L'Ajuntament ampliarà la prohibició de circular en VMP a 15 carrers més de les àrees de vianants

Aquesta mesura anirà acompanyada de nova senyalística, d'una campanya informativa i de més control policial a la via pública

L'Ajuntament ampliarà la prohibició de circular en VMP a 15 carrers més de les àrees de vianants. Fins ara, la prohibició afectava al carrer de Sant Pere, un tram del passatge Gaudí (fins al passatge de Tete Montoliu), Font Vella, carrer Cremat, carrer de Vilanova, Joan Coromines, Jaume Cantarer, Mosterol, carrer de l'Església i carrer del Racó. Segons ha explicat l'alcalde, Jordi Ballart: «Sabem que les infraccions en VMP preocupen a la ciutadania i creiem que cal anar un pas més enllà, per això ampliarem la prohibició de circular en més carrers on hi ha un major nombre de persones caminant diàriament. Actuem per millorar la seguretat i la convivència entre vianants i usuaris de bicis i VMP».

Així, s'afegiran a aquesta prohibició els carrers: del Vall, raval de Montserrat, Major, Gaudí, Unió, Plaça Vella i carrer Major fins a Unió, passeig Comte d'Ègara, Cardaire, Palla, Gavatxons, el carrer de les Parres, Iscle Soler, Baix, passeig Bastard i el passatge de Tete Montoliu. La voluntat del Consistori és implantar properament la nova senyalització, que serà molt visual i comprensible, i poder començar el nou curs escolar havent implementat completament la mesura.

Paral·lelament, l'alcalde ha explicat que l'Ajuntament durà a terme una nova campanya informativa i pedagògica sobre la normativa VMP, que anirà especialment dirigida a comerços i locals de restauració. En aquest sentit, el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, ha explicat: «Existeix un augment de clients que es desplacen amb aquests vehicles per arribar als establiments i també de repartidors que els utilitzen per distribuir els productes. Amb aquesta iniciativa volem arribar a tots els usuaris per tal que tinguin de primera mà informació clara sobre com circular correctament i recordar que no fer-ho, pot suposar una sanció de fins a 200 euros». De moment, el Consistori ha imprès mig miler de flyers per distribuir-los a les àrees de vianants, però també es valora ampliar la campanya de cara al futur, o en moments concrets.

D'altra banda, i amb l'objectiu de millorar la seguretat a la via pública, la Policia Municipal també reforçarà els controls que ja feia des de fa temps. Els agents actuen de manera periòdica amb dispositius específics i sancionen les males conductes i les infraccions en VMP. Així, al llarg del 2023 es van interposar 1.538 multes i des d'inicis d'any fins ara, ja s'han emès unes 547 sancions. Segons ha recordat la regidora de Seguretat i Via Pública, Patricia Reche: «Qui porta un VMP, no porta una joguina, porta un vehicle i ha de ser-ne conscient i respectar les normes de circulació que dicta tant el servei català de trànsit com la DGT». En aquest sentit, Reche ha reclamat una norma de rang superior «que ens permeti incidir amb més força amb les mesures de seguretat i acabi amb els buits legals que existeixen actualment».

Segons dades recollides per la Policia Municipal i el servei municipal de Mobilitat, en el 9% dels accidents amb víctimes que es produeixen a la ciutat hi ha implicat un VMP. Per aquest motiu, el Consistori seguirà fent pedagogia tan al carrer com a les aules, on els agents imparteixen xerrades, especialment als alumnes d'ESO, per tal que com a futurs conductors tinguin coneixement de les seves obligacions i, d'altra banda, es continuaran planificant dispositius especials, tant en coordinació amb Trànsit, com en el patrullatge habitual dels agents.