Comencen les obres del passeig Comte d'Ègara, del carrer Col·legi i del carrer Cervantes, tres dels 24 projectes del Next Generation en mobilitat i obra pública que s'executaran a la ciutat

En total, es destinaran 12 milions d'euros, 8,9 milions corresponen a la part atorgada per la Unió Europea i els 3,3 milions restants aniran a càrrec de l'Ajuntament

Aquest mes de gener, el Consistori fa un pas endavant per millorar la vida de tot els terrassencs i terrassenques i fer una ciutat més respirable, caminable, segura i millor per als infants, i amb un transport públic més accessible. Gràcies als fons europeus Next Generation s'executaran 24 projectes arreu de la ciutat amb una partida de 12 milions d'euros, que permetran seguir avançant cap a una ciutat amb una mobilitat més sostenible, ordenada, segura i intel·ligent en la línia de millora que l'Equip de Govern ja va iniciar el 2019.

D'entre les actuacions previstes hi ha la millora de la senyalització, obres d'elevació de calçada per pacificar el trànsit, millores de l'accessibilitat de 50 cruïlles i carrers arreu de la ciutat per a l'ampliació de l'espai per a vianants.

Precisament avui s'han posat en marxa els treballs del projecte de transformació en l'àrea de vianants del passeig Comte d'Ègara, l'ampliació de voreres al carrer Col·legi i la millora de l'accessibilitat al carrer de Cervantes, entre els vials de Giralt i Serra i Mare de Déu dels Àngels.

Segons ha explicat la regidora de Presidència, Jennifer Ramírez: «La concessió de les ajudes, per un total 12 milions d'euros a Terrassa, ofereix la oportunitat real per fer un salt qualitatiu en la millora de l'accessibilitat, de l'espai públic i de la mobilitat a la ciutat». En aquest sentit, ha afegit que «les actuacions ens permetran retornar la ciutat a les persones, generar solucions a les necessitats de cada barri, apostar per vehicles menys contaminants i la reducció dels desplaçaments motoritzats. A més, seguirem donant resposta a l'emergència climàtica i afavorirem un canvi de model per una ciutat més sostenible i accessible».

 

Un 2023 d'inici de projectes

A partir d'aquest mateix mes de gener també començarà la transformació del carrer Font Vella entre Sant Pau i Passeig en un vial de plataforma única, així com les actuacions tàctiques de pintura per adequar itineraris a peu i millorar l'accessibilitat als carrers de Galileu, Arquimedes, Renaixement, Pitàgores i Cavall Bernat.

D'altra banda des d'aquest mes de gener i fins al juliol es durà a terme el projecte de semaforització de tres cruïlles de vies d'alta capacitat: Dr. Cistaré amb Avinguda Béjar; Ronda Ponent amb Maria Auxiliadora i la carretera de Montcada amb Miquel Servet; amb l'objectiu d'incrementar-hi la seguretat vial, reduir la velocitat.

En aquest mateix sentit, també s'instal·laran quatre radars pedagògics amb la intenció de contribuir a un canvi d'hàbits i reforçar la seguretat vial.

De cara a l'abril, s'arranjaran les obres de les àrees de vianants del carrer del Forn i del Vall i, a partir de juny, es durà a terme el projecte executiu de la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, carrer de la Mina i Sant Francesc. També a partir del mes de juny es preveu que comencin les actuacions tàctiques de pintura i mobiliari urbà per adequar itineraris a peu i millorar l'accessibilitat de la Plaça Sant Oleguer; carrer de Faraday; carrer del Bruc; Plaça Freixa i Argemí; en els Barris de Can Palet i Roc Blanc; Passeig Joan Miró; carrer de Fuencisla; i carrers de Salmeron i de Menéndez Pelayo, amb Agricultura.

A més, fent-ho coincidir amb el període de vacances escolars, des del proper mes de juny i fins al setembre, estan previstes les actuacions tàctiques al voltant de 6 entorns escolars que en milloraran la seguretat viària. Aquestes actuacions seran a l'escola El Cim, l'Escola Ponent, l'Escola França, l'Escola Joan Marquès Casals, l'Escola el Vapor i l'Escola Ramón y Cajal.

D'altra banda, al llarg de tot l'any 2023 s'aniran duent a terme diverses actuacions per millorar l'accessibilitat de 50 cruïlles i carrers, que també es veuran millorades en matèria d'enjardinament, així com en l'ampliació de les voreres i millora dels encreuaments. Algunes de les que veuran una millora considerable són les del carrer de Marinel·lo Bosch amb el de Menéndez Pelayo; de Vinyals amb el de Vallhonrat; a Hispanitat amb el d'Alexandre Galí; al carrer del Pla de l'Ametllera, a la Rambla Francesc Macià amb el carrer de Pompeu Fabra, o a Pablo Iglesias amb el d'Icària.

Per la Tinenta d'Alcalde de Territori i Sostenibilitat Lluïsa Melgares, «fa temps que a Terrassa treballem per una mobilitat sostenible i hem fet passos molt importants en aquest mandat, com la implantació de les noves àrees de vianants, per a que Terrassa cigui una ciutat més respirable, més sostenible, i més caminable, en definitiva, una ciutat on viure millor».

Pel que fa a les xifres concretes, del total de 12 milions d'euros previstos, 8.894.442 euros corresponen a la part atorgada en la convocatòria dels ajuts europeus Next Generation del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. La resta, 3.288.917 euros, van a càrrec de l'Ajuntament.

Podeu consultar tota la informació sobre els projectes a la web dels Next Generation.