En marxa el dispositiu del Pla d'Emergències Municipal per fer front a les nevades

L'alcalde ha presidit aquesta tarda la reunió del Comitè d'Emergències

Comitè d'Emergències MunicipalL'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha presidit aquesta tarda la reunió del Comitè d'Emergències Municipal, duta a terme arrel de l'activació en fase d'alerta del Pla d'Emergències Municipal. El Comitè ha informat de les primeres mesures de coordinació entre els diferents serveis municipals i cossos de seguretat per fer front a les incidències que es puguin generar al llarg de les properes hores, durant l'episodi de neu que està previst. Per aquest motiu, tots els serveis implicats han assistit a aquesta reunió per informar de la situació, així com dels dispositius preparats per a les properes hores, amb especial atenció a les persones fràgils o vulnerables, activant tots els recursos disponibles.

A més de les mesures preses arrel dels avisos del CECAT, com la restricció de circulació de camions de més de 7,5 tones a tot el territori en vies interurbanes; la suspensió del transport escolar per demà a tot Catalunya; així com l'anunci que els centres educatius estaran en situació de no normalitat lectiva; a Terrassa, s'ha decidit suspendre demà el Mercadal de Martí L'Humà, que s'instal·la cada dimecres a l'avinguda de Béjar. A més, aquesta tarda el servei de neteja i recollida de residus d'Eco-Equip ha quedat suspès. Per al torn de nit, segons com evolucioni la situació meteorològica es decidirà si es torna a activar el servei o no. La situació meteorològica ha portat a suspendre també totes les activitats esportives previstes per aquesta tarda i vespre, informant a tots els clubs i entitats esportives de la ciutat de l'activació de l'alerta. Per demà, segons la situació, alguna activitat també pot ser suspesa o alterada si continua nevant.

Pel que fa a la mobilitat, el Servei de Gestió de l'Espai Públic (GEP) està realitzant un seguiment de les diferents reserves de sal que té distribuïdes per la ciutat, a més de realitzar diferents sortides quan és requerit. Terrassa compta amb 16 punts de distribució de sal a llocs estratègics del terme municipal per estendre a les principals cruïlles de la ciutat i a espais estratègics de les urbanitzacions. Aquesta pot ser utilitzada per la ciutadania en cas de gelades per garantir les bones condicions a les seves voreres o als accessos a garatges. Durant la propera nit, el Servei de Gestió de l'Espai Públic (GEP) continuarà en alerta realitzant les sortides necessàries per a solucionar les possibles incidències que es puguin anar produint.

Atenció a persones vulnerables

Paral·lelament, la Policia Municipal i els Serveis Socials, amb la col·laboració de l'Assemblea local de la Creu Roja de Terrassa, estan actius des d'ahir a la nit per oferir a les persones en situació d'indefensió social llocs d'acollida adients. Ja des d'aquest matí, que la temperatura era de 0 o per sota de 0 graus, s'ha aplicat el Protocol de Fred. La Policia Municipal ha visitat els llocs on hi acostuma haver-hi persones que viuen en condicions habitacionals precàries per valorar necessitats i oferir suport. Tant durant la nit passada com la d'avui, Creu Roja també sortirà al carrer per dur a terme aquesta tasca, i oferir l'Andana com aixopluc a aquestes persones que ho necessitin.

En previsió que la situació es perllongui, l'Ajuntament ha preparat també tres punts d'acollida a gran escala, per a la població en general, en cas d'emergència. Aquests punts serien el Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany, el Centre Cívic President Macià, i el pavelló de la Zona Esportiva Municipal de Can Jofresa.

Els centres sanitaris de la ciutat, per la seva banda, estan preparats amb els seus propis plans de contingència per fer front a situacions d'excepcionalitat com les d'aquest episodi de neu.

El Comitè d'Emergències Municipal es tornarà a reunir demà a les 8 h a l'Ajuntament per fer seguiment de la situació i prendre noves mesures en cas necessari.

L'Ajuntament de Terrassa recorda a la ciutadania la necessitat d'actuar amb prudència, evitant desplaçaments innecessaris i seguint els consells d'autoprotecció al web municipal (http://www.terrassa.cat/com-actuar-en-cas-de-nevades-i-glacades). A més, les a les xarxes socials municipals de Facebook www.facebook.com/ajterrassa i Twitter (@trsemergencies i @ajterrassa), aniran informant de les darreres novetats. Excepcionalment, el servei d'atenció telefònica del 010, demà estarà operatiu a partir de les 6 del matí.