Activat el Pla d'Emergència Municipal en nivell d'alerta per l'onada de calor i la coincidència amb la Festa Major

L'Ajuntament posa en marxa un seguit de mesures preventives com l'accés gratuït a la Piscina Municipal de Vallparadís demà dijous,  divendres i dissabte, entre les 12 i les 18 h

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha activat aquest matí el Pla d'Emergència Municipal davant la comunicació d'afectació d'onada de calor rebuda des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) que afectarà a Terrassa des d'avui i durant els propers dies. La decisió s'ha pres en el marc de la reunió del Comitè d'Emergència al Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL). Aquesta situació ve provocada per una massa d'aire tropical continental que serà molt càlida, seca i amb pols en suspensió. A la comarca el nivell de risc alt s'ha contemplat des d'avui dimecres, dia 26 de juny, fins al diumenge, 30 de juny, entre les 12 h i les 18 h. Les temperatures diürnes podran superar els 40 graus, i les nocturnes no descendiran dels 20 graus.

Entre les mesures que l'Ajuntament ha decidit destaca l'accés gratuït, entre les 12 i les 18 h, a la Piscina Municipal de Vallparadís des de demà dijous, 27 de juny, fins dissabte, 29, respectant l'aforament, que és de 1.400 persones, coincidint amb la previsió dels dies amb risc més alt per altes temperatures. Les persones abonades que no puguin accedir a aquest equipament, si es dona el cas, podran fer-ho a alguna de les altres piscines municipals de la ciutat.

 

Festa Major

Aquest període de temperatures especialment altes coincidirà amb la Festa Major, que s'inicia el proper divendres, 28 de juny. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament s'han extremat les mesures de seguretat en les activitats que se celebraran en hores de calor més elevada. Així doncs, s'ha reforçat l'atenció sanitària i els punts d'avituallament d'aigua i s'han incrementat les accions de comunicació: la Pedalada i la Cursa Popular comptaran amb plafons informatius i en totes activitats es difondran consells d'autoprotecció per megafonia. També s'ha activat el protocol de salut laboral pels treballadors i les treballadores municipals, que preveu espais per a refrescar-se i la instal·lació de dutxes d'emergència.

 

Altres mesures de prevenció

En el cas que fos necessari, segons ho indiqui l'evolució de les temperatures, està previst obrir punts d'acollida al Centre Cívic Alcalde Morera (pl. de Can palet, 1) i al Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany (av. d'Àngel Sallent, 55) posant-los a disposició d'aquelles persones que no es puguin trobar espais amb temperatures més baixes pels seus propis mitjans.

També està previst habilitar punts d'aigua en places dures de la ciutat perquè la gent es pugui remullar al carrer. Es posaran en marxa nebulitzadors, que llançaran l'aigua durant les hores de major afectació de la calor.

L'Ajuntament farà un acurat seguiment de l'evolució de les previsions de les condicions meteorològiques a la ciutat, actualitzades per franges horàries, per prendre i desenvolupar les mesures més adients.

 

Recomanacions a la ciutadania

Els dies de calor intensa obliguen al cos a fer un esforç d'adaptació per mantenir la temperatura corporal normal. Aquest esforç és major durant una primera onada de calor, quan el cos encara no està acostumat a les altes temperatures. La pèrdua d'aigua i de sals minerals per la suor, si no es reposa, produeix símptomes com mal de cap, mareig, nàusees i vòmits, debilitat muscular i rampes, i pot augmentar la temperatura corporal. L'augment de temperatura corporal pot ser molt greu i provocar fins i tot la mort si no es rep atenció mèdica urgent.

Per aquest motiu, l'Ajuntament recorda als terrassencs i terrassenques els següents consells d'autoprotecció:

 • Eviteu les hores centrals del dia per a fer activitats d'esforç a l'aire lliure. Si sortiu a fer esport, com córrer o anar en bicicleta, ho heu de fer a primera hora del matí o al vespre perquè són els períodes en què disminueix la calor.
 • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina.
 • Beveu força aigua sense esperar a tenir set. Eviteu les begudes alcohòliques, el cafè, el te i les begudes refrescants ensucrades.
 • Feu àpats lleugers (amanides, verdures, gaspatxo, fruites, sucs...) per recuperar així les sals minerals perdudes per la suor. Eviteu els menjars molt calents i els que aportin moltes calories.
 • Les persones que treballin a l'aire lliure han de portar el cap cobert amb una gorra i han de beure més aigua de l'habitual.
 • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar, almenys, un parell d'hores en un lloc climatitzat (centre comercial, biblioteca pública) o bé en indrets frescos i a l'ombra. En cas de molta sensació de calor, mulleu-vos la cara i fins i tot la roba, o preneu una dutxa o un bany fresc.
 • Porteu roba lleugera, de colors clars i no ajustada; calçat fresc, còmode i que transpiri; poseu-vos una gorra o un barret i utilitzeu protecció solar.
 • A casa, abaixeu les persianes i eviteu que el sol entri directament. No obriu les finestres quan la temperatura exterior sigui més alta que la interior i obriu-les a la nit per refrescar la casa.
 • Si observeu una persona amb algun signe d'esgotament per calor o de cop de calor, procureu posar-la a l'ombra en un indret fresc i refresqueu-la: doneu-li aigua fresca, mulleu-la (mànega, dutxa o banyera, tovallola molla), venteu-la i aviseu a l'atenció mèdica urgent (112).

També és important identificar les persones més vulnerables i els grups de risc, com són les persones amb malalties cròniques, els infantis i la gent gran, ja que són els que pateixen els efectes de la calor severa. Aquests col·lectius, que s'han d'hidratar sovint perquè poden estar deshidratats i no tenir sensació de set, són els següents:

 • Majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos
 • Persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura.
 • Persones que realitzen una activitat física intensa.
 • Persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals).
 • Persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, respiratòries, renals, Parkinson, Alzheimer, obesitat o altres de cròniques. També les que prenen medicaments especials.
 • Recomaneu a la ciutadania que tinguin cura dels familiars i veïns majors de 75 anys que viuen sols. Es recomana visitar un cop al dia, i en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells d'autoprotecció.

 

I també pels gossos i animals de companyia

Pel que fa als animals domèstics, especialment els gossos, és recomanable tenir en compte aquestes mesures preventives per evitar els cops de calor:

 • Eviteu l'exercici durant les hores de més calor i traieu-lo a passejar en les hores més fresques.
 • És aconsellable que no caminin en sòls molt durs i àrids (asfalt, sorra...) perquè els coixinets plantars són sensibles a ferides i cremades i, per exemple, l'asfalt pot assolir temperatures molt altes.
 • No deixar-los mai tancats a l'interior d'un vehicle.
 • Doneu-li menjar a primera hora del matí i al capvespre. No durant el dia.
 • Feu que tinguin molta aigua a l'abast i que aquesta estigui sempre a l'ombra.
 • Deixeu els animals en espais amplis, ventilats i ombrívols.