El Cicle Terrassa Comissariat 2021 obté un premi ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Audiovisual
Concretament, ha obtingut el premi Laus de bronze a l'excel·lència en la categoria de Disseny gràfic - Editorial - Publicació Corporativa pel disseny del catàleg del Terrassa Comissariat 2021
El disseny de la publicació del cicle Terrassa Comissariat 2021 «Ciutat. El futur no té data», a cura de Federica Matelli i amb disseny de l'estudi Vanderpla, encapçalat pel dissenyador Eudald Van der Pla, ha rebut el premi ADG Laus 2022 de bronze a l'excel·lència en la categoria de Disseny gràfic - Editorial – Publicació Corporativa, un dels reconeixements més importants del món del disseny. Els premis es van atorgar ahir a la tarda en una gala al recinte del Disseny Hub Barcelona.
Cada any, els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual, reconeixen els millors projectes en més de 50 apartats de cinc categories: Disseny Gràfic, Digital, Publicitat, Audiovisual i Estudiants. ADG-FAD és l'Associació de Directors d'Art i Dissenyadors Gràfics, membres del FAD, institució del Foment de les Arts i del Disseny.
Es tracta d'uns premis de gran prestigi que destaquen per promoure el món del disseny, projecten la seva importància cultural i econòmica per a la societat i donen suport també a l'entorn professional.
El treball de la publicació del cicle Terrassa Comissariat 2021 ha rebut el premi Laus de bronze a l'excel·lència corresponent a la categoria de Disseny gràfic – Editorial - Publicació Corporativa. El disseny de la publicació guardonada es caracteritza per la seva radicalitat tipogràfica i cromàtica, i per acostar-se a la temàtica futurista i disruptiva que proposa la comissària, Federica Matelli, respectant la identitat del cicle d'art contemporani de la Sala Muncunill.
En la gala d'ahir, els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual també van atorgar un Laus de plata de disseny gràfic en la categoria de Naming i un Laus de bronze a la Campanya Gràfica a l'estudi terrassenc Bakoom Studio, per la seva feina al Festival Latent 2021, el festival del disseny, la creativitat i el talent emergent, subvencionat amb els ajuts Terrassa CREA, atorgats per l'Ajuntament de Terrassa a través del Servei de Cultura. La primera edició del Festival Latent es va celebrar a Terrassa del 4 al 7 de novembre de 2021.
Terrassa Comissariat
Aquest cicle d'Arts Visuals del Servei de Cultura municipal, té per objectiu posar en valor i difondre la tasca curatorial, a la vegada que dona suport a processos de creació basats en la recerca i l'experimentació. Aquest cicle es porta a terme a l'EspaiDos de la Sala Muncunill.
El Servei de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa, mitjançant Terrassa Arts Visuals, va posar en marxa aquesta iniciativa pionera a Catalunya l'any 2009 amb la intenció de promoure i estimular el comissariat artístic i obrir l'EspaiDos de la Sala Muncunill a nous formats i relats en l'àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies. Bona part dels comissaris que han passat per Terrassa Comissariat han obtingut després gran reconeixement professional a Catalunya i la resta de l'estat espanyol.
Ciutat. El futur no té data, a cura de Federica Matelli
El projecte ha consistit en un cicle de quatre exposicions elaborades a partir d'una temàtica comuna: la relació entre futur i ciutat. L'eix central ha estat la imaginació del futur de la ciutat, acarat en un sentit utòpic o distòpic, i desenvolupat a partir de quatre coordenades, és a dir, les relacions: futur-ecologia, futur-espai públic, futur-societat i futur-economia. Els quatre artistes seleccionats per a Terrassa Comissariat 21 de l'EspaiDos de la Sala Muncunill de Terrassa han exposat obres que investiguen aquestes relacions des d'un sentit crític i especulatiu.
Els artistes participants han estat: Futur-ecologia - Antonio R. Montesinos amb So far (Away); Futur-espai públic - Anaisa Franco amb Green wave; Futur-societat . Mónica Rikić amb Mare de robots; i Futur-economia - Enric Maurí amb La gran festa.
Les quatre exposicions han inclòs sengles no-conferències, que han tractat de cada tema específic amb la participació dels artistes respectius, acompanyats per teòrics de la ciutat de Terrassa. Una no-conferència és un esdeveniment educatiu horitzontal i participatiu. El terme no-conferència s'aplica a una àmplia gamma de reunions que intenten evitar els aspectes jeràrquics d'una conferència convencional i en què es convida els participants a contribuir i col·laborar activament per donar-hi forma.
Hi han participat: Antonio R. Montesinos amb Bernat Lladò (geògraf) sobre Ecologia: la ciutat postnatural i la cartografia especulativa; Anais Franco amb Anna Bullich (Indi Arquitectura) sobre Espai públic: el metabolisme urbà; Mónica Rikić amb Josep Torelló (CITM – UPC) sobre Societat: cap a una ciutat híbrida d'humans i no-humans; Enric Maurí amb Marc Dalmau (La ciutat invisible coop.) sobre Economia: especulació i crisi a l'economia neoliberal.
El disseny d'aquesta publicació, que ha estat guardonat amb el premi ADG Laus de bronze de Disseny Gràfic i Comunicació Audiovisual en la categoria de Disseny gràfic – Editorial - Publicació Corporativa, recull tot el procés de l'edició 2021 de Terrassa Comissariat: programa d'exposicions i no conferències.