El Parc de Vallparadís acollirà diumenge la tercera edició de la Festa del Animals de Terrassa

Durant l'esdeveniment es presentarà el protocol contra el maltractament animal i dues noves zones de lliure circulació de gossos a Vallparadís

Cartell de la III Festa del Animals de TerrassaEl Parc de Vallparadís acollirà diumenge, 9 d'octubre, la tercera edició de la Festa dels Animals. Un esdeveniment en què hi participaran 59 entitats animalistes sense ànim de lucre i que s'organitza des de l'Ajuntament de Terrassa amb la col·laboració de la Comissió de Benestar Animal.

L'objectiu de l'esdeveniment és ajudar els animals abandonats, conscienciar del maltractament que pateixen i informar de les possibilitats existents per adoptar-los, així com també donar a conèixer les entitats que treballen pel benestar dels animals a la ciutat.

La Festa acollirà, entre altres propostes, un circuit d'agilitat, una desfilada d'animals en adopció, diverses xerrades i tallers, una paella popular vegana i una actuació musical.

L'esdeveniment serà l'escenari de presentació, a més, dels dos nous espais de lliure circulació de gossos que entraran en funcionament al Parc de Vallparadís el mateix cap de setmana i del protocol de maltractament animal de l'Ajuntament de Terrassa.

Pel tinent d'alcalde de Drets Socials i regidor de Benestar Animal, Noel Duque, «aquesta festa s'ha convertit en un referent a Catalunya, és una de les més participatives del territori. I és que històricament sempre hi ha hagut col·lectius que s'han preocupat pel benestar animal, però que no han estat prou recolzades per les administracions. Ara, el moviment ha agafat més força i ha crescut l'empatia a la societat; és un tema sensible que mou a molta gent i, per tant, també mou l'agenda política».

A finals d'aquesta setmana entraran en funcionament dues noves de lliure circulació de gossos al Parc de Vallparadís: una a la zona del Pla de Cal Guardiola i una altra a la zona de la Devesa. Aquestes dues àrees tindran un horari d'ús restringit de 8 a 10h i de 20 a 22 h. Amb la posada en funcionament d'aquestes dues zones, Terrassa ja compta amb 13 espais d'aquest tipus, fet que suposa que hi ha una zona a menys de 1.000 metres de radi de cada punt de la ciutat, és a dir, que els i les propietàries de gossos poden accedir a alguna d'elles caminant un màxim de 15 minuts des del seu habitatge.

Protocol contra el maltractament animal

Des de l'Ajuntament de Terrassa, en col·laboració amb les entitats de la Comissió de Benestar Animal, s'ha treballat en un protocol per atendre els casos de maltractament d'animals a la ciutat. Duque valora aquesta iniciativa com «un canvi molt important a la ciutat, és la resposta a una demanda històrica de les entitats. Aquest protocol no acabarà amb el maltractament animal d'arrel, però sí ens ajuda a avançar i millorar la situació permetent una resposta automatitzada molt més àgil i més efectiva davant d'aquest tipus de situacions».

El protocol té els següents objectius:

  • Establir les actuacions a realitzar per part de l'administració davant dels casos de maltractament, abandonament o condicions inadequades de benestar animal.
  • Establir un procediment per tal que qualsevol ciutadà pugui denunciar una situació de maltractament.
  • Avaluar les diferents situacions de risc en les que es poden trobar els animals.
  • Establir les actuacions de l'administració per comprovar i valorar l'estat dels animals
  • Establir les mesures provisionals o cautelars que s'han de prendre en cas de detectar i constatar un risc greu per la vida dels animals, com per exemple el decomís dels animals.
  • Establir una homogeneïtat de criteris d'actuació per tota la ciutat.

El protocol va en sintonia amb el Procediment Normalitzat de Treball (PNT) per a la protecció dels animals domèstics de la Policia Municipal, una instrucció interna del cos policial en què es defineixen uns criteris d'actuació a seguir pels agents del cos en el moment de tenir constància d'un presumpte delicte de maltractament animal.

Així, per exemple, la instrucció estableix diversos indicadors de deficient estat de benestar animal per guiar l'actuació davant dels casos i identificar els que requereixin d'una intervenció urgent o immediata. Aquests indicadors van ser establerts pel Consell del Col·legi de Veterinaris de Catalunya i estableixen dos nivells: greus o molt greus.

En cas de trobar-se en actuacions amb animals amb indicadors molt greus, es sol·licitarà la presència del veterinari, concertat per l'Ajuntament, per tal que pugui informar als agents presents, sota el seu criteri professional, sobre si és urgent o no la intervenció policial per preservar la vida de l'animal. En aquest sentit, es produiria el comís de l'animal. El PNT també estableix un procediment per a la recollida d'animals perduts o abandonats.