Finalitza la tramitació urbanística del Pla de Millora Urbana de l'àmbit de Sala Badrinas

Amb l'aprovació definitiva de la modificació del projecte de reparcel·lació s'inicia la transformació d'un espai que millorarà la connectivitat amb la part sud de la ciutat

La Junta de Govern, celebrada avui, ha aprovat definitivament la modificació del Projecte de reparcel·lació del Pla de Millora Urbana de transformació de la Fàbrica Sala Badrinas PM-BAL 163, que ha impulsat la Junta de Compensació, d'iniciativa privada. Finalitza, així, per part de l'Ajuntament, la tramitació urbanística que calia fer per iniciar la construcció de l'edificació i transformar el gran espai que, durant dècades, va acollir un dels últims vapors tèxtils de la ciutat. Serà un nou àmbit de 30.692 m² que contribuirà a la reactivació urbanística del barri del Segle XX i, també, a millorar la connectivitat amb la part sud de la ciutat.

El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Terrassa (POUM) contempla diversos sectors en sòl urbà no consolidat, entre ells aquest Pla de Millora Urbana de Transformació de la Fàbrica Sala Badrinas (PM-BAL163) que comprèn els terrenys delimitats al nord pel carrer Prim, a l'est per la carretera de Rubí, al sud pel carrer Lepant i a l'oest pel carrer Baldrich.

Un cop executat el projecte d'urbanització, després d'enderrocar les 14 edificacions que hi havia, es va poder tirar endavant la urbanització de part dels carrers de Baldrich, de Prim i de Lepant; l'obertura d'un nou vial, que travessa d'est a oest l'àmbit i que connecta els carrers d'Escudé i de Sant Sebastià i, la creació d'un gran espai interior.

El projecte contempla destinar 15.346 m² es a sòl d'aprofitament privat i, la resta, a sistemes de vialitat, espais lliures, equipaments comunitaris i serveis tècnics. Pel que fa a la cessió del 10% d'aprofitament urbanístic, aquest ja es va contemplar a l'anterior projecte de reparcel·lació de 2010, en virtut del qual l'Ajuntament de Terrassa va adquirir tres finques: la primera, amb una edificabilitat de 908,55 m², destinada a edificis d'ús terciari; una altra, de 1.734 m² d'edificabilitat, de la qual una part es destinarà a habitatge lliure i una altra a ús terciari i, una tercera finca de 2.965 m², que estarà destinada a habitatge públic. D'altra banda, i pel que fa a tot l'àmbit, es construiran un total de 423 habitatges, dels quals 126 seran de protecció pública.

 

Tramitació Urbanística

La voluntat per transformar urbanísticament aquest gran espai degradat, que està situat molt a prop del centre històric, es va iniciar fa setze anys, quan el ple de juliol de 2008 va aprovar definitivament el Pla de Millora Urbana (PMU) d'aquest àmbit. Dos anys després, el juny de 2010, la Junta de Govern va aprovar definitivament el projecte de reparcel·lació i, l'octubre de 2010, es va aprovar definitivament, també per part de la Junta de Govern, el projecte d'urbanització. Un cop tot en marxa, la crisi immobiliària va frenar el seu desenvolupament, que es va reprendre el 2018 quan la Junta de Compensació del sector, d'iniciativa privada, el va reactivar amb l'actualització del projecte d'urbanització, que va ser aprovada definitivament el febrer de 2021 per part de la Junta de Govern.

Paral·lelament, la Junta de Compensació va impulsar la Modificació del Pla de Millora del 2009 per adaptar-lo a les necessitats del mercat immobiliari pel que feia al tema dels usos; per ajustar-se als canvis produïts arran de l'eliminació de la recollida pneumàtica i per adequar-se els nous requeriments d'instal·lacions d'estacions transformadores. Un cop el ple de desembre de 2023 va aprovar aquest document, el febrer de 2024 la Junta de Compensació va presentar la modificació del projecte de reparcel·lació.

L'antiga fàbrica tèxtil de Sala i Badrinas va ser una de les més longeves de Terrassa, ja que el seu origen es remunta l'any 1866. Va cessar la seva activitat els anys 70 del segle passat, tot i que després del seu tancament aquest espai encara va ser llogat a tercers per desenvolupar altres activitats industrials, també vinculades al tèxtil.