L'alcalde de Terrassa, juntament amb l'alcalde de Barcelona i la resta d'alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità, s'han reunit aquest matí per abordar reptes compartits en matèria de seguretat
Les ciutats de l'Arc Metropolità i Barcelona reivindiquen les polítiques de seguretat ciutadana com un pilar fonamental del sistema democràtic
Aquest dimecres, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha participat a la trobada dels alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità amb l'alcalde de Barcelona, que ha tingut lloc a l'Ajuntament de la capital catalana. Durant la trobada s'han tractat diversos temes i reptes compartits en matèria de seguretat. Després de la reunió, s'ha procedit a la lectura de la Declaració de Barcelona i l'Arc Metropolità per unes ciutats més segures al Saló de Cent de l'Ajuntament.
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha considerat «una molt bona noticia que puguem trobar-nos alcaldes i alcaldesses per tal de compartir estratègies, i línies d'actuació per reduir la percepció d'inseguretat als nostres municipis. En qualsevol cas, el que és ben segur és que necessitem més eines i recursos i la implicació de la resta d'administracions per aconseguir aplicar accions efectives per combatre la multireincidència delictiva, la font més important de la sensació d'inseguretat a qualsevol ciutat».
Tal com fan constar al text, els alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità i l'alcalde de Barcelona consideren que els seus municipis «són ciutats segures i amb qualitat de vida» i que «cal treballar de forma més coordinada per a garantir entorns de convivència i seguretat en les ciutats, pobles i barris». Les ciutats signants de la Declaració (Terrassa, Barcelona, Granollers, Martorell, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú) reivindiquen les polítiques de seguretat ciutadana com un pilar fonamental del nostre sistema democràtic i de llibertats que cal enfortir, amb tots els instruments al nostre abast.
Per tot això, proposen tot un seguit de mesures de caràcter legislatiu, administratiu i organitzatiu:
- Impulsar la reforma del Codi Penal i la Llei d'Enjudiciament Criminal, per a penalitzar de forma efectiva la multireincidència.
- Modificar la Llei de Demarcació i Planta judicial per tal d'incrementar la planta judicial, augmentant així el nombre de jutjats, jutjats de guàrdia, jutges de reforç per a delictes lleus i jutjats d'executòries; així com dotant-los de més mitjans humans, tecnològics i materials, que permetin aplicar de forma àgil i efectiva la legislació, així com dictar penes efectives de presó contra els delinqüents multireincidents.
- Incrementar els recursos humans, tecnològics, materials i pressupostaris del sistema judicial, per reduir la sobrecàrrega del sistema i augmentar la seva eficàcia.
- Introduir millores organitzatives en l'àmbit judicial, a través de la creació de quatre jutjats penals que assumeixin la competència dels judicis ràpids de la resta de partits judicials de la província de Barcelona.
A la reunió, a banda de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, han participat l'alcaldessa de Rubí i presidenta de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità de Barcelona, Ana Maria Martínez; l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz; l'alcalde de Mataró, David Bote; l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell; l'alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio; l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés i l'alcalde de Vilafranca, Francisco Romero.
Durant la trobada, s'ha fet un minut de silenci en record de les víctimes que ha deixat la Dana a València i Castella-la Manxa.