El projecte Passaport Edunauta dobla el nombre d'alumnes participants

Avui s'han lliurat els diplomes del curs passat i els passaports per al nou curs

Passaport EdunautaEl projecte Passaport Edunauta ha iniciat avui la seva tercera edició amb gairebé 460 alumnes de cinc escoles de la ciutat, prop del doble que el curs passat. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la regidora d'Educació, Teresa Ciurana, han participat a l'acte de lliurament dels diplomes per a l'alumnat que va participar al projecte el curs passat i el lliurament dels passaports per al curs 2022-2023.

La principal novetat del projecte, en aquesta tercera edició, és la incorporació de l'alumnat de sisè de les cinc escoles participants. El curs passat eren 244 alumnes de cinquè i enguany, amb la incorporació de sisè, la xifra arriba a 457. Els centres implicats en aquest curs són els mateixos de l'any passat: Joan Marquès i Casals, Roser Capdevila, Liceo Egara, Ramon Pont i Salvador Vinyals i Galí.  

Passaport Edunauta és un projecte d'ampliació d'oportunitats educatives i d'acreditació dels aprenentatges fora de l'escola dissenyat per la Cooperativa +Educació amb el suport de la Fundació Jaume Bofill, iniciat el curs 2020-2021 a diferents ciutats de Catalunya. Terrassa hi ha participat des de la primera edició. El projecte es basa en un passaport físic on els infants van registrant una sèrie d'activitats educatives fora de classe a través de les quals es treballen competències transversals.

Durant l'acte, l'alcalde ha afirmat que: «El projecte Passaport Edunauta és una manera de descobrir que fora de l'escola també podem aprendre moltes coses. A casa, amb la família, als museus, als parcs, a tota la ciutat». Ballart també ha destacat «la importància de vincular el coneixement adquirit a l'aula amb les activitats que ens ofereix l'entorn per créixer des dels nostres carrers i des dels nostres barris».

Per a la tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida i regidora d'Educació, Teresa Ciurana: «Aquesta és una de les diferents iniciatives que impulsa l'Ajuntament per l'equitat d'accés a les activitats educatives fora de l'escola. Un terç dels infants i joves de Terrassa no fa extraescolars i això comporta que, a la llarga, es trobin en situació de desavantatge respecte la resta de l'alumnat. Amb projectes com aquest estem intentant reduir aquesta bretxa», ha explicat.
 
L'alumnat i les famílies dels centres participants a Passaport Edunauta tenen a la seva disposició un catàleg amb propostes d'activitats per fer a casa i un altre a diferents localitzacions de la ciutat, anomenades «destinacions d'aprenentatge». Moltes d'aquestes destinacions corresponen a serveis, entitats o empreses que tenen acords amb l'Ajuntament per facilitar l'accés de l'alumnat a les seves activitats o per organitzar tastets o portes obertes per a l'alumnat edunauta. Enguany, s'han incorporat al projecte noves destinacions d'aprenentatge, com ara les biblioteques municipals o entitats com el Club de Ball Esportiu Impuls. 
 
Els passaports es lliuren a principi de curs i són vàlids fins al curs següent, per tal que l'alumnat pugui també acreditar els aprenentatges fets durant les vacances d'estiu. Al principi del curs següent se celebra l'acte de graduació, en què l'alumnat edunauta rep un diploma de reconeixement del conjunt d'aprenentatges realitzats, i es lliuren els passaports pel nou curs.

A Terrassa, el projecte Passaport Edunauta s'emmarca en el Pla Educatiu d'Entorn i el coordina una comissió formada per l'Ajuntament, la Generalitat de Catalunya, les escoles participants i l'Institut Jaume Cabré. La comissió s'encarrega de validar les accions proposades i de dissenyar i impartir formació al professorat de les escoles, per tal de garantir l'encaix de les activitats edunautes amb els continguts que s'imparteixen a classe.