Gairebé 3.000 alumnes han après música gràcies als Projectes musicals a les escoles de l'Escola Municipal de Música – Conservatori

L'alumnat de la 10a edició del projecte fa els concerts de final de curs aquesta setmana

Un total de 2.912 alumnes han participat en els Projectes musicals a les escoles de l'Escola Municipal de Música – Conservatori de Terrassa al llarg dels primers 10 anys del projecte. Aquesta setmana finalitza la desena edició d'una iniciativa que persegueix portar la pràctica musical a les escoles com a via per a desenvolupar diverses habilitats i, alhora, facilitar la igualtat d'oportunitats educatives.

L'alumnat dels Projectes musicals a les escoles es dedica durant tot el curs a aprendre a tocar un instrument, de la mà de professorat de l'Escola Municipal de Música – Conservatori de Terrassa, en coordinació amb l'especialista de música, claustre i equip directiu. L'activitat s'imparteix a les mateixes instal·lacions del centre educatiu, amb periodicitat setmanal.

El regidor d'Educació, Joan Salvador, explica que «aquest projecte de l'Escola Municipal de Música, tot i ser menys conegut que la seva activitat ordinària, li aporta molt valor perquè, com a centre públic, la seva funció ha de ser facilitar l'ensenyament de la música a tothom. Amb aquest projecte l'escola està acostant a tot l'alumnat de la ciutat oportunitats educatives que no sempre estan a l'abast de tothom».

Als projectes musicals a les escoles, la música esdevé el nucli de la formació social de l'alumnat des d'un punt de vista emocional, comunicatiu, psicomotor i cognitiu, afavorint la integració, cohesió i interrelació dins el grup. Un altre vessant dels projectes és el reconeixement i la valoració positiva d'infants en situació de vulnerabilitat per part de l'escola, les famílies i el barri. El projecte s'emmarca en el Pla Educatiu d'Entorn (PEE), dedicat a impulsar la igualtat d'oportunitats educatives i a afavorir l'educació a temps complet o educació 360.
L'activitat s'adreça principalment a l'alumnat de 3r i 4t de primària, tot i que en algunes edicions ha participat també alumnat d'altres cursos de primària i també de secundària.

Al llarg d'aquests 10 anys, els projectes musicals a les escoles han arribat a 18 centres de la ciutat. Inicialment, el projecte es deia «Un infant, un instrument» i va arrencar el curs 2014-2015 amb un sol centre, l'Agustí Bartra, i un centenar d'alumnes. Al llarg dels anys es va anar ampliant i s'ha desenvolupat a diferents escoles i instituts cada any, excepte el curs 2021-2022, a causa de la pandèmia.


Els set projectes

En el curs 2023-2024 els projectes desenvolupats han estat:

    • Orquestra de violins de l'escola Pau Vila (48 alumnes de 3r de primària)
    • Conjunt d'ukuleles de l'escola Josep Ventalló (46 alumnes de 3r i 4t de primària)
    • Conjunt d'ukuleles de l'escola Sant Llorenç (44 alumnes de 3r i 4t de primària)
    • Conjunt de guitarres de l'institut escola Feixes (22 alumnes de 5è de primària)
    • Conjunt de teclats de l'escola Font de l'Alba (25 alumnes de 3r de primària)
    • Conjunt de metalls de l'escola Roser Capdevila (50 alumnes de 3r de primària)
    • Conjunt d'ukuleles de l'escola El Vallès (23 alumnes de 5è de primària)

Aquesta setmana, l'alumnat de tots aquests centres actuarà en dos concerts de final de curs a l'Auditori Municipal, per tal de donar a conèixer els resultats de la feina feta durant tot el curs. Demà dimarts, a les 11 h, hi actuaran les escoles Pau Vila, Roser Capdevila, El Vallès i l'institut escola Feixes. Dimecres, també a les 11 h, serà el torn de Font de l'Alba, Josep Ventalló i Sant Llorenç.