Els Reis d'Orient arribaran demà a Terrassa en helicòpter al Camp Municipal de Futbol de la Maurina

La Cavalcada, que enguany presenta canvis al recorregut, incorpora mesures de prevenció i seguretat per adaptar-la a la situació sanitària

Cavalcada de ReisDemà dimecres a la tarda, està previst que se celebri a la ciutat la Cavalcada de Reis, organitzada pel Centre Cultural El Social, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa. Com és tradició, els Reis d'Orient arribaran a Terrassa en helicòpter, enguany al Camp de Futbol Municipal de la Maurina (Districte 4), on des de les 16 h tindrà lloc la Festa de Benvinguda. Aquesta trobada, comptarà amb totes les mesures de seguretat i prevenció vigents i es recomana extremar les precaucions. Està previst que Ses Majestats aterrin a les 16.45 h i siguin rebuts per l'alcalde de la ciutat, Jordi Ballart. El programa d'actes serà el següent:

  • 16 h: Arribada del patge Xiu-Xiu que recollirà les últimes cartes dels infants, actuació de Miqui Giménez i activitats i tallers infantils a càrrec de les entitats i associacions del Districte 4.
  • 16.45 h: Arribada en helicòpter de Ses Majestats els Reis d'Orient, que aterraran al Camp Municipal de Futbol de la Maurina on seran obsequiats amb el Ball de Reis, a càrrec dels Bastoners de Terrassa.
  • 18 h: Inici de la Gran Cavalcada de Reis.

Canvis al recorregut i mesures de prevenció

Aquest any 2022, la Cavalcada varia el seu recorregut, sortint a les 18 h de la plaça del Turó de l'Argila i enfilant pel carrer de Vallhonrat i la rambla d'Ègara. Amb aquest canvi, s'aconsegueix ampliar el recorregut i guanyar espai apte per seguir la comitiva a la zona sud de la Rambla, al parc dels Catalans, i afavorir l'esponjament del públic assistent i evitar aglomeracions. La previsió horària és que la comitiva arribi cap a les 19.45 h al Raval de Montserrat seguint l'itinerari previst: plaça del Turó de l'Argila;

carrer de Vallhonrat; rambla d'Ègara; passeig del Vint-i-dos de Juliol; carrer del Nord; carrer de la Societat; plaça de la Creu Gran; carrer de la Creu Gran; carrer de Sant Antoni; plaça del Doctor Robert; passeig del Comte d'Ègara; carrer de la Font Vella; plaça Vella; carrer de Gavatxons; plaça de la Font Trobada i Raval de Montserrat.

En aquest sentit, la Policia Municipal de Terrassa ha preparat un dispositiu amb una cinquantena d'efectius, entre agents i personal auxiliar de seguretat, amb la finalitat de prevenir i evitar que es produeixi qualsevol tipus d'incident i poder garantir la seguretat de tothom que assisteixi o participi a l'acte, així com que el trànsit es vegi afectat el mínim possible, normalitzant la circulació de vehicles als carrers afectats en el menor temps possible.

Enguany, els Reis d'Orient, seguiran en tot moment les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya pel que fa a les mesures de seguretat que s'hauran de respectar a les cavalcades davant les darreres dades sanitàries i l'increment de la incidència dels contagis per Covid-19. Seguint els protocols i les mesures establertes, la mascareta serà obligatòria per a tots els patges, patgesses i ajudants de Ses Majestats i per a tots els espectadors i espectadores de més de 6 anys. A més, es recomana que la puguin dur també els infants de 3 a 5 anys. Com ja es va anunciar, està previst que tots els patges i patgesses que vagin a les carrosses es facin test d'antígens abans de l'esdeveniment per garantir-ne la seguretat.

Aquesta setmana, des de l'Ajuntament de Terrassa, a través de les xarxes socials corporatives, s'han començat a difondre missatges amb recomanacions i consells com l'ús de mascareta; el rentat de mans abans i després de l'esdeveniment; mantenir la màxima distància de seguretat possible, evitant aglomeracions i prioritzant el gaudi de la cavalcada en els infants; així com mantenir, en la mesura del possible, el silenci o un to de veu no elevat. Des de l'Ajuntament, es recomana, a més, seguir en tot moment les indicacions de l'organització i de les autoritats presents als esdeveniments.

Un cop Ses Majestats arribin al Raval de Montserrat, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, lliurarà de manera simbòlica la Clau de la Ciutat als Reis d'Orient. Després dels tradicionals focs d'artifici, l'alcalde saludarà, acompanyat de la regidora de Cultura i dels i les portaveus dels Grups Municipals, els Reis i el patge Xiu-Xiu, per donar per acabada la celebració i donar pas a la nit més màgica de l'any.

Prop de 6 mil missatges personalitzats

Com ja es va fer l'any passat, els infants de la ciutat han tornat a tenir la possibilitat de rebre un missatge personalitzat dels Reis d'Orient. Enguany, s'han rebut gairebé 6.000 peticions (5.869) de rebre la felicitació personalitzada de Ses Majestats, amb 1.126 noms diferents; de 95 escoles, escoles bressol i llars d'infants de la ciutat; i de 39 barris. El projecte s'ha pogut tornar a fer gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament, el Centre Cultural El Social, un equip tècnic que ha desenvolupat un software dissenyat específicament per a la ciutat de Terrassa, així com un equip de producció audiovisual. Les famílies que van fer la petició, que es va tancar el passat 25 de desembre, rebran al llarg del dia 5 de gener el vídeo personalitzat.

Cavalcada sense barreres

Com ja és habitual en els darrers anys, l'organització ha tingut en compte especialment el col·lectiu de persones amb discapacitat, perquè pugui seguir la Cavalcada amb total normalitat. Així, hi haurà un espai amb bona visibilitat reservat per a persones amb mobilitat reduïda al passeig del Vint-i-dos de Juliol, a l'alçada de la benzinera, poc abans de la rotonda de la carretera de Rellinars. També hi haurà una intèrpret de llengua de signes durant els discursos de la cerimònia de recepció dels Reis al Raval de Montserrat.

Afectacions de trànsit i transport públic

Pel que fa a les afectacions de trànsit, la Cavalcada comportarà diferents talls als carrers i avingudes del recorregut al llarg de tota la tarda. Així, a partir de les 14.30 h es tallaran els accessos a l'Escola Pia, als carrers del Col·legi, Sant Domènec i Doctor Cabanes. A les 16.30 h es procedirà a tallar la rambla d'Ègara, en ambdós sentits, i els carrers transversals des de la plaça del Doré en sentit nord i des del carrer de Galileu en sentit sud, així com els carrers transversals. A les 17 h es tallarà totalment la circulació del carrer d'Arquimedes a l'alçada de la carretera de Martorell, així com el carrer de Salvador Vinyals a l'alçada de la carretera de Montcada i del carrer de Vallhonrat, i el carrer de la Cisterna a l'alçada de carrer del Vall,

A les 17.30 h, també es tallarà l'accés a la rambla d'Ègara des del passeig del Vint-i-dos de Juliol; l'avinguda de Josep Tarradellas, en sentit sud; a l'alçada del carrer de Prat de la Riba i la rambla de Sant Nebridi; l'avinguda de Jacquard, en sentit Centre, a l'alçada del carrer de Salmerón; el carrer de Sant Antoni, a l'alçada de la plaça del Doctor Robert; el carrer de Garcia Humet, a l'alçada de la plaça de la Creu Gran; i la plaça del Doctor Robert, en el sentit de circulació nord. El passeig del Vint-i-dos de Juliol també es tallarà, però només en sentit est, a les 18 h, així com la circulació a la plaça de l'Estació del Nord i el desviament en sentit cap a la rambla d'Ègara.

Tots els carrers amb afectacions de trànsit, excepte la rambla d'Ègara i carrers transversals, s'aniran reobrint en funció del desenvolupament de la Cavalcada. Els autobusos que circulen per la rambla d'Ègara faran una ruta alternativa. Per a més informació sobre aquestes afectacions podeu consultar el web municipal (www.terrassa.cat/transit), el web de TMESA (www.tmesa.com) i el Twitter del servei municipal de Mobilitat (twitter.com/trsmobilitat).

Cavalcades als barris

Aquest any també es faran cavalcades als barris de Vilardell, les Fonts i les Arenes, la Grípia i Can Montllor, les quals també comptaran amb presència policial per garantir-ne el correcte desenvolupament.

Pel que fa a la Cavalcada de les Arenes, Can Montllor i la Grípia, aquesta començarà a les 17.30 h realitzant el següent itinerari: sortida de l'Escola Joan XXIII, carrer de Joan XXIII, carrer de Sierra Nevada, carrer d'Olot, carrer de Solsona, carretera de Castellar, carrer de les Borges Blanques, avinguda del Pintor Mir, carrer del Besós, carrer del Mont Perdut, passegi del Vint-i-dos de Juliol, carrer de l'Aneto i carrer del Tibidabo, per finalitzar a l'Escola Joan XXIII.

La Cavalcada de les Fonts està previst que comenci a les 18 h, sortint del Centre Social situat al carrer de Santa Teresa i amb el recorregut següent: carrer de Mossèn Josep Pons, passeig de Lola Anglada, carrer de Sant Agustí, carrer de Roma, plaça de Manel Mañas, carrer del Turonet, carrer del Bisbe Sanahuja, camí de Can Falguera, amb una breu aturada a la Capella de Can falguera, on els Reis faran adoració davant el pessebre que hi ha instal·lat, carrer de la Verge de Fàtima, carrer de Sant Quirze, carrer de l'Església, carrer dels Horts, carrer de Sant Quirze, carrer de la Mare de Déu del Roser, avinguda de Mossèn Perramón, passeig del Ferrocarril, carrer de santa Rosa i carrer de Josep Mitats, finalitzant al Poliesportiu de les Fonts.

Pel que fa al recorregut de la Cavalcada del barri de Vilardell, que començarà a les 17.30 h a l'avinguda de Madrid, el recorregut passarà pels carrers de la Rioja, Compostela, Pamplona i avinguda de Madrid, per finalitzar al Pàrquing Vilardell.

Protecció Civil desplegarà el Pla d'Autoprotecció Municipal

L'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Protecció Civil, posarà en marxa demà el Pla d'Autoprotecció Municipal específic per a la Cavalcada de Reis. Aquest es posa en pràctica des de l'any 2012, en compliment de la normativa de la Generalitat de Catalunya, que estableix que els actes multitudinaris han de comptar amb un pla específic que permeti avaluar riscos i determinar procediments d'actuació en cas d'emergència. Terrassa va ser la primera ciutat de Catalunya en dotar-se d'un pla d'aquestes característiques per a la Cavalcada de Reis.

A més d'aquest pla, com en anys anteriors, també es difonen un conjunt de recomanacions de seguretat ciutadana, aplicables en activitats d'afluència massiva de població infantil, elaborades pel Departament de Salut de la Generalitat. L'objectiu d'aquest conjunt de mesures és minimitzar els riscos que es poden donar en aquesta mena d'activitats, com ara la invasió de l'espai al pas de les carrosses, presència de persones enfilades en elements de mobiliari urbà o la saturació d'espais. Podeu trobar aquestes recomanacions a http://www.terrassa.cat/consells-d-autoproteccio-en-actes-multitudinaris.

Dispositiu de neteja

El dispositiu especial de neteja s'activarà durant la tarda/nit del dimecres i comptarà amb tres maquinistes amb escombradores, dos equips de baldeig i 20 operaris i operàries, que actuaran en dos trams diferents. Així, quan la Cavalcada hagi passat a l'alçada de la Factoria Cultural, una dotació començarà la neteja aquella zona, per tal d'agilitzar-la, mentre que la resta de personal finalitzarà la neteja de la Rambla d'Ègara.

Dijous al matí està previst un dispositiu que comptarà amb un maquinista i 12 operaris i operàries per fer tasques de repàs.

Per últim, durant la tarda/nit de dissabte Eco-Equip també incrementarà els serveis de recollida i de neteja viària. Com cada any es preveu una gran quantitat d'embalatges al voltant dels contenidors que justifiquen aquest increment en ambdós dispositius.

Transmissió en directe Canal Terrassa TV

Canal Terrassa transmetrà en directe l'arribada de la Cavalcada dels Reis d'Orient al Raval de Montserrat i el lliurament de la Clau de la Ciutat per part de l'alcalde, Jordi Ballart, a Ses Majestats. El programa, que començarà a les 19.45 h i estarà conduït per Mariona Tomàs, inclourà imatges de l'arribada dels Reis en helicòpter a la ciutat. La transmissió també es podrà seguir en directe a través de les xarxes socials, amb el hashtag #ReisTRS, i per internet a través del web www.terrassadigital.cat. Per a qui encara no hagi tingut ocasió de veure-la, a les 0 h del dia 5 es farà una reemissió especial del programa, reemissions que també es podran veure el dia 6 a les 13 i a les 16.30 h.