Prop de 10.500 persones visiten l'exposició de llarga durada "Gabinet de Col·leccionista"

La bona acollida de la mostra va fer que es prorrogués fins a aquest inici del mes de setembre

Gabinet de col·leccionistaL'exposició "Gabinet de Col·leccionista", que es va inaugurar el 28 de juny de 2017 a la Sala del Tinellet del Castell Cartoixa de Vallparadís, va tancar el 2 de setembre amb un registre de 10.495 visitants. Aquesta ha estat una mostra dedicada a reconèixer i reivindicar la figura del col·leccionista i a redescobrir els antics gabinets com a precursors de l'actual concepte de museu. Un ampli ventall d'objectes de tipologia diversa, que han donat a conèixer les primeres peces del fons del Museu de Terrassa, en bona part provinents de col·leccions privades com les de Mossèn Tatcher o Josep Soler i Palet, han conformat l'exposició.

La bona acollida que ha rebut l'exposició des de la seva inauguració va fer que des del Museu de Terrassa, promotor de la mostra, es decidís prorrogar-la fins al 2 de setembre. Així, tothom que hi ha mostrat interès ha pogut conèixer l'embrió del primer museu local, així com les més de cinc-centes peces que integren l'exposició: monedes, fòssils, minerals, imatgeria religiosa, pintura antiga, estampes i gravats, reliquiaris, rosaris, camafeus, crucifixos, exvots, agulles de pit, botons, medalles, piques beneiteres, trofeus de caça, postals, programes de mà, goigs, escuts heràldics, cromos i postals...

L'exhibició "Gabinet de col·leccionista" s'ha estructurat en dos àmbits, un primer on es presenten un gran nombre d'objectes susceptibles de ser col·leccionats, presentats seguint els criteris d'acumulació propis dels gabinets de curiositats; i el segon, integrat exclusivament per peces de la col·lecció privada del prohom terrassenc, Josep Soler i Palet. El públic també ha pogut gaudir d'un espai didàctic on es presentava el col·leccionisme com una afició molt estesa al llarg de la història, amb exemples tant diversos com el col·leccionisme de còmics, cromos, xapes de cava, bolígrafs, segells, discos, calendaris, minerals, sobres de sucre, rellotges, segells, imants o ninots.

El Museu de Terrassa, a més, ha editat en format de llibre electrònic el catàleg "Gabinet de col·leccionista". Aquesta publicació, de gairebé sis-centes pàgines, presenta, entre d'altres: un apartat sobre la història del col·leccionisme; un altre sobre el col·leccionisme i les col·leccions a Terrassa; el catàleg de l'exposició, amb 243 objectes diferents; fitxes descriptives, així com altres informacions relacionades. La publicació es troba en el web del museu (www.terrassa.cat/catalegs-museu) i es pot descarregar, gratuïtament, en format pdf o a través de les plataformes iBookstore i Google Play. El  catàleg es va presentar el passat 14 de març al Castell Cartoixa de Vallparadís, en el marc de la darrera sessió del cicle de conferències "Memòria del col·leccionisme artístic terrassenc".

Altres activitats complementàries

Al llarg dels mesos que ha estat oberta al públic l'exposició, el Museu de Terrassa ha programat també diferents activitats complementàries adreçades a diverses tipologies de públics, relacionades amb el col·leccionisme. Per exemple, el taller familiar "Crea un univers de records personals", que proposava fer una capsa de records per immortalitzar alguna experiència viscuda relacionada amb la família, els amics, les vacances o les aficions. Hi van participar 62 infants, que van deixar exposades les seves creacions a l'espai didàctic de la mostra per tal que tot el públic que visités l'exposició en pogués gaudir. També s'ha organitzat el cicle de conferències "Memòria del col·leccionisme artístic terrassenc", entre el 7 de febrer i el 14 de març, amb sis sessions on diversos especialistes van analitzar col·leccions i col·leccionistes que formen part de la història del patrimoni artístic terrassenc. Hi van assistir un total de 169 persones.