El Museu de Terrassa participa al projecte «Museus i Liceu: una història compartida»

Més d'un centenar d'entitats culturals d'arreu de Catalunya exposaran peces vinculades a la història del Liceu en el marc de la commemoració del 175è aniversari del Gran Teatre

Museus i Liceu: una història compartidaEl Museu de Terrassa participa en el projecte «Museus i Liceu: una història compartida». Es tracta d'una iniciativa impulsada pel gran Teatre del Liceu i en què participen museus, col·leccions, biblioteques, arxius i centres d'exposicions d'arreu de Catalunya per commemorar el 175è aniversari del Gran Teatre. Una acció amb  què també es vol contribuir a fer xarxa i establir lligams entre les institucions culturals catalanes.

D'aquesta forma, el Museu de Terrassa ha seleccionat una obra de la seva col·lecció vinculada amb la història del Liceu i l'exposarà entre el 15 de març i el primer de maig de 2022 a la Casa Alegre de Sagrera. Es tracta d'un dibuix a tinta obra del dissenyador terrassenc Eduard Blanxart i Pàmies (1915-2014) on es representen algunes figures dels Ballets Russos de Montecarlo durant una de les seves representacions al Liceu. Una companyia de ballet amb seu a la capital monegasca creada el 1929 i dirigida pels empresaris René Blum i Coronel de Basil (Vasili Grigórievich Voskresenski). Blum va trencar la seva relació professional amb De Basil el 1935 i va fundar la seva pròpia companyia, el Ballet de Montecarlo. Per la seva banda, De Basil va donar a la seva companyia el nom de Ballets Russes du Colonel de Basil. Aquests darrers van actuar al Gran Teatre del Liceu l'any 1936, tal i com es pot veure a la representació del dibuix a tinta realitzat per Blanxart.

Al projecte «Museus i Liceu: una historia compartida», participen un  total de 121 centres culturals d'arreu de Catalunya que exposaran al voltant de 145 obres que engloben pintures, fotografies, esbossos escenogràfics, diorames, documents, escultures, instruments o objectes personals vinculats al Liceu, entre d'altres. Al costat de les peces  exposades als diferents centres que participen de la iniciativa, hi haurà una cartel·la amb un QR des del qual es podran consultar totes les obres que participen d'aquesta acció.