El Teatre Principal acollirà la 7a edició dels Premis Muncunill a la Innovació el proper dijous 4 de maig

El Premi Muncunill a la Innovació Honorífic recaurà enguany en la neuròloga i doctora en medicina Mercè Boada Rovira

Logo Premis MuncunillEl Teatre Principal acollira el dijous 4 de maig l'acte d'entrega dels Premis Muncunill a la Innovació. El certamen, que arriba a la seva setena edició, està organitzat per l'Ajuntament de Terrassa i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. L'objectiu d'aquests guardons és apropar la innovació a la ciutadania i reconèixer les empreses, persones, associacions o projectes que treballen en aquest àmbit així com contribuir a enfortir el posicionament de Terrassa com a referent d'innovació.

L'acte institucional d'entrega dels Premis Muncunill a la Innovació tindrà lloc el dijous 4 de maig a les 18.30 h al Teatre Principal. Les persones interessades en assistir a la gala poden formalitzar la seva inscripció omplint el formulari que trobaran a la pàgina web de l'Ajuntament de Terrassa (https://www.terrassa.cat/premis-muncunill-a-la-innovacio).

L'acte, estarà conduït per la periodista Sheila Alen i comptarà amb una primera part dedicada íntegrament a l'entrega dels premis en les seves cinc categories (Local, Empresarial d'àmbit estatal, Cultural d'àmbit estatal, Social d'àmbit estatal i el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic).

Un cop lliurats els premis d'enguany, durant la segona part de l'acte tindran lloc els parlaments institucionals, i finalment, la gala dels Premis Muncunill a la Innovació es clourà amb l'actuació de Glòria Ribera, neocupletista feminista i innovadora. Graduada en Art Dramàtic i formada en cant clàssic, violoncel i escriptura creativa, l'artista treballa per la revisió, recuperació i actualització de la cançó d'avantguarda dels anys vint. Ribera va participar al Festival TNT – Terrassa Noves Tendències amb l'espectacle «Parné», coproduït per Fira Tàrrega, Festival TNT – Terrassa Noves Tendències, Fira Mediterrània de Manresa i Antic Teatre.

Com ja és habitual, els Premis Muncunill a la Innovació compten amb un total de cinc categories:

  • Premi Muncunill a la Innovació Local a la persona, institució, empresa, projecte o associació de tot tipus, que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general.
  • Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d'àmbit estatal a la persona, institució, empresa, projecte o associació que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat.
  • Premi Muncunill a la Innovació Cultural d'àmbit estatal a la persona, institució, empresa, projecte o associació que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector cultural.
  • Premi Muncunill a la Innovació Social d'àmbit estatal a la persona, institució, empresa, projecte o associació que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en l'àmbit social.
  • Premi Muncunill a la Innovació Honorífic a la persona que hagi desenvolupat una tasca innovadora de gran rellevància durant la seva carrera professional i que enguany recaurà en la neuròloga i doctora en medicina Mercè Boada Rovira. Amb una extensa i dilatada carrera professional, Mercè Rovira ha estat cofundadora de la Fundació ACE, (Alzheimer Center Barcelona) i directora mèdica d'aquest centre. És professora distingida de la Universitat Internacional de Catalunya i membre del Comitè Executiu de l'EADC (European Alzheimer's Disease Consortium) i principal investigadora del Grup Ace de CIBERNED (Centre de recerca Biomèdica en xarxa de malalties Neurodegeneratives, Institut Carlos III, Madrid). Durant la seva trajectòria, va realitzar la seva formació professional al Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebrón on va exercir com a cap clínic i responsable de l'Àrea de Recerca de Demències de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebrón. Va ser secretària de la Generalitat de Catalunya, tècnica del Consell Assessor en Psicogeriatria del Servei Català de la Salut que va elaborar el ''Pla de Demències: polítiques específiques per a la detecció i l'atenció de trastorns cognitius i de la conducta'' (1998). A nivell europeu, Mercè Boada Rovira ha liderat el projecte MOPEAD (Models of Patient Engagement for Alzheimer's Disease), coliderant juntament amb el Dr. Agustín Ruíz el projecte ADAPTED (Alzheimer's Disease Apolipoprotein Pathology for Treatment Elucidation and Development). També ha participat com a investigadora en els projectes EPAD (European Prevention of Alzheimer's Dementia Consortium), AMYPAD (Amyloid Imaging to Prevent Alzheimer's Disease), PreDADQoL (Ethical and legal framework for Predictive Diagnosis of Alzheimer's Disease: close others) i PreTAD (The Predictive Turn in Alzheimer's Disease: Ethical, Clinical, Linguistic and Legal Aspects).

És investigadora principal i coinvestigadora de diversos projectes de genètica, GR@ACE (Genomic Research at ACE), de la cohort FACEHBI (Fundació ACE Healthy Brain Initiative), i NORFACE (Neuroophthalmology Research at Fundació ACE). A més, ha dirigit més de 135 assajos clínics internacionals sobre l'Alzheimer i altres demències. Ha publicat més de 500 articles científics o 12 llibres de divulgació mèdica. Actualment, és membre del Patronat de la Fundació Catalunya La Pedrera i promotora del seu programa REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut). Entre d'altres reconeixements, Mercè Boada Rovira ha estat guardonada amb el Premi a l'Excel·lència Professional pel Consell de Col·legi de Metges de Catalunya (2008), Premi ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials) a la trajectòria professional 2015, Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari (2012) i va rebre el Premi Alzheimer de la Societat Espanyola de Neurologia el 2021. El 2022 va ser guardonada amb el Premi Fenin a la Innovació Tecnològica Sanitària. Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2016 per la seva trajectòria en la investigació i la recerca al voltant de l'Alzheimer.

Cadascuna de les categories dels Premis Muncunill a la Innovació té el seu propi jurat de persones expertes designat anualment per l'Ajuntament de Terrassa. Cada jurat està format per cinc persones i cadascuna d'elles proposa dues candidatures que tinguin màxima exemplaritat i reconeguda transcendència nacional i internacional. El guanyador surt de l'elecció dels cinc membres del jurat que integren cada categoria.

Valoració del jurat

Per a l'avaluació de les propostes finalistes en cadascuna de les categories s'han tingut en compte els següents criteris:

  • Grau d'innovació (Disruptiva/Millora/Tecnològica).
  • Millora/Impacte de la qualitat de vida de la ciutadania.
  • Millora/Impacte al major nombre de ciutadans/es possibles.
  • Projecció Internacional.

Els membres del jurat no poden votar les candidatures presentades per ells mateixos. Pel que fa al Premi Muncunill a la Innovació Honorífic, el Comitè Organitzador determina anualment el guardó, tenint en compte aspectes com la trajectòria i prestigi professional de les persones nominades, la seva contribució com a exemple d'innovació en el seu sector o el nivell de repercussió del seu treball a la societat, entre altres aspectes.