Comencen les obres del segon tram de l'Anella Verda, de prop de 5 km de recorregut

Afecten al sector comprès entre les carreteres de Matadepera i de Rellinars i tenen un termini d'execució de tres mesos

L'Ajuntament ha iniciat els treballs per adequar i arranjar el segon dels cinc trams que conformen el camí circular de l'Anella Verda, de 35 km, que dóna la volta sencera al terme municipal per tot el seu entorn natural i agrícola. El pressupost d'adjudicació d'aquestes obres, que tenen una durada prevista de tres mesos, és de 144.349,31 euros i van a càrrec de l'empresa Natural i Art Jardiners S.L. 

El segon tram de l'Anella Verda té 4,5 km de longitud i s'encaixa entre les carreteres de Terrassa a Matadepera (BV-121) i la de Terrassa a Rellinars (B-122).  Es crearan dues portes d'accés (a Can Roca i Can Colomer) i es milloraran diversos camins: el dels plans de Can Bogunyà i l'enllaç des de l'escola Serra de l'Obac, al barri de Can Roca; el camí vell de Can Carbonell; el camí de l'Escaiol i també el de Ca n'Amat de la Muntanya.,També es preveu condicionar tres àrees d'estada, arranjar el ferm, fer plantacions puntuals de vegetació, senyalitzar tota la zona, clausurar camins no adequats i identificar zones degradades per fer una restauració ambiental, entre altres actuacions. Tanmateix, abans de l'estiu es licitaran les obres d'un petita part, que circularà paral·lel a la carretera de Rellinars, i que permetrà la connexió d'aquest tram dos amb el tres.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, que ha visitat avui els treballs, ha explicat que "dels cinc trams que formen el camí circular, l'únic que està adequat és el tram 1, que va des de Can Viver de Torrebonica fins a Can Carbonell i es va executar l'any 2015. Amb aquestes obres que iniciem avui del tram dos, fem la primera actuació d'aquestes característiques en set anys. Cal assenyalar que la inversió realitzada per aquest govern municipal al medi natural és la més alta de les dues darreres dècades".

El Pla Especial Urbanístic de l'Anella Verda contempla habilitar un camí circular, format per un total de cinc trams, que transcorre per camins ja existents, si bé cal arranjar-los, adequar-los i senyalitzar-los de manera adequada perquè siguin utilitzats per la ciutadania. Dels cinc trams, el primer (de 7,5 km i comprès entre la finca de Can Viver de Torrebonica i Can Carbonell) ja està fet; el tercer (de 5 km i que anirà de la ctra de Rellinars a la ctra d'Olesa) està pendent d'aprovació  del projecte i es preveu executar abans d'acabar l'any; i, del quart i cinquè, s'espera que la redacció del projecte finalitzi el mes vinent. 

El tram 4 té uns 10,2 km i està situat entre la carretera d'Olesa (Roc Blanc) i el carrer de Baix Riera (Les Fonts), mentre que el tram 5 té una longitud de 7,3 km i està delimitat entre el carrer de Baix Riera (Les Fonts) i Can Figueres del Mas (Torrebonica). A tots ells s'accedeixen  des de les diferents ‘portes' de l'Anella Verda i dels camins històrics que connecten amb el camí circular. 

El 65% del territori de Terrassa s'estén entre l'entorn urbà i els límits municipals, amb  una combinació de boscos, camps i torrents que conformen una autèntica Anella Verda. De fet, és  tot l'espai no urbà de Terrassa, de 4.400 hectàrees, que conforma un patrimoni natural de gran valor ambiental, paisatgístic, cultural, social i econòmic. Acull més de 2.500 hectàrees de boscos, camps de conreu, rieres i torrents, que conformen un sistema hidrogràfic. És el pulmó verd que vol garantir la pervivència dels connectors ecològics que protegeixen Terrassa; recuperar les funcionalitats econòmiques dels camps, promovent l'activitat de les masies i del sector primari, en general, i fomentar un ús social i responsable de l'entorn.


Reunió de la Taula de l'Anella Verda

D'altra banda, el proper dimarts, 8 de febrer, a les 18 h, se celebrarà la reunió de la Taula de l'Anella Verda, formada per prop d'una quarantena d'entitats, que és l'òrgan de participació ciutadana per a la protecció i preservació de l'entorn natural de Terrassa. Serà una trobada telemàtica on es plantejaran qüestions relatives a la presència de residus, a l'ordenança d'ús públic en la qual s'està treballant, a les campanyes de sensibilització, el polígon Bellots II i a l'estat dels projectes d'arranjament del camí circular. 

La Taula de l'Anella Verda es va crear l'any 2012 per desenvolupar i dotar de contingut al procés participatiu d'aquest espai natural. Les seves funcions són: deliberar i avaluar sobre actuacions, accions, programes i projectes desenvolupats per l'Ajuntament per tal de protegir els espais naturals; proposar conjuntament solucions a problemàtiques concretes que afectin l'Anella Verda i ser un òrgan de consulta sobre les aportacions que facin la resta de membres de la Taula.