El Pla d'Emergència Municipal per pluja i vent continua activat atès la previsió meteorològica

El CECAT ha informat que el Pla INUNCAT passa a fase d'Emergència, davant del nou front de tempestes que es preveuen per aquesta tarda

En relació amb la informació meteorològica que preveu que continuï en les pròximes hores l'episodi de pluja, segueix activat en nivell d'alerta el Pla d'Emergència Municipal per riscos d'acumulació de pluja i vents forts a la ciutat. El temporal de pluja i vent que afecta la ciutat des de la nit de dilluns ha ocasionat diverses incidències al municipi, i ha motivat la presa de diferents mesures de manera preventiva i per seguretat de la població, com el tancament de parcs públics i la restricció d'accés a alguns espais, com el Cementiri. Aquest matí, tots aquests espais ja han estat oberts i posats en funcionament de manera plena. Ahir també va ser necessari tancar el Poliesportiu Municipal de La Maurina per la caiguda de teules. Aquest equipament ha estat reobert aquest matí, amb restriccions d'accés a algunes zones per temes de seguretat.

Els diferents comptes municipals de xarxes socials estan informant de les diferents afectacions ocorregudes a la ciutat, a més de difondre consells de prevenció i seguretat per a la ciutadania, i ho continuaran fent en les properes hores.

Des de dilluns a la nit, s'han succeït les trucades i avisos als diferents telèfons d'emergències avisant de diferents incidències a causa de l'acumulació d'aigua o per les fortes ratxes de vent. Així, fins avui dimecres al matí, s'han rebut 125 avisos sol·licitant la intervenció dels serveis d'emergències. D'aquests, la gran majoria (74) ha estat per la caiguda d'elements de les façanes d'edificis de la ciutat a causa del fort vent, com arrebossats, rajoles, cartells publicitaris, perfils de terrasses o fins i tot baranes. En molts casos els avisos han estat pel perill de caiguda, i en altres la pròpia caiguda ha afectat a vehicles estacionats. Pel que fa als casos de caiguda de cablejat elèctric o de telefonia, s'han rebut 15 avisos, que han estat atesos tant pels serveis d'emergència o per les pròpies companyies subministradores. El vent també ha estat el motiu dels 18 avisos rebuts a causa de la caiguda o perill de caure d'arbres, en diferents zones de la ciutat, el que ha provocat el desplaçament dels diferents equips d'emergència ja sigui per sanejar la zona, com per assegurar-la. Els avisos rebuts (5) també han estat per informar del desplaçament o caiguda de contenidors al mig de la calçada, així com per informar del trencament o perill de trencament de marquesines d'autobús. Per últim, la resta d'avisos (4) rebuts fins avui han estat per trencament de vidres a causa de la força del vent i per inundacions o acumulació d'aigua (8).

 

Intervencions més destacades

Entre les principals incidències registrades ahir i fins aquesta matinada, destaquen les diferents intervencions per a la retirada de diverses planxes metàl·liques i uralites de les teulades per evitar possibles situacions de risc. Va ser el cas de l'actuació, a les 15.40 h, al passeig de Lluís Muncunill, a l'alçada del carrer de l'Ancianitat, on una persona va haver subjectar una planxa abans que caigués a sobre d'un establiment. En aquest sentit, a les 11 h es va tallar temporalment la circulació al carrer d'Isaac Peral per risc de caiguda d'un pal de la llum, i es va tornar a obrir una vegada va quedar assegurat.

A les 9.45 h, un ciutadà va informar a la Policia Municipal de la caiguda d'un mur al carrer de Pineda, a l'alçada del carrer del Puigmal, en una finca privada. A les 16.15 h, el servei del 112 va informar a la Policia Municipal que al carrer de la Independència, a l'alçada de la plaça de l'Estació del Nord, havien caigut dues finestres, de 4 metres cadascuna, en un local sense activitat. Els agents que van acudir al lloc van observar que hi havia cinc finestres més que podien caure i van senyalitzar la zona. I a les 16.25 h, una altra trucada del 112 va informar que al carrer de Severo Ochoa, a l'alçada del carrer de Volta, una canonada d'aigua estava a punt de caure.

Agents de la Policia Municipal també van actuar per la caiguda d'arbres, tant a la via pública com a propietats privades. Al Camí de Sant Llorenç i al Camí de Can Bonvilar, diverses dotacions de Bombers van retirar arbres caiguts, així com al carrer de Núria, on una dotació de la Policia Municipal va apartar un arbre caigut que obstaculitzava el trànsit. A més, diverses tapes de clavegueram es van aixecar a causa de la pluja, ocasionant que alguns vehicles fiquessin la roda al forat.

Al voltant de les 23 h, la Policia Municipal va tallar la carretera de Rubí, a la zona de Les Martines, per acumulació d'aigua a la via. Diversos vehicles van quedar aturats sota el pont de la C-58 pel mateix motiu.

A les 17.28 h d'ahir, una trucada d'un establiment ubicat a l'avinguda del Tèxtil, va comunicar a la Policia Municipal que havia caigut a terra el rètol publicitari de l'establiment juntament amb el pal que el suportava, d'un volum, pes i dimensions considerables. El rètol va trencar un semàfor i va ocasionar diversos danys a vehicles en marxa. Dues dotacions policials van actuar per tallar la circulació i es va senyalitzar la zona fins a l'arribada de la grua que va procedir a la retirada del rètol caigut.

A les 17.55 h d'ahir, la Policia Municipal va rebre l'avís d'un incendi a una nau industrial buida, a l'avinguda de Jaume I, a l'alçada del carrer de la Poetessa Caparà. Al lloc hi van acudir 5 dotacions de Bombers i dues del SEM. Tres dotacions policials van tallar el trànsit des de la plaça de la Dona, direcció avinguda de Jaume I. Sembla que l'incendi es va originar per l'encesa d'una foguera.

 

Afectacions de mobilitat

La mobilitat és un dels àmbits que més es van veure afectats durant la jornada d'ahir degut al tall d'alguns carrers a causa de la intervenció en el sanejament de façanes, tall d'arbres o pals de llum. Així, ahir el carrer del Mas Adei va estar tallat durant dues hores pel perill de caure d'una barana, o el de Topete per la intervenció en un cablejat elèctric que espurnejava. En ambdós casos les línies d'autobús afectades va ser desviades.

L'Ajuntament de Terrassa recorda a la ciutadania la necessitat d'actuar amb prudència, evitant desplaçaments innecessaris i seguint els consells d'autoprotecció al web municipal (https://www.terrassa.cat/com-actuar-en-situacio-de-risc). A més, les a les xarxes socials municipals de Facebook (www.facebook.com/ajterrassa) i Twitter (@trsemergencies i @ajterrassa), aniran informant de les darreres novetats.