Als pobles i ciutats hi viuen una gran varietat d'espècies animals que sí que estan protegides i que contribueixen a millorar la qualitat de vida urbana. Destaquen, en especial, diversos ocells (orenetes, falciots, ratpenats... que, per exemple, són importants en el control d'insectes) i els rèptils (dragons, sargantanes...). Aquestes espècies aprofiten les estructures dels edificis -les esquerdes, els forats a les parets, els falsos sostres o les caixes de les persianes- per fer el niu o buscar refugi. No obstant això, també tenim algunes espècies (com coloms, cotorres, gavians o ratolins, que no són fauna urbana protegida) que proliferen molt i que causen molèsties a la ciutadania.

La naturalització de les ciutats forma part de l'Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la Unió Europea. I, en aquest sentit, cal un canvi de mentalitat i pensar que un edifici, a més d'acollir habitatges, oficines o locals, pot tenir una altra funcionalitat aprofitant la seva estructura i fer que es reconverteixi en un gran roquissar, capaç d'atraure un bon grapat d'espècies diferents ja siguin aus, mamífers (com ratpenats) o rèptils (com dragons o sargantanes).

 • Fauna
 • Flora
 • Horts

 

Fauna (hotel insectes, Orenetes i ratpenats)

Hotel de insectes

A Terrassa, com a moltes ciutats europees, s'estan instal·lant hotels d'insectes en diversos espais verds de la ciutat que contenen plantes o arbres amb floració estacional.

Aquestes instal·lacions, reprodueixen amb uns senzills elements de fusta els espais que hi ha de forma natural a la natura i que serveixen d'habitacle per a algunes espècies d'insectes que són beneficiosos per la biodiversitat i la millora del medi ambient, com les marietes o les abelles solitàries.

Cartell Hotel d'insectes

Actualment existeixen 11 punts dins la ciutat que disposen d'aquestes estructures, concretament en aquests espais: 

 • Plaça del Segle XX (poliesportiu)
 • Plaça de Ricard Camí
 • Parc de Sant Jordi
 • Jardins de Casa Alegre de Sagrera
 • Plaça d'Eugeni d'Ors
 • Plaça de Francesca Llonch
 • Avinguda de Lacetània
 • Rambleta del Pare Alegre
 • Torrent de Les Bruixes - Vallparadís
 • Pla del Mas de la Castlània - Vallparadís
 • La Devesa - Vallparadís

Flora (canvi espècies d'arbres, EScocells/Cruilles, Biodiversitat zones salvatges, sega diferenciada, horts urbans)

Espais de biodiversitat

La nostra ciutat compta amb diversos espais de biodiversitat, zones tancades on es deixa créixer la vegetació autòctona del nostre municipi. Aquests espais són una riquesa mediambiental que posen verd enmig de l'asfalt, ens fan més agradable la passejada i afavoreixen una millor qualitat de l'aire.

Pla per millorar l'arbrat de la ciutat

L'Ajuntament impulsa des de fa anys un pla de millora de l'arbrat a la ciutat, que s'està efectuant de manera progressiva. Aquest projecte contempla substituir anualment una seixantena d'arbres vells (que s'han mort o bé han emmalaltit) per noves espècies d'arbres que generen unes millors condicions mediambiental. Així, en molts casos canviem els tradicionals plataners per altres tipus d'arbrat que no acullin plagues o que tinguin un fullatge més perenne.

Sega diferenciada

Terrassa està aplicant el que s'anomena «sega diferenciada», una modalitat de jardineria que consisteix a segar per sectors, de manera que dins del prat o de la zona, es combinin espais on l'herba es talla baixa i permet la circulació de persones caminant i animals domèstics, i altres zones on es deixa créixer l'herba fins a completar el cicle biològic, obtenint els beneficis que això suposa per a la fauna.

Naturalitzem els escocells

Els escocells són un element urbà per limitar l'espai natural en un entorn pavimentat per condicionar un espai per a la plantació d'un arbre o arbust.

Seguint ens objectius marcats en la revolució verda, treballem per naturalitzar els escocells existents i per fer-ne de nous a la ciutat. Així doncs, promovem en aquests espais el creixement de les plantes herbàcies autòctones, ja que la seva presència ens ajuda a controlar les plagues dels arbres i és beneficiosa pel medi ambient.

Horts urbans

El Programa d'horts urbans té com a finalitat impulsar i facilitar la creació d'una xarxa ciutadana d'espais verds productius, socialment i agronòmicament sostenibles, mitjançant el desenvolupament d'experiències pràctiques d'horts urbans dins la ciutat de Terrassa

Els horts urbans són espais d'ús hortícola per a l'autoconsum ubicats al sistema urbà. Els espais destinats a hort urbà poden ser:

 • de propietat privada: solars, espais lliures, centres educatius, balcons, terrats, jardins i teulades o bé
 • de propietat pública: solars, espais lliures o centres educatius, i poden ser gestionats per entitats de caire social i/o ambiental sense ànim de lucre o per particulars.

Més informació sobre el programa d'horts urbans de Terrassa