El Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència tanca el curs amb les activitats finals i el Plenari de cloenda

Enguany 55 escoles i instituts han aportat membres al consell

CMIATEl Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència de Terrassa (CMIAT) està tancant el curs 2022-2023 amb les activitats finals de cada districte i celebrarà el proper dia 20 el Plenari de cloenda. Durant aquesta quinzena, els grups d'amics i amigues del Consell de cada districte estan fent les activitats finals, que representen la culminació de les sessions mensuals desenvolupades al llarg de tot el curs a cada districte, al voltant d'un determinat tema. Una de les activitats, aquesta tarda, serà oberta a tota la ciutadania.

En aquest curs, els temes tractats han estat molt variats. La majoria dels districtes han abordat les discriminacions (en general o alguna en concret) mentre que altres s'han centrat en temes com les addiccions o en la pressió estètica que suposen les xarxes socials. Igual que el curs passat, els temes a tractar els han escollit els mateixos membres del CMIAT, a les seves respectives escoles. La regidora d'Infància i Adolescència en funcions, Ona Martínez, ha elogiat la tria feta: «Els infants i adolescents membres del CMIAT han demostrat un elevat grau de consciència social i cívica i una gran maduresa com a ciutadans i ciutadanes, escollint temes molt rellevants i dedicant moltes hores a abordar problemes, que en realitat són de tothom, i a fer una ciutat i una societat millors». La regidora ha afegit que: «Els amics i amigues del CMIAT són un exemple a seguir pels adults, perquè ens recorden el valor de la participació i de la implicació en la comunitat. Ens recorden que sempre és millor una acció, per molt limitat que sigui el seu abast, que no fer res».

Les activitats programades com a finalització de l'activitat del curs per als diferents districtes són les següents:

  • 31 de maig (Districte 1): gravació d'un vídeo per sensibilitzar sobre les addiccions (pantalles, alcohol, tabac, drogues), a partir del guió treballat prèviament. La gravació es va fer ahir a l'Institut Montserrat Roig i al passeig de les Lletres, amb el suport tècnic de Canal Terrassa.
  • 1 de juny (Districte 4): sessió de contacontes a la Biblioteca del Districte 4. «De la Xina a Terrassa», un conte contra el racisme escrit i narrat pels amics i amigues del CMIAT del Districte 4. L'activitat tindrà lloc a les 18 h i serà oberta a tota la ciutadania.
  • 7 de juny (Districte 2): escape room contra les discriminacions de tota mena (racisme, bullying, homofòbia). Activitat dissenyada i organitzada pels amics i amigues del CMIAT del Districte 2 i adreçada a alumnat de 5è a 2n d'ESO del mateix districte. Tindrà lloc a les 17.30 h al Centre Cívic Municipal Montserrat Roig. 
  • 8 de juny (Districtes 3 i 7): sessió de treball per preparar la presentació d'una infografia i un vídeo per combatre les discriminacions, a partir d'enquestes a la ciutadania fetes prèviament a peu de carrer. La trobada tindrà lloc a la Biblioteca del Districte 3 a les 17.30 h.
  • 14 de juny (Districte 5): Sessió de tancament d'una revista treballada durant tot el curs dedicada a la lluita contra l'homofòbia, que s'imprimirà i distribuirà entre els centres d'ensenyament del districte. La trobada tindrà lloc al Centre Cívic Municipal Avel·lí Estrenjer a les 17.30 h. 
  • 15 de juny (Districte 6): gravació i difusió de vídeos i reels per sensibilitzar la població jove sobre la pressió estètica a les xarxes socials. L'activitat tindrà lloc al Centre Cívic Municipal President Macià a les 17.30 h.

Plenari de cloenda 

El Plenari de cloenda del curs escolar 2021-2022 tindrà lloc el 20 de juny a les 17.30 h al Casal Cívic de Sant Pere (pg. del Vint-i-dos de juliol, 337). En aquest acte, els consellers i conselleres presentaran el resultat de les seves trobades durant el curs, i rebran un diploma acreditatiu de la seva participació al CMIAT.

Un Consell per a la ciutadania més jove

El CMIAT és un òrgan participatiu creat el 2018, fruit de l'aposta de l'Ajuntament de Terrassa per fomentar la participació ciutadana i per promoure que infants i adolescents puguin opinar i ser escoltats, en consonància amb el dret a la participació, que recull la Convenció sobre els Drets de l'Infant de Nacions Unides, i enfortint la cultura de la participació i el civisme. L'integren actualment uns 130 infants i adolescents de 10 a 14 anys, estudiants de 5è i 6è de primària i de 1r i 2n d'ESO, escollits democràticament, que provenen principalment de 55 centres educatius (el 82% de centres de la ciutat) i dels centres de lleure de la ciutat.