Finalitza el servei de la flota d'observadors ambientals d'ús compartit

L'empresa que gestiona els vehicles, Reby, ha anunciat el cessament de l'activitat

Reby, l'empresa que gestiona el servei de la flota mòbil d'observadors ambientals sostenible, formada per bicicletes, motos i patinets elèctrics d'ús compartit, que també mesura la contaminació atmosfèrica a la Terrassa, ha comunicat el cessament del servei a la ciutat degut a canvis societaris de l'empresa gestora. També cessarà el servei a altres ciutats on també hi estava operant. 

Terrassa ha col·laborat durant dos anys en aquest projecte ambiental de la UPC, pioner a Europa, d'una alta complexitat tècnica perquè és un camp de treball poc explorat fins ara. El juliol de 2020, l'Ajuntament va signar un conveni de col·laboració amb l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria en Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per implantar a Terrassa una flota mòbil d'observadors ambientals d'us compartit per avaluar l'impacte de la pol·lució a Terrassa.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Carles Caballero, lamenta el cessament d'aquest servei, si bé recorda que "la finalitat d'aquest projecte de la UPC era que els sensors d'agents contaminants atmosfèrics instal·lats en la flota patinets i bicicletes elèctriques recollissin, en temps real, dades de la pol·lució a Terrassa. Estan recopilades fins al novembre de 2022 i ara estem pendents de rebre l'informe de resultats i conclusions".

La flota estava formada per patinets, motos i bicicletes elèctriques, amb un total de més de 150 unitats. Una vintena de patinets actuaven com a observadors ambientals i portaven incorporats sensors de NO2 (diòxid de nitrogen), PM 2.5 i PM10 (partícules respirables inferiors a 2,5 i 10 micròmetres, respectivament) i avaluaven en temps real la qualitat de l'aire, traslladant les dades a una plataforma tecnològica centralitzada.

Reby ha confirmat que abonarà els dipòsits i ha proporcionat l'adreça de correu [email protected] per a consultes o possibles incidències. La flota mòbil d'observadors ambientals d'us compartit tenia més de 600 persones usuàries actives a Terrassa, que llogaven temporalment els vehicles a través de l'App de Reby, bé pagant per cada itinerari o per un pla setmanal o mensual.

L'experiència adquirida durant aquest temps de funcionament serà d'utilitat en l'estudi que té previst iniciar el servei de Mobilitat sobre la viabilitat d'un servei permanent de mobilitat personal compartida a la nostra ciutat.