Els indicadors de seguretat del Departament d'Interior situen Terrassa un 21% per sota de la mitjana de tot Catalunya
La tendència positiva del darrer trimestre de 2022, amb una reducció del 13,8% de fets delictius, mostra els resultats de la bona coordinació i organització dels cossos de seguretat presents a la ciutat
L'augment de l'activitat policial de caire preventiu, així com la coordinació entre cossos de seguretat actuants a la ciutat de Terrassa, ha estat un dels temes que més s'han destacat en la reunió de la Junta Local de Seguretat que s'ha celebrat aquesta tarda al saló de Plens de l'Ajuntament de Terrassa, que ha comptat amb la copresidència de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart i del Conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena. A la reunió s'han presentat els indicadors de seguretat principals de la ciutat, que la situen amb ràtio de 57,4 fets delictius per cada 1.000 habitants, pels 73,5 de tot Catalunya, un 21% menys. A més, en les dades es desprèn una clara tendència positiva, amb el decrement d'un 13,8% de fets delictius registrats a Terrassa en el darrer quadrimestre de l'any 2022.
Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, les dades presentades pels cossos de seguretat «mostren la realitat de la ciutat en termes de seguretat: la cinquena de Catalunya i la 18ena de tot l'estat espanyol. Unes xifres que podem considerar positives en termes generals, tot i que ens agradaria que fossin millors i que serà pel que seguirem treballant. A més, hem de saber fer arribar a la ciutadania aquest missatge per a reforçar la sensació i la percepció que Terrassa no és una ciutat insegura». En aquest sentit, l'alcalde ha volgut posar en valorar les dades ja que «són la mostra que la voluntat de l'equip de Govern de millorar la Policia Municipal, reorganitzant les unitats, potenciant àmbits com la Unitat de Proximitat, promovent l'increment d'efectius o el Pla Director, són una aposta encertada i el que la ciutat realment necessitava».
Per la seva banda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha remarcat que «Terrassa es una ciutat segura» i ha destacat que «l'index de fets delictius es un 21% menor a la mitjana del país», i ha posat en valor que els darrers quatre mesos de l'any «els fets delictius s'han reduït un 13%». Elena ha remarcat que els tres eixos estratègics del Departament són «la proximitat, la coordinació i dotar el cos de més mitjans i recursos», i ha avançat que a finals d'any hi haurà una nova convocatòria de 850 agents de Mossos que se sumarà a la que es va publicar la setmana passada.
Aprofitant la presència del conseller d'Interior a la reunió, des de la Policia Municipal s'ha sol·licitat l'habilitació de l'accés del cos local a dues eines del sistema d'informació policial (SIP-NIP), en concret en el Llibre de visites i llibre de novetats, per tal de donar un pas més en la millora de la coordinació entre mossos i policia municipal, amb una major unificació de les eines informàtiques i així continuar en aquesta voluntat compartida de millorar la coordinació i organització dels cossos a la ciutat.
A la Junta de Seguretat Local celebrada aquesta tarda, a més de l'alcalde i el conseller, també hi han assistit la tinenta d'alcalde, Lluïsa Melgares; la regidora de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil, Patricia Reche; el director general de la Policia, Pere Ferrer; l'intendent major de la Policia Municipal de Terrassa, Antoni Flores; l'intendent cap de Mossos d'Esquadra ABP Terrassa, Marc Antoni Caparrós; l'inspector cap de la Comissaria de la Policia Nacional, Francisco Javier Guerra; el sotstinent cap del cos de la Guàrdia Civil de Badia, Javier Martínez; l'inspector cap de la Regió d'Emergències Metropolitana Nord de Bombers, Eduard Martínez; i Jaume Bosch, cap de l'Àrea Regional de Barcelona del cos d'Agents Rurals.
Dades de la Policia Municipal
Pel que fa a les dades de la Policia Municipal de Terrassa que s'han presentat a la Junta Local de Seguretat, s'ha posat de manifest un augment considerable pel que fa a les denúncies per la Llei 4/2015 de Protecció de Seguretat Ciutadana, actuació compartida amb el Cos de Mossos d'Esquadra, especialment en àmbits com el consum o la tinença de drogues, en què s'ha passat de 658 denúncies en el període de gener a desembre de 2019 a 2.029 denúncies aquest 2022.
Pel que fa a les actuacions de competències exclusives del cos de Policia Municipal, com són el trànsit, la policia administrativa i policia de proximitat, les xifres mostren una davallada dels accidents d'un 16%, que passen de 1.868 l'any 2019 a 1.593, l'any 2022. Del total d'accidents, un 60% van ser sense ferits, un 37% amb ferits lleus, un 3% accidents greus i 2 va resultar accidents mortals.
Pel que fa a les denúncies de trànsit, s'ha registrat augment respecte l'any 2019, passant de les 43.036 de 2019 a les 56.856 actuals. D'aquestes, la infracció més denunciada ha estat la d'estacionar en zona de circulació prohibida (868 denúncies), seguit d'estacionar en zona prohibida per senyal vertical. Pel que fa a les denúncies de trànsit en moviment, aquestes també han augmentat, passant de les 33.046 l'any 2019, a les 45.878 el 2022. D'aquestes, un 56% són denúncies per excedir la velocitat per radar i un 33% denúncies per foto-càmeres.
En l'apartat de Policia de Proximitat, també s'observa un augment respecte l'any 2019, amb un increment en el nombre de reunions amb associacions i entitats, que augmentat un 22% (93 reunions al 2022, per 76 el 2019); així com amb un augment de sessions per a la ciutadania en general o per a alumnat de centres escolar, amb sessions formatives i pedagògiques, especialment dedicades a la seguretat viària i contra l'assetjament escolar. D'aquestes últimes, l'any 2022 hi van assistir 2.207 alumnes, per 1.430 el 2019. A les sessions de seguretat viària s'han comptat 1.691 assistents, un augment respecte 2019, que van ser 1.107. A més, també s'han dut a terme xerrades sobre civisme i convivència i drogues, arribant a uns 600 assistents.
L'augment de l'activitat respecte l'àrea de proximitat de la Policia Municipal respon als canvis organitzatius duts a terme a principis de l'any 2022, quan es va reestructurar l'àrea per adaptar-la a un model policial basat en la prevenció i en la intel·ligència policial com a eix principal.
Finalment, pel que fa a les denúncies per ordenances municipals, les cinc infraccions més recurrents aquest 2022 han estat, per ordre de major a menor incidència, el consum de begudes alcohòliques a la via pública, produir sorolls que pertorben el descans veïnal, insultar o menysprear als agents de l'autoritat, orinar en espais públics i incomplir les ordres o requeriments formulats pels agents.