Un espectacular video mapping projectarà la història de la Seu d'Ègara sobre les façanes de les Esglésies de Sant Pere

Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament vol donar un nou impuls a la candidatura de la Seu d'Ègara a Patrimoni Mundial de la Unesco, posant en valor el conjunt monumental i apropant-lo a la ciutadania

El dijous 13 de desembre la Seu d'Ègara acollirà un espectacle artístic de video mapping que es projectarà a les façanes de les tres Esglésies de Sant Pere que conformen el conjunt monumental.

Amb aquesta innovadora presentació, l'Ajuntament de Terrassa vol donar un nou impuls a la Candidatura La Seo episcopal de Ègara y su decoración pictórica (siglos V-VIII), per convertir-se en patrimoni Mundial de la Unesco. Recentment, la candidatura de la Seu d'Ègara ha estat incorporada a la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial, un pas imprescindible per poder presentar la posterior candidatura formal davant d'aquest organisme internacional.

L'objectiu principal d'aquest espectacle no és només posar en valor el monument, sinó també acostar i facilitar al públic en general la seva interpretació i evolució i difondre la seva vàlua cultural i documental al conjunt de la societat respectant el seu valor històric. Segons ha explicat el tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado: "Es tracta d'una iniciativa que, enlloc d'ancorar les ciutats i el seu  patrimoni en el seu passat, converteix aquests elements en un escenari preciós per fomentar l'intercanvi cultural i la projecció exterior. Volem convidar tothom a veure, viure i conèixer la història i l'evolució de la Seu d'Ègara d'una forma totalment innovadora i mai experimentada fins ara".

El video mapping de la Seu d'Ègara aplica les darreres tecnologies audiovisuals al patrimoni medieval. En aquest sentit, el projecte pretén capturar l'essència històrica del conjunt mitjançant la projecció audiovisual i l'animació. Un espectacle audiovisual de llum i so que ajudarà al visitant a entendre les diverses fases històriques de la Seu d'Ègara i, sobretot, a conèixer l'excepcionalitat de les pintures que decoren els absis dels temples a través de la seva recreació digital.

Mitjançant tres projectors d'alta definició situats a l'exterior de les esglésies, el visitant podrà seguir el relat de l'evolució del monument a través de les imatges més significatives de la seva història. Una de les aportacions més singulars serà la restitució virtual i digital de l'arquitectura del conjunt episcopal d'Ègara i la decoració pictòrica dels absis.

Les projeccions es podran veure dijous 13 de desembre a les 18.30, 20.30 i 22.30 h. L'activitat és gratuïta, no cal inscripció prèvia i es apta per a tots els públics.

A més, i per a totes aquelles persones interessades, abans de la projecció del video mapping es realitzaran visites guiades al conjunt a les 17 h, 19 h i 21 h realitzant una inscripció prèvia al Museu de Terrassa.

 

Un nou projecte de dinamització del patrimoni a través de la innovació

Un dels objectius principals i més innovadors d'aquest projecte és ampliar el coneixement de la Seu d'Ègara a través de la unió entre les metodologies historicoartístiques, basades en l'estudi documental i històric, i els nous mètodes cientificotècnics. Per aquest motiu, el projecte suposarà la materialització, per primera vegada a la Seu d'Ègara, d'un relat audiovisual que s'allunya dels tradicionals mètodes de dinamització del patrimoni.

Amadeu Aguado ha explicat que: "En general, els equipaments museístics no acostumen a treballar amb les noves tecnologies per aplicar-les al patrimoni immoble. Terrassa és i ha estat sempre una ciutat que aposta per la innovació en les seves diferents formes i àmbits d'actuació i aquest és un dels motius que ens han portat a la realització d'un video mapping per explicar la història de la Seu d'Ègara a través de la projecció audiovisual, la restitució digital i l'animació".

Gràcies a diferents projectors d'alta definició, el visitant podrà seguir la història del monument a través de set etapes: època ibèrica i romana (segles IV a.C-III d.C); la cristianització (segles IV-V); el Bisbat d'Ègara (segles V-VIII); el romànic (segle XII); el gòtic (segles XIV-XV); etapa moderna (segles XVI-XIX); i el conjunt en l'actualitat. 

Sens dubte, una de les etapes més significativa en la història del conjunt monumental va ser la creació del Bisbat d'Ègara, a partir de l'any 450. En aquest estadi, un dels elements més innovadors del video mapping consistirà en la recreació virtual i digital de la iconografia de les pintures de la Seu episcopal, que ha estat elaborada gràcies a la recerca encapçalada pel Museu de Terrassa. Per tal d'assolir l'objectiu del video mapping i mostrar a l'espectador les pintures tal com eren al segle VI, s'han restituït digitalment diverses escenes dels cicles a partir dels informes elaborats pels equips de restauradors, historiadors de l'art i arqueòlegs que van treballar al Pla Director de la Seu d'Ègara.

El projecte audiovisual, l'animació i el desenvolupament tècnic ha estat encarregat a l'empresa ALCA Films.

Característiques tècniques

3 projectors, amb un total de 70.000 lúmens de potència.

Projecció simultània a les tres façanes.
So envolvent amb 4 torres de so.

Música

Dead Can Dance - Yulunda

Missa de Tournai (c,1349) - Ensemble Organum
Sederunt Principes - Escuela de Notre-Dame Organum
Palladio - Karl Jenkins
Praiser for the mother. The Music of Hildegard von Bingen – Vision
Parce mihi, domine - Cristóbal de Morales
Ad Mortem Festinamus, virelai (Montserrat, Llibre Vermell) - Capella de Ministrers
Carmina Burana - Carl Off
Lamento di Tristano-La Rotta
Gloria in D major RV 589, d'A. Vivaldi - John Eliot Gardiner