El Govern Municipal treballa en un projecte d'Ordenances Fiscals pel 2023 que preveu la seva congelació per tercer any consecutiu

L'actual context econòmic, marcat per una pujada constant dels preus al consum, aconsella no incrementar la pressió fiscal municipal per no augmentar la càrrega sobre la ciutadania i les empreses

Isaac Albert, tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern ObertEl Govern Municipal ha iniciat el procés de tramitació de les Ordenances Fiscals de l'any 2023, que finalitzarà amb la celebració d'un Ple extraordinari previst pel proper 4 de novembre. Enguany, el calendari no permet portar a un únic ple municipal les Ordenances i el Pressupost municipal per l'any vinent.

L'equip de Govern planteja que durant el 2023 no s'incrementin les ordenances fiscals, ni els tipus impositius ni els coeficients. El tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert, raona aquesta decisió: «Vivim un moment complex econòmicament, amb una alça dels preus exorbitada, impulsada per la crisi en els subministraments, que afecta directament a les economies familiars i de les empreses. Malgrat que aquesta realitat també impacta en les despeses de l'Ajuntament, no volem ni podem mantenir-nos al marge de les dificultats que estan patint actualment molts dels nostres veïns i veïnes. Com ja vam fer en els dos anys posteriors a la pandèmia, hem decidit mantenir congelades les Ordenances Fiscals durant el 2023. Toca fer un exercici de responsabilitat davant la ciutadania i el teixit econòmic i contenir les Ordenances Fiscals».

Millores en les Ordenances

Malgrat que el projecte d'Ordenances Fiscals no preveu increment de la pressió fiscal, sí incorpora novetats i millores tècniques respecte a les de l'any passat amb l'objectiu d'adequar-les a la realitat i fer-les més justes:

  • Entrada en funcionament del nou gestor tributari.

A principis de l'any 2023 es posarà en funcionament un nou gestor tributari que millorarà la gestió dels tributs de l'Ajuntament i els farà més entenedors a la ciutadania. Està previst fer la migració de totes les dades al nou sistema durant el mes de febrer, fet que comportarà enguany una modificació del calendari fiscal per evitar qualsevol possible incidència. D'aquesta manera, l'Impost de Bens Immobles (IBI) es girarà a partir del mes de març i no de gener, com és habitual.

El nou gestor tributari comportarà nombrosos avantatges. D'una banda, permetrà establir un compte fiscal personal, on l'Ajuntament girarà automàticament tots els rebuts municipals, sense haver de requerir les domiciliacions una a una. També permetrà major flexibilitat i facilitat a l'hora de fraccionar els rebuts i oferirà una potent oficina virtual tributària des d'on es podrà accedir a tota la informació fiscal i gestionar-la més fàcilment.

Un cop rodada la nova eina, està previst que l'any 2024 s'impulsi el pla personalitzat de pagament, és a dir, cada ciutadà podrà decidir quan pagar els seus impostos d'acord amb la seva economia personal.

  • Energies renovables.

Tenint en compte que tant l'Estat com la Generalitat de Catalunya han impulsat programes de subvenció a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, en la mateixa línia que duu a terme l'Ajuntament de Terrassa des de fa anys, el Consistori adequarà l'ordenança per garantir que la combinació d'aquestes ajudes cobreixi fins a un màxim d'un 50% de la instal·lació.

També s'estudia l'establiment d'una nova taxa per a l'autoconsum d'energia solar pública. Es tracta del primer pas cap a la creació de comunitats energètiques que ofereixin electricitat al voltant d'instal·lacions solars públiques.

  • Bonificacions per declaració d'especial interès.

L'ampliació del catàleg del pla especial de patrimoni històric ha portat a una modificació de l'impost de construcció perquè els edificis catalogats puguin accedir a les bonificacions per declaració d'especial interès.

  • Incorporació a les Ordenances del nou servei de comptadors de TAIGUA.
  • Taxa de tinença d'animals de companyia.

Amb la voluntat de millorar el cens municipal i poder tenir registrats tots els animals existents a la ciutat, la taxa anual desapareix. A partir d'ara només existirà un pagament únic d'alta.

  • Taxa per l'ús de la via pública en produccions audiovisuals

És previst ajustar aquesta taxa per contribuir a promocionar la indústria.