L'Ajuntament de Terrassa i el Departament d'Educació signen un acord per a la construcció del futur Institut escola Sala i Badrinas

El conseller Josep Bargalló i l'alcalde Jordi Ballart van formalitzar ahir el protocol, després de visitar el centre actual i el solar del futur equipament

Visita conseller BargallóEl Departament d'Educació i l'Ajuntament de Terrassa van signar ahir al matí un acord de col·laboració per a l'execució de les obres del futur Institut escola Sala i Badrinas. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, i l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, van formalitzar l'acord amb la signatura del protocol a l'Ajuntament del municipi.

Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, la signatura d'aquest protocol per a l'institut Sala i Badrinas significa una nova forma de treballar entre l'Ajuntament i la Generalitat, ja que «és el primer pas d'un nou model de col·laboració en matèria d'educació entre Terrassa i la Generalitat, una fórmula innovadora i molt operativa, que denota la voluntat mútua de treballar per l'equitat, la qualitat i la inclusió i avançar cap a un model educatiu d'èxit». Ballart considera que «el protocol d'avui és el primer fruit d'un nou model de cooperació institucional, que ens ha de permetre planificar i governar millor el present i el futur de l'educació». Per a Terrassa, segons l'alcalde, l'institut escola ha de ser una realitat com més aviat millor i per això, «estem disposats a aportar diners -s'ha previst una partida de 300 mil euros en el pressupost- per avançar en la licitació,  adjudicació i contractació de la redacció del projecte, i l'execució de les obres. Estem començant a treballar en plena sintonia amb el Departament, amb el que compartim objectius, en una nova fase de corresponsabilitat en el que també volem arribar a acords en temes com la segregació, l'aplicació del decret d'inclusió, els espais de menjador, etc».

El conseller, per la seva banda, ha destacat la importància de la col·laboració entre les administracions en l'àmbit educatiu: «Més enllà de l'acord concret -que agraïm moltíssim a l'Ajuntament-, s'ha produït un acord genèric, un acord previst a la Llei d'Educació de Catalunya, que parla de les zones educatives, un acord de corresponsabilitat entre l'autoritat educativa del país, el Departament, i l'autoritat comunitària de la ciutat que és l'Ajuntament. I l'educació és també una acció comunitària. I les accions comunitàries també pertanyen al camp de l'educació. Per tant, el que és lògic avui és que qualsevol proposta de transformació educativa de la ciutat es faci amb la corresponsabilitat necessària entre les dues administracions i de mà a mà».

El conveni preveu que les dues administracions col·laborin en la construcció del futur institut escola, atès que a la ciutat hi ha una necessitat de places d'educació secundària generada per l'increment de la població escolar en aquesta etapa. El titular d'Educació ha recordat que «en aquests moments tenim 3.000 escoles al país i 50 instituts escola. És una eina minoritària però que ens permet planificar el futur perquè el curs vinent tinguem l'oferta necessària de secundària, que ens augmenta; i perquè d'aquí a uns anys podem redistribuir l'oferta de formació professional».

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Terrassa col·laborarà amb el Departament d'Educació en el cost de construcció de l'edifici, que tindrà dues línies d'educació infantil, primària i ESO.

El conseller i l'alcalde, prèviament a la signatura del conveni, han visitat les instal·lacions actuals de l'Escola Sala i Badrinas. El centre té actualment 473 alumnes matriculats entre P3 i 6è de primària. Creada el curs 2011-2013, l'escola basa els seus fonaments en els pilars de l'educació plurilingüe, la innovació educativa, la inclusió i la coeducació. Després de visitar les instal·lacions del centre, Bargalló i Ballart han mantingut una reunió amb l'equip directiu. Posteriorment s'ha ha fet una visita als terrenys del futur Institut escola Sala i Badrinas, a l'antiga Fàbrica Sala i Badrinas, que es preveu en una pastilla de 5.600 m2, amb  dues construccions de 1.027 m2, a rehabilitar.

Un cop visitat el solar on es preveu la construcció del centre, la comitiva, integrada entre d'altres pel delegat del Govern de la Generalitat, Juli Fernández; el director dels Serveis Territorials d'Educació al Vallès Occidental, Jesús Viñas; la tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida i regidora d'Educació, Teresa Ciurana; i la regidora del Districte 3, Mónica Polo, es va desplaçar a l'Ajuntament de Terrassa.

Al consistori, el conseller va ser rebut oficialment per l'alcalde i portaveus dels Grups Municipals i per membres de la Corporació Local al Saló de Sessions. El conseller va signar en el el Llibre d'Honor de la Ciutat de Terrassa. Després, l'alcalde i el conseller van oferir una atenció als mitjans a la sala de Premsa de l'Ajuntament, on es va signar el protocol de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Educació, i l'Ajuntament de Terrassa per a l'execució de les obres de l'Institut escola Sala Badrinas, de dues línies.

Després, el conseller i l'alcalde, es van desplaçar a l'Institut Santa Eulàlia per conèixer les instal·lacions i per reunir-se amb l'equip directiu del centre. Aquest és un centre de 921 alumnes d'ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i grau superior. L'institut participa en nombrosos programes tant a nivell de secundària com d'ensenyaments postobligatoris. Així, per exemple, forma part d'iniciatives com per exemple InnovaFP, ActivaFP, el projecte #Aquíproubullying o la formació professional dual.