Terrassa compleix un any com a ciutat creativa de la Unesco en l'àmbit del cinema

El 31 d'octubre de 2017 Terrassa va entrar a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco en la Secció FILM convertint-se així en la primera ciutat de l'Estat en rebre aquest reconeixement

Terrassa City of FilmDesprés de presentar la seva candidatura, impulsada per la Taula Local de l'Audiovisual i l'Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Relacions Europees i Internacionals, Terrassa es convertia en la primera ciutat espanyola designada Ciutat Creativa de la Unesco dins la Secció FILM, unint-se així al grup conformat per Roma (Itàlia), Bradford (Anglaterra), Galway (Irlanda), Sofia (Bulgària), Bitola (Macedònia), Sidney (Austràlia), Busan (Corea del Sud) i Santos (Brasil), que ja en formaven part. Juntament amb Terrassa, també van aconseguir l'anomenament fa una any les ciutats de Lodz (Polònia), Qingdao (Xina), Bristol (Anglaterra) i Yamagata (Japó), en total 13 ciutats.

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha valorat molt positivament la feina que s'ha fet en aquest primer any de Terrassa com a Ciutat Creativa del Cinema: "Ha estat un any on Terrassa ha refermat la seva aposta pel sector audiovisual i on s'ha treballat en el foment dels valors que representa la Unesco. El fet de ser la primera i única ciutat de l'Estat en possessió d'aquest reconeixement és un motiu d'orgull, una gran responsabilitat i també representa una oportunitat per enfortir encara més el posicionament de Terrassa dins el sector audiovisual a nivell mundial. Amb aquests objectius s'ha treballat i es continuarà treballant en els propers anys".

Primeres accions: posicionament internacional. Una gran festa oberta a tota la ciutadania va servir per celebrar la designació de la ciutat en una de les primeres accions de Terrassa com a membre de la xarxa de ciutats creatives. Des de llavors, s'han dut a terme diferents activitats i iniciatives de posicionament i de treball en xarxa.

Al llarg dels darrers mesos, Terrassa ha mantingut contactes i diferents intercanvis de bones pràctiques amb la resta de ciutats creatives, enfortint les relacions mútues i intercanviat experiències. En aquesta línia, el passat mes de juny, Terrassa va participar al "XII Annual meeting creative crossroad", el plenari anual de ciutats creatives celebrat a la ciutat polonesa de Krakowice, seguint així amb les estratègies d'acostament amb altres membres de la Xarxa Unesco, creant llaços i refermant relacions.

D'altra banda, la ciutat també ha participat recentment a la festa del Cinema di Roma per participar en el "I Cinedays - Lo storytelling urbano delle città creative" de la mà de representants de la Taula de l'Audiovisual. El Parc Audiovisual de Catalunya o l'aposta de Terrassa com a "ciutat filmfriendly", així com el foment de l'educació en matèria audiovisual dins de l'entorn d'una ciutat que defensa la sostenibilitat d'una manera transversal, van ser alguns dels eixos que la ciutat va presentar en el marc d'aquest fòrum.

El cinema al centre de les activitats com a ciutat creativa.

Paral·lelament a les accions exteriors i de posicionament de la ciutat dins de l'àmbit audiovisual, la Taula Local de l'Audiovisual, amb el suport de l'Ajuntament de Terrassa, continua realitzant diverses activitats per donar resposta als compromisos assumits com a Ciutat Unesco de Cinema. Entre les activitats programades i que s'han dut a terme al llarg d'aquest any destaquen:

Any Europeu del Patrimoni Cultural. Homenatge a Carles Barba. El Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, ubicat al Parc Audiovisual de Catalunya, va centrar la seva aportació en una sessió dedicada al cineasta amateur Carles Barba. Una oportunitat única per celebrar la riquesa i diversitat del patrimoni europeu, sensibilitzant la societat sobre la història i els valors europeus, reforçant un sentiment d'identitat comuna i valorant les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.

Terrassa, ruta de cinema. Turisme cinematogràfic. La Terrassa Film Office va presentar l'estiu passat la segona edició de la ruta, una excel·lent oportunitat per descobrir les produccions, els actors i les anècdotes que envolten els rodatges acollits a la ciutat. A través de fotografies incloses en un dossier es va poder contrastar com es transformen les places, carrers o naus industrials per convertir-se en escenaris del cinema o de la televisió.

Primera trobada de Ciutats Unesco espanyoles a Madrid. Terrassa ha participat en la primera trobada a la seu de l'Agència Espanyola de Cooperació (AECID), vinculada al Ministeri d'Afers Exteriors de Madrid amb l'assistència de cinc de les set ciutats de l'Estat que compten amb aquesta designació amb l'objectiu d'intercanviar opinions, experiències i visió conjunta de futur.

TRS fem cinema! Primera Mostra de cinema fet a les aules. Un dels compromisos que la ciutat va assumir en ser designada Ciutat Creativa de la Unesco en l'àmbit del cinema va ser continuar treballant per tal que el llenguatge audiovisual segueixi ben present a les aules dels nostres centres acadèmics. Des del nivell inicial i fins al superior. En aquesta línia, el projecte TRS fem cinema! s'ha estructurat en dues parts: d'una banda el "Curs d'iniciació al cinema", inclòs dins el Pla Formatiu de zona, i d'altra la Primera Mostra de cinema fet a les aules, prevista per al mes de maig de 2019 al Cinema Catalunya. Un projecte en el que participen una vintena de centres educatius de Terrassa, Viladecavalls, Barberà del Vallès i Montmeló.

Biblioteques, cinema... Acció! La BCT Xarxa, la xarxa de biblioteques municipals, ha organitzat el cicle "Biblioteques, cinema... acció!" amb diferents activitats relacionades amb el món de la cinematografia  mitjançant xerrades, projeccions, música o cinefòrums. Un seguit de propostes emmarcades dins de les diferents activitats que Terrassa acull regularment com a Ciutat del Cinema.

Dia mundial del Patrimoni audiovisual: S'ha organitzat una setmana del cinema a Terrassa per destacar el valor de la conservació del patrimoni fílmic a través de l'educació, on s'han projectat diferents peces històriques. A més, prop de mig miler d'alumnes de 12 centres educatius van poder gaudir de xerrades i projeccions incloses dins de la Setmana del cinema.

Fira modernista 2019 dedicada al CINEMA. S'està treballant amb la resta de serveis municipals implicats en l'organització de la Fira per tal de presentar a la ciutat, des d'un vessant lúdic i molt atractiu, el cinema de principis del segle passat com a un dels grans protagonistes de la Fira Modernista del 2019.

Amb aquest seguit d'accions, i un any desprès de la seva designació com a membre de la Xarxa Unesco de Ciutats Creatives, Terrassa  segueix treballant i apostant per mantenir una posició preeminent dins del mapa de ciutats creatives del món. La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, creada l'any 2004, va néixer amb l'objectiu de fomentar la cooperació internacional entre ciutats de tot el món per fer de la creativitat un motor de desenvolupament urbà sostenible, d'integració social i de vida cultural, i de reconèixer la creativitat dels seus membres en set àmbits: artesania i arts populars, arts digitals, disseny, cinema, gastronomia, literatura i música.