El TSJC obliga l'Agència Catalana de l'Aigua a executar unes obres requerides per l'Ajuntament a la riera de Palau i el torrent de Vallparadís

La sentència canvia el criteri judicial envers la responsabilitat sobre les rieres

Façana AjuntamentUna sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) condemna l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a executar les obres de reparació dels endegaments de la Riera de Palau i el Torrent de Vallparadís de Terrassa que l'Ajuntament reclama a l'ACA des de 2012. La sentència és especialment rellevant, més enllà del cas concret d'aquestes obres, perquè marca un canvi en el criteri judicial sobre qui té la responsabilitat de mantenir les rieres i cursos d'aigua i torna a assenyalar l'ACA com a responsable, atenent a la legislació en aquest àmbit.

La sentència, emesa per la secció tercera de la Sala del contenciós-administratiu del TJSC amb data 19 de juliol, estima el recurs d'apel·lació presentat per l'Ajuntament davant una sentència anterior, que desestimava el recurs contenciós-administratiu presentat per l'Ajuntament de Terrassa en veure que l'ACA ignorava el seu requeriment de juliol de 2014, presentat després de dos anys d'inacció per part de l'ACA. En aquest requeriment es demanava a l'Agència que actués de forma urgent en els punts més febles de l'endegament de la Riera del Palau i el torrent de Vallparadís, aigües avall del nucli urbà, incloent la reconstrucció dels trams dels murs esfondrats arrel dels aiguats de 2012 i 2013. Els tribunals van desestimar inicialment el recurs presentat per l'Ajuntament, però ara el TSJC dona la raó al Consistori i obliga l'ACA a reparar els murs. La sentència especifica que l'ACA tindrà sis mesos per fer el projecte i sis més per executar les obres, a partir del moment que la sentència sigui ferma. L'ACA pot encara recórrer la sentència, i en aquest cas caldrà esperar a conèixer la resolució judicial al respecte.