Constitució de la Taula de treball sobre les persones refugiades

El nou òrgan consensuarà actuacions en favor de l'acollida municipal al contingent de refugiats, informarà la ciutadania i promourà la seva participació 

Persones refugiadesDemà a les 7 de la tarda, a la sala d'actes de la Masia Freixa, es constituirà la Taula de treball sobre les persones refugiades, acte que presidirà la regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Maruja Rambla. Aquest nou espai de participació neix amb la voluntat d'aplegar totes aquelles entitats i ciutadania a nivell particular interessada per la situació generada pel conflicte de Síria i que ha derivat en una de les crisis humanitàries més greus a nivell de refugiats i refugiades des de la Segona Guerra Mundial.

La seva posada en marxa també respon a la voluntat política expressada a través de la moció aprovada el passat mes de setembre, on s'especifica que l'objectiu d'aquest òrgan serà el de proposar actuacions consensuades en favor de l'acollida municipal al contingent de refugiats, informar a la ciutadania i promoure la seva participació. Per aquest motiu, aquesta activitat serà oberta al públic en general, més enllà de les entitats que hi vulguin participar.

En l'acte de constitució està previst comptar amb experts que donaran, per una banda, la visió històrica del conflicte, i per una altra, la situació actual de la zona de guerra i dels camps on s'estan les persones refugiades. Tanmateix, es donarà compte dels projectes d'ajuda humanitària en els que s'està col·laborant actualment i també de la tasca realitzada en l'àmbit de la sensibilització els darrers mesos a la nostra ciutat. Així, participaran a la taula Òscar Monterde, investigador del Centre d'Estudis Històrics Internacionals, i representants de l'ONG Metges Sense Fronteres.

La constitució de la Taula de treball sobre les persones refugiades és un pas més en la tasca que històricament ve portant a terme el consistori en el marc de la crisi de Síria. Amb anterioritat han estat diverses les accions que s'han endegat de la mà de Farmamundi, Creu Roja i l'ACNUR des de l'any 2013. Les darreres, aquest mateix any, contemplen la distribució de cupons per al consum de gas entre famílies sirianes a Jordània o la cobertura de  les necessitats bàsiques per a més de 1.000 persones en trànsit a la frontera entre Sèrbia i Hongria. En l'àmbit de la sensibilització destaquen l'organització de diverses exposicions, d'un cicle de conferències o d'activitats informatives a les escoles.