Desarticulat un grup criminal organitzat dedicat al cultiu ‘indoor' de marihuana a Terrassa

S'han detingut quatre persones encarregades de la cura de la plantació en una nau industrial i, posteriorment, un cinquè integrant, en un graó superior, encarregat de controlar-los

Policia Nacional, amb la col·laboració de la Policia Municipal de Terrassa, han desarticulat un grup criminal dedicat a conrear marihuana en una nau industrial a Terrassa. S'han detingut un total de quatre persones, a les quals se'ls atribueixen els delictes de pertinença a grup criminal organitzat, contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric i anàlegs.

El passat 9 de març es va dur a terme l'explotació de la recerca on es va detenir, durant la pràctica de la diligència d'entrada i registre en una nau industrial, quatre persones, que en aquest moment es trobaven a l'interior de la plantació 'indoor' de marihuana, situada al barri del Segle XX.

Durant els registres es van aprehendre 110 quilograms de cabdells de marihuana en fase d'assecat, així com 220 plantes en fase de recol·lecció, amb un pes de 85 quilograms. La nau industrial en la qual se situava la plantació estava dividida en tres estades: dos d'elles dedicades al cultiu, i una més en la qual es realitzava el procés d'assecat i preparat de la substància per a la seva posterior distribució.


En la fase d'explotació ha col·laborat activament la Policia Municipal

En el marc de l'estreta relació de cooperació i col·laboració existent entre els diferents operadors de seguretat, encarregats d'oferir als ciutadans un servei públic de qualitat, la Policia Municipal de Terrassa va intervenir per a la diligència d'entrada i registre i la materialització de les detencions.

Les quatre persones detingudes exercien el rol de cuidadors de la plantació. De les recerques realitzades es va poder concloure que aquestes persones romanien dia i nit en aquesta, fins al punt de constituir-se en la seva residència. La seva funció, una vegada posada en marxa la plantació, era realitzar la connexió fraudulenta a la xarxa elèctrica, conrear, assecar, i preparar la marihuana per a la seva distribució, d'una banda, i per un altre, guardar-les enfront d'eventuals robatoris, o bolcades per part d'altres grups o organitzacions. En aquest sentit, és habitual que els caps del grup criminal exerceixin un sostingut control sobre aquestes persones, els denominats ‘jardiners'.

En relació a aquestes persones que, estant un pas més amunt dins del grup criminal organitzat, el passat dia 14 de març es va detenir en la localitat del Papiol a una cinquena persona. Aquest nou detingut era l'encarregat de controlar i desplaçar als ‘jardiners' entre altres plantacions, així com facilitar-los material necessari. No obstant això, com s'ha dit, la seva funció principal seria la d'exercir un ferri control sobre ells. 

Una vegada verificada la realitat criminal, i després de diverses diligències de recerca, es va comptar amb la participació de tècnics de l'operadora comercial d'electricitat. Fruit de les primeres gestions de recerca, que van començar a l'octubre de l'any passat, es va poder comprovar la veracitat de la informació obtinguda inicialment. Com a resultat d'això, es va procedir en un estat posterior i més avançat dins de la recerca a comptar amb els mesuraments duts a terme per tècnics de l'operadora comercial d'electricitat que distribuïa la mateixa en aquest barri de la ciutat.

Aquests mesuraments van permetre constatar que per al manteniment elèctric de la plantació, que com és habitual en aquests casos sempre indica uns elevadíssims índexs de consum, s'utilitzava de manera fraudulenta l'energia a través d'altres usuaris.


El negoci il·lícit que penetra en l'economia legal

Quan les organitzacions i grups criminals que s'assenten a Catalunya per a posar en marxa negocis il·lícits relacionats amb la marihuana, el factor clau és el lloc on conrear. En el cas de les plantacions ‘indoor' és necessari un espai amb determinades condicions perquè puguin desenvolupar el negoci de la forma més productiva possible.

En un primer estadi, les organitzacions ocupaven cases en urbanitzacions o allunyades del centre de les poblacions. En aquest cas, el que busquen aquests grups és maximitzar el benefici del negoci il·lícit d'acord amb la reducció de costos, però d'aquesta manera el que provocava era que, quan els propietaris de l'immoble, o els veïns de la zona detecten l'ocupació, resulta més fàcil que els cossos policials puguin iniciar recerques i desmantellar les plantacions.

En un segon estadi, els propis productors de marihuana opten per l'estratègia de legalitzar el lloguer dels immobles, ja sigui amb documentació real, a través de terceres persones o bé amb documentació falsa. A través d'aquests lloguers, encara que d'inici els resulta més costós, rendibilitzen més el benefici, basant-se a augmentar el temps d'estada en aquests domicilis, que produiran molta més droga, abans que les unitats de recerca desmantellin les plantacions de marihuana.

En la recerca, que continua oberta, ha estat duta a terme per la Brigada Local de Policia Judicial de Terrassa, i ha comptat amb la participació en la fase d'explotació per a la realització de la diligència d'entrada i registre amb la Policia Municipal de Terrassa.

El passat dia 9, els quatre primers detinguts en el marc d'aquesta operació van passar a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Terrassa, que va decretar presó provisional a l'espera de celebració de judici oral. Quant al cinquè dels detinguts, en llibertat amb càrrecs, igualment a l'espera de la celebració del judici oral.