El Pla Local de Joventut s'obre a la participació de la ciutat amb una enquesta i taules participatives

L'enquesta es pot respondre fins al 31 de maig al portal Participa a Terrassa

Casa BaumannL'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Joventut, està desenvolupant aquesta primavera el procés de participació al Pla Local de Joventut (PLJ), el document que recull i defineix la missió i els objectius, les línies estratègiques i els programes i accions que configuren les polítiques locals de Joventut. Amb la finalitat de recollir les aportacions del jovent, de les entitats i dels serveis públics relacionats amb les persones joves, entre el març i el maig s'han programat tres taules participatives i també s'ha creat una enquesta adreçada a la població jove.

El portal Participa a Terrassa ha creat un espai específic dedicat al Pla Local de Joventut (https://participa.terrassa.cat/processes/plj-2021) on es pot seguir el desenvolupament del procés participatiu i respondre l'enquesta, adreçada a persones de 16 a 35 anys que visquin a Terrassa o que tinguin alguna vinculació amb la ciutat per estudis, feina, etc. El termini finalitza el 31 de maig. 

Pel que fa a les taules participatives, la primera es va celebrar el 31 de març, amb representants d'una vintena de serveis municipals. El 3 de maig tindrà lloc la segona sessió, dedicada a professionals que treballen amb persones joves. Finalment, el 21 de maig hi haurà una sessió participativa adreçada a les entitats juvenils i a totes les persones joves que hi vulguin participar a títol individual. Aquesta trobada tindrà lloc a la Casa Baumann de 10.30 a 16 h. Per participar-hi cal omplir un qüestionari que trobareu a https://participa.terrassa.cat/processes/plj-2021/f/383/meetings/616.

La regidora de Joventut, Ona Martínez, ha fet una crida a la participació, tant a l'enquesta, com a la taula de treball del 21 de maig: «Perquè el Pla pugui ser realment útil, és imprescindible conèixer bé els interessos, preocupacions, preferències, motivacions i inquietuds de les persones joves, per això convidem totes les persones de 16 a 35 anys de la ciutat a la jornada del dia 21 i per això hem creat l'enquesta, que és una opció ràpida i còmoda per fer-nos arribar informació molt valuosa. El jovent de la ciutat té molt a dir, i aquesta és una bona ocasió per fer-ho».

Un nou pla fins al 2026

L'Ajuntament de Terrassa està elaborant el nou Pla Local de Joventut a partir d'una diagnosi i d'un procés participatiu per tal de detectar necessitats, formular objectius i determinar el disseny, implementació i avaluació de serveis, programes i accions. L'objectiu final del PLJ és oferir als i les joves millors condicions en el desenvolupament dels seus projectes vitals, garantint la igualtat d'oportunitats i afavorint l'exercici de la ciutadania activa. El nou PLJ serà vigent del 2022 al 2026, substituint l'actual, que és de 2017.

En l'actual context socioeconòmic, que comporta situacions de precarietat a diversos nivells per a la població jove, el nou pla prioritza l'àmbit de l'emancipació i l'autonomia, sense deixar de tenir en consideració els altres  àmbits que afecten al col·lectiu de joves (participació, cultura, cohesió social, etc). Per aquest motiu, s'està treballant també en un Pacte per l'Emancipació Juvenil.

Tot i que el servei de Joventut s'adreça normalment a persones a partir de 12 anys, el PLJ es focalitza en la franja d'edat 16-35, per a centrar-se en el col·lectiu en condicions d'emancipació i per a no solapar-se amb el Pla Local d'Infància i Adolescència, aprovat pel Ple el passat mes de març, que arriba fins als 15 anys. D'aquesta manera, el PLJ s'adreça a un segment de població format per més de 33.000 persones.

Un cop finalitzades la diagnosi i el procés participatiu, a partir de l'estiu començarà la redacció del document amb els objectius, línies estratègiques i accions, amb la previsió de portar el PLJ al Ple Municipal abans de final d'any.

Per a l'elaboració del pla, l'Ajuntament compta amb la col·laboració del Consell de Joves de Terrassa, que forma part de la comissió de seguiment del pla i que participarà també en l'organització de la jornada participativa del proper 21 de maig.

Més informació: https://participa.terrassa.cat/processes/plj-2021