L'Ajuntament de Terrassa es coordina davant la possible arribada de refugiats

El consistori organitza una taula rodona aquest dijous a la BCT sota el títol: "La crisi dels refugiats de Síria: causes i conseqüències"

Reunió Comissió RefugiatsLa tinenta d'alcalde de Drets Socials i Serveis a les Persones, Rosa Ribera, va mantenir ahir una reunió de treball amb el regidor de Serveis Socials, Noel Duque; la regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Maruja Rambla; la regidora d'Habitatge i Mediació Comunitària, Lluïsa Melgares; la regidora de Ciutadania i Qualitat Democràtica, Meritxell Lluís; i diversos tècnics municipals; per coordinar l'acció municipal, de manera transversal, al voltant de la crisi dels refugiats que s'està vivint a Europa i preveure els recursos que cal que l'Ajuntament mobilitzi per tal de fer-hi front a la possible arribada de persones refugiades procedents de Síria, país immers en un conflicte armat des de fa quatre anys i mig. Segons dades de l'ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), el nombre de persones refugiades de nacionalitat siriana ja ha superat els quatre milions. A banda d'aquestes, gairebé vuit milions més estan desplaçades dins del propi país. 

L'Ajuntament de Terrassa va mostrar, a principis de setembre, la seva predisposició a acollir persones refugiades i està participant en trobades de coordinació amb institucions i entitats especialitzades per gestionar de la manera més eficient possible aquesta futura arribada de refugiats i refugiades en un nombre que encara està per definir. De moment, es demana a totes aquelles persones que vulguin oferir la seva col·laboració que deixin les seves dades a la bústia solidaritat@terrassa.cat, des d'on seran enviades totes les novetats que es vagin produint i definint els criteris d'ajuda. 

El passat 4 de setembre, l'Ajuntament de Terrassa i el Col·legi d'Advocats de Terrassa van signar uns acords de col·laboració per atendre les necessitats d'assistència jurídica i acompanyament legal als refugiats sirians. L'acord va ser presentat en una roda de premsa al consistori, que també va comptar amb la presència del president de Creu Roja Terrassa, Marià Gàllego, i del vicepresident del comitè català d'ACNUR, Josep Casajuana. 

L'Ajuntament ha articulat un llistat de ciutadans i ciutadanes amb voluntat de col·laborar en l'acollida de persones refugiades i oferirà els recursos imprescindibles per tal de cobrir les necessitats d'aquestes persones i facilitar la seva adaptació a la ciutat en el marc del programa d'acollida municipal. Per la seva banda, el Col·legi d'Advocats oferirà l'assessorament necessari a institucions i entitats en matèria de dret d'asil, així com als propis refugiats i refugiades, acompanyant-los en la gestió de la petició de l'estatut de refugiat amb un assessorament legal especialitzat. 

Demà dimecres, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, assistirà al primer Consell d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental del mandat 2015-2019, on s'ha previst la celebració d'una reunió extraordinària de l'ens comarcal que abordarà el Pla Comarcal d'Acollida a Refugiats. La reunió tindrà lloc a les 9 h al Consell Comarcal del Vallès Occidental. 

D'altra banda, l'Ajuntament de Terrassa organitza el proper dijous 17 de setembre, a les 19 h, una taula rodona a la Biblioteca Central de Terrassa sota el títol: "La crisi dels refugiats de Síria: causes i conseqüències". La taula estarà moderada per la regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Maruja Rambla, i comptarà amb la presència de Miguel Pajares, president del Comitè d'Ajuda al Refugiat; d'Enric Morist, coordinador de Creu Roja Catalunya; i de Joan Reventós, director del Comitè Català de l'ACNUR.