El 18 de maig s'inicia el cicle de conferències "Dona i artista. 150 anys de producció artística femenina a Terrassa"

El cicle comptarà amb quatre conferències al voltant de l'exposició temporal "Dona i artista. La col·lecció del Museu de Terrassa"

Dona i artistaAmb l'objectiu de reivindicar el talent de les dones artistes que, a través de les seves creacions, han contribuït a enriquir la història de l'art local, el Museu de Terrassa organitza el cicle de conferències "Dona i artista. 150 anys de producció artística femenina a Terrassa", al voltant de l'exposició temporal "Dona i artista. La col·lecció del Museu de Terrassa" que es pot visitar al Castell Cartoixa de Vallparadís fins al 15 de març de 2020.

Aquesta mostra es va inaugurar el dissabte 9 de març, emmarcada dins dels actes del Dia Internacional de la Dona. Durant els mesos de març i abril han visitat la mostra unes 1.400 persones.

L'any 1989, un grup d'activistes femenines, les Guerrilla Girls, van fer un acte de protesta a Nova York que va consistir a empaperar la ciutat amb un cartell que contenia una pregunta: "Les dones han d'estar nues per entrar al Metropolitan Museum de Nova York? Menys d'un 5% dels artistes de les seccions d'art modern són dones, però un 85% dels nus són femenins".

Aquesta acció posava de manifest un mal endèmic en la relació entre la dona i l'art: la seva hipervisibilitat, la sobreexplotació de la seva imatge com a model i com a musa inspiradora, i la seva invisibilitat com a subjecte creador.

Afortunadament, en els darrers anys s'han produït alguns canvis que permeten parlar d'una millora en les condicions socials de la producció artística femenina: les universitats imparteixen cursos sobre dones artistes, els seus noms comencen a aparèixer en els manuals d'història de l'art i els grans museus dediquen exposicions a les dones artistes.

Encara, però, queda un llarg camí per recórrer: l'art produït per dones es ven un 50% més barat, i dues terceres parts de les exposicions dels museus encara són d'homes.

Programa

Dissabte 18 de maig, a les 19 h

Dins dels actes del Dia Internacional dels Museus.

Presentació del catàleg en format digital i visita comentada de l'exposició "Dona i artista. La col·lecció del Museu de Terrassa".

Lloc: Castell Cartoixa de Vallparadís (carrer de Salmerón, s/n).

Dijous 23 de maig, a les 18.30 h

Conferència marc: "Les dones artistes en la història: relat d'un llarg oblit". A càrrec de Maria Garganté, professora d'Història de l'Art de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31).

Dijous 30 de maig, a les 18.30 h

Xerrada "Madame, le peintre. Entre dos segles". A càrrec d'Ana Fernández, doctora en Geografia i Història (Història de l'Art).

Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31).

Dijous 6 de juny, a les 18.30 h

Conferència "El Museu de Terrassa en femení: les dones artistes de la col·lecció". A càrrec de Gemma Ramos, historiadora de l'art i conservadora del Museu de Terrassa.

Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31).