Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat
- Telèfon:
- 93 731 59 82
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- Ctra. Montcada, 596 (08223 Terrassa)
El diagnòstic i tractament dels infants i adolescents amb trastorns de l'espectre autista (TEA) es realitza prioritariament des del sistema de salut, però també són atesos per altres serveis. Aqui teniu un breu recull de recursos en diferents àmbits:
Els alumnes amb TEA poden estar escolaritzats a l'escola inclusiva o bé a les escoles d'educació especial.
Escola inclusiva:
Els alumnes escolaritzats a l'escola inclusiva, poden comptar amb diferents mesures i suports: universals, addicionals i intensius. La dotació de suports intensius com els SIEI (Suport intensiu escolarització inclusiva), els SIAL (Suport Intensiu d'Audició i Llenguatge) o les aules AIS (Aules integrals de Suport) està distribuïda per diferents centres públics i concertats de la ciutat.
- Més informació: Web educació Ajuntament
Des d'Educació es pot facilitar el recurs d'educació d'atenció domiciliària en el cas que un infant no pugui fer l'escolaritat presencial per motius de salut (superior a 30 dies). En infants amb TEA, caldria valorar la idoneïtat i necessitat del recurs amb un informe clínic i seguiment mèdic. Aquest recurs l'ha de sol·licitar el mateix centre educatiu on està estudiant l'alumne.
Escoles d'educació especial:
Hi poden accedir els infants amb TEA acompanyat de discapacitat intel·lectual. Per accedir a una escola d'educació especial cal una valoració de l'EAP. A Terrassa n'hi ha dues de municipals i dues de concertades:
Equips d'Assessorament Psicopedagògic (EAP):
Els EAP donen suport als professionals d'ensenyament i als centres educatius en la resposta a la diversitat dels alumnes i en relació als que presenten necessitats educatives especials, així com a les seves famílies.
-Què fan? Mesures i suports educatius, derivacions al CSMIJ, informes i reconeixement de NESE (necessitats específiques de suport educatiu), acompanyament en l'escolaritat,...
-Més informació: Web de l'EAP de Terrassa
A nivell sanitari, els infants amb TEA poden ser atesos tant des de l'atenció primària com l' especialitzada.
Centres d'atenció primària (CAP)
- Què fan? Els CAP fan detecció y seguiment a tots els infants de la ciutat i també prevenció i detecció dels trastorns del desenvolupament. Davant de qualsevol sospita o dubte referent al vostre fill/a, no dubteu en adreçar-vos al vostre pediatra.
- Més informació: Web dels centres sanitaris de la ciutat
Targeta Cuida'm
- Què és? És una targeta sanitària que identifica aquelles persones que, per les seves característiques clíniques, necessiten un conjunt d'actuacions diferenciades en la seva relació amb els professionals i els serveis sanitaris amb l'objectiu de millorar l'atenció i el tracte que reben. La poden sol·licitar les persones amb TEA.
- On es demana? Als centres d'atenció primària (CAP) de Terrassa.
- Més informació: Targeta sanitària Cuida'm
Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ)
- Què és? És un servei sanitari que pertany a la Xarxa de Salut Mental d'Utilització Pública del Servei Català de la Salut
- Què fa? Realitza funcions de diagnòstic i tractament d'atenció especialitzada a la salut mental i d'assistència psiquiàtrica, psicològica i social en règim ambulatori.
- Per a qui? Per a infants i joves de 3 a 18 anys
- Cost: Servei públic de salut
- Com s'hi accedeix? Per indicació del pediatre o el metge de família, EAP,...(es pot accedir per indicació d'altres serveis especialitzats dels circuits assistencials o comunitaris)
- Més informació: Web de Salut
Unitat d'Hospitalització Terapèutica de TEA (UHTEA) de l' Hospital Universitari Mútua de Terrassa:
- Què és? És una unitat suprasectorial, d'hospitalització total, que atén a infants i joves amb TEA que presenten alta complexitat.
- Què fa? Abordatge terapèutic intensiu, global i multidisciplinari, del nen-a i família.
- Per a qui? Per a infants i joves de 3 a 18 anys.
- Cost: Servei públic de salut
-Com s'hi accedeix? Per derivació del referent clínic de la Xarxa de salut mental Infanto-juvenil.
Unitat Terapèutica de dia TEA: Unitat d'hospitalització parcial, inclou programes terapèutics per a infants i adolescents amb problemes associats a l'autisme procedents d´àrees suprasectorials de Catalunya.
- Més informació: Vídeo Unitat Hospitalització TEA
ASSOCIACIONS, TERÀPIES DE SUPORT, INTERVENCIÓ SOCIOEDUCATIVA I LLEURE ESPECÍFIC
Hi ha diferents entitats especialitzades en l'abordatge del TEA que ofereixen tractaments i serveis complementaris a les intervencions que es realitzen des de altres àmbits. Són un punt de referència i suport social per a les persones amb TEA i les seves famílies. Aquestes són les entitats especialitzades que hi ha a Terrassa que atenen infants amb TEA:
A banda d'aquests recursos específics, els infants amb TEA que ho necessiten poden realitzar activitats adaptades de lleure o esport . Podeu consultar les nostres guies de recursos per a persones amb capacitats diverses. Per a més informació podeu consultar les següents guies: