L'Ajuntament recorda que la Masia Freixa forma part del Pla de Dinamització del Patrimoni Cultural de Terrassa

L'emblemàtic edifici de Muncunill té projectat el seu futur com a casa museu del Modernisme Industrial de Catalunya, a més d'acollir l'Oficina Municipal de Turisme i la seu permanent de la Fira Modernista

El Ple municipal de febrer de 2015 va aprovar el Pla de Dinamització del Patrimoni Cultural de Terrassa, un document que presentava la reflexió i l'estratègia de futur en relació al patrimoni terrassenc en general i el patrimoni cultural municipal en concret. En aquest pla es descriu el full de ruta a seguir sobre el patrimoni local, on a part de tota la xarxa de museus, arxius i centres de documentació oficials, es preveu la preservació, conservació i explotació d'espais emblemàtics que formen o han format part de la història de la ciutat. Un d'aquests edificis és la Masia Freixa, seu actual de  l'Oficina de Turisme i d'altres serveis municipals, que es contempla com un dels punts de referència per enfortir la proposta de preservació de la cultura i el patrimoni terrassenc del futur més imminent.

En el desenvolupament d'aquest Pla es presta especial atenció a reforçar els punts on la ciutat té un posicionament clar per a la seva projecció exterior, com pot ser el seu ric llegat modernista. En aquest àmbit, la Masia Freixa, obra de Lluís Muncunill, es preveu com a seu de l'Oficina de Turisme i Centre d'Interpretació del Modernisme Industrial de Terrassa i de Catalunya, que formi part de la Ruta Industrial i Modernista, així com a seu permanent de la Fira Modernista de la ciutat, un dels esdeveniments de projecció local que ha pres més volada en els darrers anys. A part, també, es preveu també la museïtzació de l'edifici, com a gran exemple de conservació del patrimoni modernista terrassenc i una de les obres més reconegudes de l'arquitecte terrassenc Lluís Muncunill. 

 

Des de l'any 2015, l'Ajuntament ha emprès diferents accions per a la recuperació de l'edifici com a patrimoni de tots els terrassencs i terrassenques. Així, s'han realitzat diverses intervencions per a la seva conservació i recuperació, com la rehabilitació de la coberta -un dels trets més significatius i singulars de l'edifici-, o la renovació i conservació dels jardins de la casa, ubicats a l'actual Parc de Sant Jordi. L'any vinent està previst dur-hi a terme més actuacions, per continuar executant per fases el projecte de rehabilitació. A més, també s'ha signat un conveni amb els membres de la família Freixa, hereus de qui va encarregar l'edifici a Muncunill, l'industrial tèxtil terrassenc Josep Freixa i Argemí l'any 1896, per a la donació a la ciutat dels mobles originals de la casa. El propòsit, tal i com s'ha informat en diverses ocasions, és posar en valor l'edifici i el seu entorn i consolidar la Masia com un dels signes d'identitat de la ciutat i com a eix cultural i turístic terrassenc. Un edifici obert a la ciutadania, que ofereix visites turístiques guiades cada dia, i que l'any passat va rebre la visita de més de 23 mil persones.

Amb aquest recordatori, l'Ajuntament de Terrassa vol sortir al pas de les informacions aparegudes avui en un mitjà de comunicació, que situen aquest emblemàtic edifici de titularitat municipal com a seu d'un projecte d'iniciativa privada, que té el seu origen l'any 2012, quan encara no s'havia redactat el Pla de Dinamització Cultural de Terrassa.