El Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) reobre aquest cap de setmana per donar a conèixer l'Anella Verda

El programa d'activitats de lleure inclou propostes gratuïtes fins al novembre

L'Ajuntament de Terrassa va tancar temporalment el 18 de març les instal·lacions del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) i va suspendre totes les activitats previstes a conseqüència de l'emergència sanitària de la Covid-19. Ara, quatre mesos després, l'equipament reobre aquest cap de setmana les seves portes, un cop adoptades totes les mesures preventives, oferint un horari més ampli i amb la novetat de què no tancarà el mes d'agost. Les persones usuàries podran visitar-lo, a partir d'aquest dissabte, tots els caps de setmana i festius de juliol, setembre, octubre i novembre, de 10 h a 18 h. Per primera vegada obrirà el mes d'agost, a excepció dels caps de setmana 15-16 i 22 i 23.

Com a la resta d'equipaments, el CIAB ha adoptat una sèrie de mesures de prevenció com: tancament dels lavabos, indicacions per fer un ús correcte per part dels visitants de la font d'aigua pública, desinfecció de la zona de pícnic cada vegada que sigui utilitzada per part d'una monitora en l'horari d'obertura, oferiment de mascaretes i gel desinfectant a les persones usuàries, nova ubicació de la taula de la sala i habilitació de dues mampares per atendre els visitants i eliminació dels fulletons informatius.

El Centre d'Informació Bonvilar ofereix als visitants els serveis d'informació, una àrea de lleure amb taules de fusta, contenidors per classificar les deixalles, una sala polivalent i una zona d'aparcament. L'accés en aquesta àrea es pot fer, també fàcilment, amb autobús (L1 de TMESA, que arriba fins a la residència Mossèn Homs), en bicicleta o a peu. Els seus entorns tenen un elevat valor paisatgístic i són ideals per passejar i gaudir de la natura.

L'Anella Verda comprèn un espai natural sense urbanitzar que hi ha des de l'entorn urbà fins als límits del terme municipal i que conforma un paisatge de gran valor ambiental, paisatgístic i cultural, amb un important potencial ecològic, social i econòmic. Actualment, ocupa una superfície de 4.400 Ha, amb 2.640 Ha de boscos, 1.210 Ha de conreus, 347 Ha de rieres i torrents que inclouen el sistema hidrogràfic i el seu àmbit de protecció, 25 Ha d'equipaments i 178 Ha d'infraestructures i serveis tècnics. L'Anella Verda és un patrimoni natural de Terrassa que, a mitjà i llarg termini, es convertirà en un dels trets distintius de la ciutat.

 

Activitats de juliol a novembre

Per sisè any consecutiu, l'Ajuntament de Terrassa ha dissenyat una programació amb activitats de lleure pensades per a un públic infantil i familiar que, enguany, se celebraran de juliol a novembre, amb la intenció de donar a conèixer l'Anella Verda en el seu conjunt i mostrar els entorns de Bonvilar, d'un gran valor ecològic i social. Podeu trobar el programa a la web https://anellaverda.terrassa.cat/wp-content/uploads/Programa_activitats_2020_C.pdf

A diferència d'edicions anteriors, totes les activitats previstes són a l'exterior i cap a l'interior de l'equipament i s'han adoptat mesures preceptives de caràcter preventiu: obligatorietat de fer inscripció prèvia amb un missatge al whatsapp del telèfon que figura al programa; de portar mascareta i de mantenir els 2 metres de distància entre participants i guia; màxim de 20 persones per activitat. També s'ha optat per fer una edició digital del programa, que recull només les actuacions previstes pels mesos de juliol, agost i setembre. Les d'octubre i novembre es divulgaran a través del web https://anellaverda.terrassa.cat/ i les xarxes socials del servei del medi ambient. Per a després de l'estiu, s'han previst incloure itineraris ornitològics, marxa nòrdica o tallers infantils. La programació no està tancada a l'espera de com evolucioni la situació provocada per la Covid-19.

Per aquest primer trimestre, s'han programat visites guiades per descobrir el torrent de la Grípia, els plans de Bonvilar i Can Canya, el torrent de Botelles i la serra de Santa Magdalena. També s'inclou l'activitat de geoaching, que es farà dues vegades (el 30 d'agost i el 27 de setembre), que combina la passejada amb l'enginy i la descoberta de l'entorn a través d'un joc de tresors amagats que s'han de localitzar amb l'ajut d'un GPS.

El programa d'activitats es pot consultar a la web del servei de Medi Ambient, www.terrassa.cat/mediambient. La difusió es farà per l'agenda digital de l'Ajuntament i per les xarxes socials de medi ambient: Instagram: (@terrassamediambient), Twitter: (@trsreciclabe) i Facebook: (@Terrassareciclable).

D'altra banda i, en el marc del Programa d'Educació per a la Sostenibilitat, a partir del gener del 2021, s'oferiran com cada any, activitats i itineraris al CIAB adreçats als diferents nivells educatius de les escoles de municipi. I es recuperaran les activitats d'Aprenentatge i Servei a l'Anella Verda, les actuacions d'Apadrinatge i les plantades d'arbres per recuperar la zona.