El Parc de Vallparadís estrena dues àrees infantils inclusives i participatives

L'objectiu és fomentar el joc col·lectiu com a eina d'integració social

Els nens i nenes de Terrassa poden jugar, des de principis d'any, en dues àrees de joc inclusiu i participatiu al Parc de Vallparadís. En concret, a les que es troben ubicades a la zona infantil de la piscina de Vallparadís, al Pla del Torrent de les Ànimes; i a l'àrea de Can Jofresa. Amb aquestes noves àrees es fomenten les relacions socials gràcies al joc col·lectiu i es facilita que tots els infants, independentment de les seves capacitats físiques o psíquiques, puguin jugar en aquests espais, divertir-se i viure la diversitat des del seu component més lúdic.

Per fer viables aquestes àrees de joc s'adeqüen els accessos, es milloren les mesures de seguretat i s'instal·len elements de joc que afavoreixen la inclusivitat. Això és el que s'ha fet a la zona de jocs infantils de la Piscina Municipal de Vallparadís, on s'ha construït un camí de paviment dur adaptat perquè  tots els nens i nenes puguin accedir fins als jocs; s'han renovat les zones de seguretat omplint de sorra els espais que permetin esmorteir les possibles caigudes dels usuaris; i s'han instal·lat elements inclusius.

 

Compartir espais i jugar plegats

En aquest sentit, destaca la instal·lació en aquesta àrea d'un vaixell pirata amb un doble tobogan, amb diversos elements complementaris, pensat per a nens majors de 2 anys, que afavoreix el seu desenvolupament psicomotriu i amb un accés inferior que permet que els infants amb capacitats diverses puguin jugar amb la resta de nens. També s'ha instal·lat una balsa pirata, amb espai per a 12 nens, i quatre molles i un balancí inclusiu que fa possible que tots els nens comparteixin un mateix espai i accessible per a qualsevol infant.

D'altra banda, a la zona situada a prop de Can Jofresa, a l'alçada de la confluència dels carrers de Badalona i de Vic, s'han col·locat dos elements: un de gir i un balancí, ambdós adaptats per a infants amb dificultats de mobilitat.

L'empresa que ha executat el projecte, emmarcat dins el programa Terrassa Barris en Marxa de millora de l'espai públic, és Iplay Urban Design S.L., amb un pressupost de 46.738,96 euros (IVA inclòs).

L'Ajuntament de Terrassa va desenvolupar al llarg de 2017 un programa d'actuacions per substituir 24 jocs infantils a un total de 19 places i parcs de 15 barris de la ciutat. Es van instal·lar diferents elements com gronxadors, tobogans, molles o taules amb diferents formes, en funció de les necessitats de cada espai, per adequar-se a les diferents normatives vigents.