El Museu de Terrassa edita la nova Guia d'Activitats Didàctiques per al nou curs escolar

El recull inclou un total de 53 propostes, entre les que s'hi poden trobar visites, itineraris, tallers o activitats en llengua estrangera

El Museu de Terrassa ha confeccionat la nova Guia d'Activitats Didàctiques per al curs 2023-2024, amb un programa que inclou un conjunt de propostes adreçades principalment al públic escolar, però obertes a totes aquelles persones interessades en conèixer el patrimoni de la ciutat. Enguany, el Museu de Terrassa impulsa un total de 53 activitats, amb una oferta que inclou visites, itineraris, tallers o activitats en llengua estrangera. Entre la programació de la guia per a aquest curs destaquen tres noves propostes adreçades a l'alumnat d'educació primària, secundària i educació especial:

  • «Mites i heroïnes»: Es tracta d'una visita guiada que connecta, a través d'un joc, les creences dels nostres avantpassats amb els costums i tradicions actuals. L'activitat s'inicia amb una visita a l'exposició permanent del Museu sobre l'edat antiga per descobrir com era l'Ègara ibèrica i romana. A continuació, es descobriran quines eren les creences dels habitants de l'antiga Ègara romana; com eren els seus Déus i quins eren els seus mites.
  • «Històries del Castell»: Es tracta d'una visita dinamitzada i teatralitzada al Castell Cartoixa de Vallparadís que permet descobrir els diferents períodes històrics, des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat, de manera divertida i participativa. Aquesta activitat permetrà donar a conèixer als personatges més importants que han passat per la història de la Quadra de Vallparadís des del segle XII fins al segle XXI. Per fer-ho, l'alumnat haurà de donar vida a diferents personatges que han estat claus en la història de Terrassa.
  • ​«3D aixovars pel futur»: Aquesta activitat té dues parts: una que es desenvolupa a l'escola i l'altra a la Seu d'Ègara. Inicialment s'explica a l'alumnat què és un aixovar funerari i com les peces que l'integren ens han permès conèixer com eren, com vivien i com s'organitzaven els nostres avantpassats. A partir d'aquí, es planteja als nois i noies portar un objecte que sigui important a les seves vides per tal de crear un aixovar digital per explicar a les futures generacions com es vivia a Terrassa a principis dels segle XXI. En la segona sessió es fa una visita a la Seu d'Ègara per explicar les excavacions arqueològiques i el treball de recuperació i conservació dels vestigis del passat. Durant el recorregut, els i les participants tenen la possibilitat d'escanejar una de les peces que havia estat en mans d'una persona que va viure fa 2000 anys.

Al marge d'aquestes noves propostes, el Museu de Terrassa també organitza diferents visites a espais i elements patrimonials. Entre elles «Un castell de conte», «Una casa molt alegre» o «El conte de la Seu d'Ègara». D'altra banda, també s'han preparat diversos itineraris per la ciutat: «Itinerari Medieval», «Què hi pintes a la vila medieval?» o «Itinerari industrial». Una oferta didàctica a la que cal sumar també tallers com «Eines de foc», «La prehistòria a Terrassa» o «Un vitrall modernista».

A més, i durant el nou curs escolar, el Museu de Terrassa també organitza diferents activitats en llengua estrangera, com visites a la Casa Alegre de Sagrera, la Seu d'Ègara, el Castell Cartoixa de Vallparadís o la Torre del Palau en anglès o francès, entre d'altres propostes.

Trobareu més informació sobre les activitats educatives del Museu de Terrassa a https://www.terrassa.cat/servei-educatiu-museu.

 

Balanç del servei de monitoratge

Durant el curs escolar 2022-2023, el Departament d'Educació i Acció Cultural (DEAC) del Museu de Terrassa ha dut a terme un total de 622 sessions, que han comptat amb la participació de 13.202 persones.

El DEAC és el responsable de dissenyar, executar i programar una oferta regular d'activitats anuals, ajudar a la interpretació, difusió i coneixement del Museu i del patrimoni local i comarcal, així com programar la dinamització de les exposicions permanents i temporals del Museu, elaborant-ne el material didàctic necessari. També ofereix una oferta d'activitats infantils i familiars en períodes no lectius.