Ajuntament i Creu Roja creen el projecte «Vacances Grans» per lluitar contra la soledat no volguda

Neix com a prova pilot i consisteix en una sortida de quatre dies per a 20 persones beneficiàries amb sentiment de soledat i 8 persones voluntàries

Presentació projecte Vacances GransL'Ajuntament de Terrassa i l'Assemblea Local de Creu Roja organitzen aquest estiu, com a prova pilot, les "Vacances Grans", una sortida de quatre dies per a persones grans de la ciutat de Terrassa que tenen sentiment de soledat. Hi participaran un total de vint persones beneficiàries que estaran acompanyades per vuit persones voluntàries.

L'Ajuntament de Terrassa, des de fa anys, organitza activitats i articula els recursos necessaris per, entre d'altres, incentivar l'envelliment actiu i la participació de les persones grans en la comunitat i garantir l'atenció i cobertura de necessitats d'aquelles persones amb més fragilitat.

Per la seva banda, Creu Roja com a institució humanitària de caràcter voluntari d'interès públic, fa temps que treballa amb persones grans en situació de vulnerabilitat, amb l'objectiu de poder-los oferir ajudes, recursos i el suport necessari per a millorar la seva qualitat de vida mitjançant diferents accions i activitats.

Així, tant per a l'Ajuntament de Terrassa com per a Creu Roja, l'envelliment de la població s'ha convertit en un desafiament social i sanitari, però també econòmic, i que va a l'alça. A Terrassa, concretament, ja es comptabilitza que el 17,09% de la població son persones majors de 65 anys (un total de 38.124 persones).

Les persones grans en situació de vulnerabilitat i en situació de soledat es troben especialment exposades a diversos factors: el gènere, l'edat, la situació laboral, el nivell d'estudis, els recursos econòmics, l'estat de la salut i el propi entorn, factors que s'agreugen en cas que la persona gran visqui sola al seu domicili.

És per això que, des del Servei de Promoció de la Gent Gran de l'Ajuntament de Terrassa i des de Creu Roja, s'ha plantejat aquest projecte pilot que ofereix la possibilitat a 20 persones de participar a una sortida de quatre dies on es relacionaran amb altres persones de la ciutat que es troben en la mateixa situació. Aquestes han estat prèviament seleccionades per Serveis Socials de Terrassa i validades, mitjançant una entrevista personal, per la Creu Roja.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha recordat, durant la presentació del projecte que: «A Catalunya més de 300.000 persones viuen soles, i en més de la meitat dels casos no és una elecció. La soledat no volguda és un fenomen social, no un problema individual, i cal implementar polítiques per abordar-la». En aquest sentit, l'alcalde ha remarcat que: «L'Ajuntament impulsa diferents projectes adreçats a persones grans en aquesta situació i busca sinergies amb els agents de la ciutat per tirar endavant iniciatives com aquesta de Creu Roja que encaixa perfectament en l'estratègia municipal d'abordatge de la soledat no volguda en les persones grans».

Per la seva banda, la coordinadora de l'Assemblea Local de Creu Roja Terrassa, Loli Bordes, ha declarat durant la presentació que: «Ens sentim molt satisfets de poder participar avui aquí i presentar-vos l'activitat ‘Vacances Grans', aquesta activitat la iniciem com a projecte pilot de Creu Roja amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa i és la primera vegada que es fa una activitat semblant a la província. El nostre objectiu és el d'oferir a les persones grans en situació de solitud de Terrassa l'oportunitat de tenir unes vacances en companyia i facilitar-los gaudir d'un espai de convivència, confiança i recuperació anímica».

La sortida tindrà lloc del 28 al 31 de juliol, i comptarà amb la participació de personal tècnic i voluntari de Creu Roja. Durant la sortida, es portaran a terme dinàmiques de coneixença i cohesió, caminades, activitats de psicomotricitat, de millora de la memòria i la salut, i activitats de caràcter emocional.

L'objectiu principal d'aquest projecte és el de facilitar a les persones grans que hi participin el poder gaudir d'un espai de convivència, confiança, seguretat i recuperació anímica.