDAV, APESOTE, Associació Logogènia Catalunya i OCDiA.

Dimarts 27: Pla local de Joventut 2017

 • Format: Sessió tècnica de treball amb professionals de diferents serveis municipals, organitzada pel Servei de Lleure i Joventut
 • Objectiu: Reflexionar i valorar conjuntament sobre les polítiques juvenils municipals
 • Contingut sessió: Primera sessió d'avaluació del primer any d'implementació del Pla Local de Joventut (PLJ)  2017-2021, aprovat al febrer de 2017.  El Pla s'estructura en 3 eixos i en aquesta sessió l'atenció s'ha focalitzat en l'eix d'emancipació i autonomia, des del qual s'ha sol·licitat als diferents serveis que han participat diàleg, intercanvi d'opinions i reflexions al respecte.
 • Assistents:  OCDiA

Divendres 23: Presentació de l'audioconte "Amb ulls de gos" (projecte Mira'm)

Acte de presentació de l'audioconte

 • Format: Acte públic de presentació. 
 • Objectiu: Donar a conèixer l'audioconte "Amb Ulls de Gos" per a les persones cegues o amb baixa visió, nascut de la col·laboració entre el Centre Universitari de la Visió (CUV) de la Universitat Politècnica Catalunya i l'associació El Món de Prop, en el marc del projecte Mira'm.
 • Contingut acte:  L'audioconte "Amb ulls de gos" és un projecte pioner que consta d'una narració sonora i acompanyada d'imatges audiodescrites en tres idiomes (català, castellà i anglès) i que permet a les persones amb discapacitat visual poder accedir a les imatges de manera auditiva tant amb veu com en so. A més, pretén promoure la sensibilització vers la discapacitat visual
 • Assistents:  OCDiA.

Dimecres 21: Taula local de Salut Mental

Sessió plenària de la Taula de Salut Mental de febrer de 2018

 • Format: Sessió plenària de la Taula de Salut Mental.
 • Objectiu: Donar a conèixer diferents programes que des de l'àmbit de la salut mental s'estan desenvolupant.
 • Contingut reunió: Presentació del nou programa d'atenció a la psicosi a Terrassa, a càrrec de l'equip d'intervenció precoç (EIP Mútua Terrassa i CST). També es va realitzar la presentació de l'ESMES (Equip d'Atenció en Salut Mental a les persones sense llar), gestionat conjuntament per Sant Pere Claver – Fundació Sanitària i els Serveis de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. La Comissió d'Habitatge aporta informació recollida quant al seu objecte de treball i la Comissió de Casos Complexes presenta una proposta de treball relacionada amb l'encàrrec realitzat per la Taula de Salut Mental a la reunió anterior. El Servei d'Ocupació trasllada informació relacionada amb l'estat actual de l'OTL.
 • Participants:  Entitats vinculades a la salut mental, agents sanitaris, educatius, judicials i cossos de seguretat, Servei municipal de Salut i Comunitat, Serveis Socials municipals, Servei d'Ocupació i  OCDiA.

Dilluns 19: Trobada amb l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona

 • Format: Sessió tècnica treball.
 • Objectiu:  Conèixer el funcionament, l'organització, els programes i els recursos desenvolupats des de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona.
 • Contingut reunió: L'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) és un organisme autònom de l'Ajuntament de Barcelona, que fa 35 anys que es va posar en marxa. Des de l'IMPD s'aborden tots els temes que afecten les persones amb discapacitat a la ciutat i forma part de l'àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona. 
 • Participants: IMPD i OCDiA.

Dilluns 19: Jornada Accessibilitat i Diversitat d'Apropa Cultura

Jornada Accessibilitat i Diversitat d'Apropa Cultura al Born Centre de Cultura i Memòria

 • Format: Formació sobre accessibilitat cognitiva a l'àmbit de la cultura
 • Objectiu: Millorar l'experiència de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament als equipaments culturals.
 • Contingut jornada: Continuació de la jornada iniciada al mes anterior, organitzada per Apropa Cultura i l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona. Concretament, el contingut d'aquesta jornada s'adreça a les persones amb trastorns de l'espectre autista. Les ponències d'aquesta jornada han tractat sobre les necessitats de les persones amb TEA, propostes per garantir l'èxit de les sortides culturals i altres presentacions d'exemples de bones pràctiques a equipaments culturals.
 • Participants: Apropa Cultura, experts de l'àmbit social i cultural, equipaments culturals, Oficina de Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat.

Divendres 16: Comissió de salut

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats. Grup de treball en xarxa on es treballa la manera de dur a terme les accions definides dins la línia estratègia de la Salut contemplada al Pla Local d'Atenció a les Capacitats Diverses i a l'Accessibilitat
 • Objectiu: Preparar la següent reunió del Grup de Treball de Salut Comunitària
 • Contingut reunió: La sessió de treball programada pel Grup de Treball de Salut Comunitària té com a objectiu continuar amb el treball iniciat a l'anterior trobada de desembre, en el que, entre altres punts de l'ordre del dia, es van generar petits grups de discussió des dels quals identificar i prioritzar idees/propostes en diferents àmbits i en funció de l'impacte en la salut de les persones. Els temes a tractar a la següent reunió són el de realitzar una reflexió compartida de les línies prioritzades en cada àmbit i generar idees per abordar aquestes línies.
 • Participants: ONCE i Oficina Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dimarts 13: Comissió de lleure

Reunió de la comissió de lleure de febrer de 2018

 • Format: Sessió de treball i coordinació amb entitats
 • Objectiu reunió: Continuar amb el treball iniciat a la darrera reunió d'identificació de necessitats i mancances dins l'oferta de lleure, oci i temps lliure a la ciutat.
 • Contingut reunió: La recollida d'informació facilitada per diferents entitats i serveis del territori que realitzen activitats de lleure, oci i temps lliure ha permès, d'una banda, la creació d'una web en la que es recull i es fa difusió aquesta oferta i, d'altra banda, realitzar una exploració aproximativa des de la qual poder realitzar un esbós de quins són els recursos existents, a qui s'adrecen, en quines condicions i amb quines limitacions i mancances. Aquesta aproximació pretén poder establir propostes d'acció que optimitzin i ajudin a millorar els recursos existents i detectar els no existents per tal de poder buscar les vies per generar-los.
 • Participants: Prou Barreres, Associació La Oka, CE Horitzó, Fupar, Coordinadora Capaç, Fundació Goel i Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Dimarts 13: Comissió esport adaptat

 • Format: Sessió tècnica treball.
 • Objectiu: Treballar la recollida i difusió de la informació de l'esport adaptat adreçat a les persones amb discapacitat a Terrassa. Definició de la propera guia de recursos online de l'esport adaptat de Terrassa.
 • Participants: EAP i OCDiA.

 

Gener 

Dimarts 30: Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca del Districte 2

Exposició Conviure en un món de diferències de Joan Turu, a la Biblioteca del Districte 2.

 • Format: Muntatge de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca del Districte 2 per sensibilitzar sobre diversitat entre els usuaris i usuàries de la biblioteca.
 • Participants: Biblioteca Districte 2 i OCDiA

Dilluns 29: Jornada Accessibilitat i Diversitat d'Apropa Cultura

Jornada Accessibilitat i Diversitat d'Apropa Cultura al MACBA

 • Format: Formació sobre accessibilitat cognitiva a l'àmbit de la cultura
 • Objectiu: Millorar l'experiència de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament als equipaments culturals.
 • Contingut jornada: Apropa Cultura i l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona organitzen una nova edició de les Jornades d'Accessibilitat i Diversitat. Aproximació als col·lectius de persones amb discapacitat Intel·lectual, de la mà d'experts i professionals de l'àmbit social i cultural, amb presentació d'exemples de bones pràctiques a equipaments culturals i temps de reflexió i debat conjunt.
 • Participants: Apropa Cultura, experts de l'àmbit social i cultural, equipaments culturals, Oficina de Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat.

Dilluns 22: Coordinació amb l'Oficina d'Atenció a la Discapacitat de Sabadell

 • Format: Sessió tècnica de treball.
 • Objectiu:  Intercanviar experiències i posar en comú les funcions, organitzacions, projectes i accions desenvolupats des dels serveis d'atenció a la discapacitat de Terrassa i Sabadell.
 • Contingut reunió: Des de l'OCDiA es comparteix l'evolució que el propi servei ha tingut, el treball conjunt amb les entitats, serveis i grups municipals de la Taula en l'elaboració del Pla Local d'Atenció a les Capacitats Diverses i a l'Accessibilitat, la metodologia de treball, i la gestió de les targetes i reserves d'aparcament i el seu règim sancionador. Des de l'Oficina d'Atenció a la Discapacitat de Sabadell, inaugurada recentment en un nou espai on persones amb discapacitat i entitats del territori poden adreçar-se per informar-se sobre qualsevol tràmit i consultar el seguiment d'intervencions amb professionals del servei, també es comparteixen diferents informacions respecte al seu funcionament, accions i projectes desenvolupats.
 • Participants: Oficina d'Atenció a la Discapacitat de Sabadell i OCDiA.

Dimarts 16: Inauguració de l'exposició itinerant del Museu Tiflològic de l'ONCE "Veure i tocar"

Intervenció del regidor de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Adrián Sánchez, en l'acte d'inauguració de l'exposició itinerant "Veure i Tocar" de l'ONCE

 • Format: Acte d'inauguració de l'exposició "Veure i tocar" i parlaments institucionals.
 • Objectiu:  Inaugurar i donar a conèixer l'exposició, que es pot visitar fins al 2 de febrer a l'Arxiu Històric de Terrassa - Arxiu Comarcal del Vallès Occidental.
 • Contingut exposició: L'exposició permet veure i tocar instruments d'escriptura adaptats, maquetes com l'Alhambra de Granada i la del Taj Mahal, i obres d'art (pintures, escultures i fotografies) realitzades per persones cegues o amb discapacitat visual. Són una selecció de peces del museu tiflològic de l'ONCE, ubicat a Madrid, el qual celebra 25 anys de la seva creació.
 • Participants: Arxiu Històric de Terrassa - Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, ONCE Terrassa, ONCE Catalunya, regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat, entitats de la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat, ciutadania en general i Oficina de Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat. 

Dimarts 16: Presentació de la programació d'espectacles del programa Apropa Cultura

Sessió de presentació de la programació d'espectacles del projecte APROPA CULTURA

 • Format: Sessió informativa per a entitats.
 • Objectiu: Presentar la programació d'espectacles dels equipaments culturals terrassencs adherits al programa Apropa Cultura per al primer semestre de 2018.
 • Contingut sessió: Presentació a les entitats per part dels programadors dels centres culturals del territori de la programació del semestre i orientació per escollir els espectacles més adients. Explicació  sobre com registrar-se al programa Apropa Cultura per a les entitats de l'àmbit social del territori encara no adherides.
 • Participants: Centre Cultural, CAET, Auditori Municipal, entitats de la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat i de la Taula local de Salut Mental, altres entitats socials, Apropa Cultura i OCDiA.

Dilluns 15: Comissió d'Ocupació

 • Format: Sessió tècnica treball.
 • Objectiu: Continuar treballant de manera coordinada amb el Servei d'Ocupació de l'Ajuntament en les diferents accions comunes incloses a l'eix Treball i Integració Laboral del Pla local d'Atenció a les Capacitats Diverses i a l'Accessibilitat.
 • Contingut reunió:  Seguiment de les accions en marxa i proposta de línies d'actuació per a la consecució de noves accions a desenvolupar, com ara l'OTL, que ja està aprovada per la Diputació de Barcelona i en tràmits per a la seva posada en marxa durant aquest 2018. Es proposa incorporar a la web del servei informació sobre les diferents entitats que realitzen inserció sociolaboral per a persones amb discapacitat a la ciutat. Es planteja introduir a algunes de les diferents accions formatives que ja s'estan desenvolupant des del Servei d'Ocupació la perspectiva de gènere i, concretament, la conscienciació de les dones amb capacitats diverses quant a l'accés al mercat laboral.
 • Participants: Servei d'Ocupació i OCDiA

Dimarts 9: Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca del Districte 5

Exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca del Districte 5

 • Format: Muntatge de l'exposició itinerant "Conviure en un món de diferències" de Joan Turu a la Biblioteca del Districte 5 per sensibilitzar sobre diversitat entre els usuaris i usuàries de la biblioteca.
 • Participants: Biblioteca Districte 5 i OCDiA.