El Punt d'Informació per a persones desplaçades d'Ucraïna atén 179 persones en un mes

La majoria de les demandes provenen de veïns i veïnes de Terrassa que han acollit persones amb les quals tenien vincles previs a l'esclat del conflicte

Punt d'informació UcraïnaEl Punt d'Informació per a persones desplaçades d'Ucraïna, que l'Ajuntament de Terrassa va habilitar el 23 de març al raval de Montserrat, ha atès 179 persones en el primer mes d'entrada en funcionament. Per grups d'edat, s'han atès 87 persones adultes (74 dones i 13 homes) i 92 infants i joves menors d'edat (28 nenes i 64 nens). La gran majoria de les demandes són procedents de veïns i veïnes de Terrassa que han acollit persones desplaçades d'Ucraïna, per vincles anteriors a l'esclat del conflicte. Principalment, les demandes d'informació tenen relació amb les necessitats bàsiques inicials d'arribada a la ciutat, com la regularització de la situació administrativa, la tramitació del padró, l'escolarització de menors, l'assistència mèdica o els ajuts socials i econòmics per fer front a aquesta nova situació.

Les persones provinents d'Ucraïna que ja han arribat a Terrassa, i de les quals se'n té constància, sumen un total de 229, 118 adults (98 dones i 20 homes) i 111 infants i joves menors d'edat. D'aquestes, 18 persones (10 dones, 1 home i 7 menors d'edat) han estat de pas i ja han marxat de la ciutat. Aquestes xifres evidencien que el nucli familiar procedent d'Ucraïna està format, de forma majoritària, per dones adultes amb menors a càrrec. De totes les persones arribades a la ciutat, totes elles han estat ateses pels serveis municipals, principalment, pels serveis de Ciutadania i Educació, així com per la secció local de la Creu Roja.

Pel que fa a les altes de padró de persones amb nacionalitat Ucraïnesa, des del 24 de febrer, a Terrassa se n'han tramitat 120 (60 dones, 25 homes, i 35 menors). Finalment, en relació al nombre d'infants escolaritzats, l'Oficina Municipal d'Escolarització ha tramitat 58 expedients d'infants i joves, dels quals 34 són per a educació infantil i primària i 24 per a educació secundària.

La regidora de Ciutadania, Ona Martínez, posa en valor aquest desplegament i destaca que "Terrassa sempre ha estat ciutat d'acollida i ho continuarà sent per a tothom. Gràcies a aquest dispositiu específic que hem engegat, hem pogut donar resposta a un pic de demandes de persones desplaçades arran d'un conflicte bèl·lic a Europa, per les quals als municipis se'ns ha dotat d'unes eines que voldríem tenir sempre".

El Punt d'informació per a persones desplaçades d'Ucraïna forma part dels serveis d'acollida municipal que ja ofereix el Servei de Ciutadania de forma habitual i que s'adreça a persones estrangeres quan arriben a Terrassa. Aquest mateix servei ja va atendre 1.026 persones l'any 2021. El Punt d'Informació per a persones desplaçades d'Ucraïna està ubicat a l'espai del Punt del Voluntariat (Raval de Montserrat, 14). L'horari d'atenció és dilluns i dimecres de 9 a 14h i dijous de 15 a 18h.