L'alcalde de Terrassa vol impulsar un front comú a la comarca per exigir la nova residència per a persones amb discapacitat intel·lectual

La Generalitat té pendent la construcció de l'equipament des de fa una dècada

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha anunciat que buscarà el suport de la comarca per exigir a la Generalitat de Catalunya la construcció d'una nova residència per a persones amb discapacitat intel·lectual a Terrassa. Vega s'ha reunit avui amb la coordinadora Capaç, entitat que aplega les entitats de familiars de persones amb discapacitat intel·lectual de la ciutat, i que reivindica la construcció d'aquest equipament des de fa una dècada; i s'ha compromès a impulsar un front comú amb la resta de la comarca, atesa la dimensió supralocal d'aquest equipament. En els propers dies, l'alcalde adreçarà cartes a tots els alcaldes i alcaldesses de l'àrea d'influència de Terrassa, proposant la creació d'un front comú per fer força davant la Generalitat, demanar una reunió amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i exigir la construcció d'aquest equipament, pendent des de fa més de 10 anys.

"No és el primer ni el segon cop que demanem a la Generalitat que compleixi amb les famílies, sense èxit. Per això ha arribat el moment d'unir forces amb més ciutats" ha dit l'alcalde, qui ha afegit: "No podem restar impassibles quan hi ha famílies que han de marxar de la ciutat per manca de places de residencia o per sobreocupació, com passa al Centre de Dia de la Pineda. La comarca i en particular Terrassa estan infradotades, i amb el temps la situació és cada cop pitjor. La construcció de la nova residència és urgent i inexcusable".

El 2006, l'Ajuntament de Terrassa i la Generalitat de Catalunya van signar un conveni per a la construcció d'una segona residència per a persones amb discapacitat intel·lectual severa, que s'ha d'afegir al centre existent (La Pineda). El 2009 l'Ajuntament va fer efectiva la cessió de terrenys a la Generalitat per a la construcció de l'equipament, però aquest resta pendent i sense data. Mentrestant, la demanda no ha deixat de créixer i altres ciutats sí que han vist incrementada l'oferta: des de l'any 2000, el nombre de persones amb discapacitat intel·lectual de més del 75% reconeguda a Terrassa ha passat de 1.111 a 1.859, és a dir un 67,33% més. En el mateix període, el nombre de places de residència a la ciutat ha passat de 61 a 62, és a dir, només ha crescut un 1,64%. En canvi en el conjunt de Catalunya les places han crescut un 61,4%, passant de 2.814 a 4.542. En aquest sentit, l'alcalde ha dit: "Les xifres parlen per elles mateixes, el greuge comparatiu és evident, però l'important és que darrere les xifres hi ha persones i famílies que pateixen".

Terrassa ha reivindicat aquest equipament a la Generalitat en repetides ocasions. Des del 2009 s'han succeït nou reunions entre representants municipals i de la Generalitat, tres resolucions del Ple exigint a la Generalitat el compliment del seu compromís, i nombroses gestions a nivell tècnic i polític. La darrera, el passat 26 d'octubre, quan el president de la Generalitat va visitar la ciutat. La residència era una de les reivindicacions que l'alcalde de Terrassa va traslladar al president durant la reunió que van mantenir.