L'alcalde fa una crida a la responsabilitat política i ciutadana i al diàleg permanent per preservar la bona convivència a la ciutat

"Hem de vetllar perquè l'espai públic sigui un lloc de llibertat d'expressió i convivència, de tothom i per a tothom", afirma Alfredo Vega

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, fa una crida a la responsabilitat política i ciutadana i al diàleg permanent "perquè és responsabilitat de tots i totes preservar el millor patrimoni que tenim com a ciutat, que és la  convivència". Davant la conjuntura política i social per la que està passant el país, tal i com exposa l'alcalde "estem vivint situacions en què la ciutadania manifesta públicament les seves idees i opinions, en l'ús del dret fonamental de llibertat d'expressió. Són unes manifestacions legítimes, les quals respectem, però que malauradament poden comportar situacions de certa tensió", com ha passat aquesta última setmana a Terrassa i també en altres municipis catalans. 

Vega afirma que "amb respecte a les diferents sensibilitats presents a la ciutat, hem de vetllar perquè l'espai públic sigui un lloc de llibertat d'expressió i convivència, de tothom i per a tothom, i per tant des de l'Ajuntament hem d'actuar d'acord amb les normes de què ens hem dotat a aquest efecte", com és l'Ordenança de Bases per la Convivència Democràtica, aprovada per majoria absoluta del Ple l'any 2014. Igualment, l'alcalde afirma que "l'aplicació de la normativa no és l'única solució", sinó que "cal anar més enllà: cal diàleg, diàleg i més diàleg. Un alcalde està obligat a preservar la convivència a la seva ciutat, a no alimentar la crispació; però això no és només responsabilitat de l'alcalde, sinó també de la resta de polítics i de tota la ciutadania". Per aquest motiu, divendres passat -dia en què van aparèixer nombroses creus grogues en diversos indrets de la ciutat- l'alcalde es va posar en contacte amb els portaveus de tots els grups municipals i els va proposar un acord de Junta de Portaveus que permeti abordar aquestes situacions amb coresponsabilitat i de la manera més consensuada possible, i evitant la possibilitat d'alimentar la confrontació social. Tot i així, no tots els grups municipals han donat resposta a la iniciativa de l'alcalde, com és el cas de Ciutadans (Cs), qui per contra ahir va anunciar una proposta alternativa "per garantir el respecte a la neutralitat institucional en edificis, espais públics i mobiliari urbà".

L'alcalde qualifica aquesta acció de Cs com una "una deslleialtat que només pretén alimentar el conflicte".

Al parer de Vega, "la convivència és cosa de tots. Ara tenim l'oportunitat de créixer com a ciutat: parlant i dialogant amb serenor sobre les nostres creences, sobre les nostres ideologies, i l'hem d'aprofitar, perquè sinó estarem abocats a l'enfrontament". L'alcalde apel·la per tant a aquest diàleg permanent i a tots nivells, com una oportunitat per a créixer i millorar com a ciutat, i fa una crida a la bona convivència especialment ara, quan amb l'arribada del bon temps la ciutadania gaudeix més de l'espai públic, ja sigui de manera individual o col·lectiva, o amb la celebració d'actes populars com poden ser les festes dels barris, o la pròpia Festa Major: "Sense entrar en les conviccions legítimes de cadascú, demano a la ciutadania que es manifesti amb el màxim respecte envers les altres persones i també envers l'espai públic, que és de tots i totes; la llibertat d'expressió en cap cas pot significar tampoc l'apropiació d'una part, els límits s'han de situar quan aquest exercici exclou als que pensen diferent", conclou l'alcalde.